Poderi Colla

Monforte d'Alba, PIEMONTE

Italien

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Det finns klassiska producenter och så finns det historiska producenter. Poderi Colla tillhör utan tvekan de sistnämnda. Grundaren Beppe Colla är en legend och när han år 1961 valde att som första vinbonde buteljera ett av Barolos bästa vingårdslägen Bussia separat, förändrade han synen på Piemonte för alltid.

Idag brukar Poderi Colla 12 hektar vinmark som är spridd över tre olika domäner; Tenuta Roncaglia i Barbaresco, Tenuta Dardi Le Rose i Monforte d’Alba och Cascina Drago i Elvio di Alba. Fokus ligger framförallt på Nebbiolo, som odlas med olika exponeringar på hög höjd, men här återfinns även druvorna Freisa, Barbera och Dolcetto. Vingårdarna sköts ekologiskt i enlighet med Beppes vinfilosofi, där respekt för naturen och hårt arbete bland vinrankorna ger grunden för en lyckad vinifiering. I källaren är det naturliga jäststammar och gamla stora fat som gäller för att urlaka den aromatiska kärnan av Nebbiolo på det mest delikata sättet. Resultatet ger viner med elegans och fräschör vars balanserade frukt och struktur tillåter många års lagring.

Diskussionen om traditionell eller modern vinmakning kommer ofta på tal i vinvärlden, men med Poderi Colla finns det inget utrymme för tolkningar. Det här är en av regionens mest ikoniska producenter och även om Beppes vinfilosofi upplevs som traditionell idag, var den tveklöst modern och revolutionerande på 60-talet. Vi väljer att klassificera vinerna som tidlösa. Tidlösa och relevanta.

Viner

Dolcetto d'Alba "Pian Balbo"

100 % Dolcetto

Nebbiolo d'Alba "Drago"

100 % Nebbiolo

Poderi Collas Nebbiolo d’Alba är allt annat än ett instegsvin. Vingården där druvorna kommer ifrån ligger på andra sidan vägen från Barbaresco och ett stenkast från familjens bästa växtlägen. Detta är inget småsyskon, utan en självständig Nebbiolo, som från skörd till buteljering behandlas på samma vis som familjens Barolo och Barbaresco. Vinet får lång lagring på stora ekfat och resultatet ger en seriös och elegant Nebbiolo som till skillnad från övriga viner med fördel kan drickas redan idag.

Vinifikation: Druvorna jäser med naturlig jäst på ståltank och vinet lagras därefter 24 månader varav 12 på gamla stora fat.

Barbaresco "Roncaglie"

100 % Nebbiolo

Roncaglie betyder “brant väg” och är en stor vingård i Barbaresco där branta sluttningar skapar en naturlig amfiteater. Vingården är syd- och sydvästligt exponerad och har varit känd för sina unika och uttrycksfulla viner sedan början av 1900-talet. I Poderi Collas händer ger Nebbiolo härifrån viner där fräschör och renhet kombineras med klassisk och bestämd struktur. Det här är en traditionellt skolad Barbaresco där stor personlighet och lång eftersmak frestar till klunk på klunk.

Vinifikation: Druvorna avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter på gamla stora gamla fat i över 12 månader och buteljeras utan filtrering.

Barolo Bussia "Dardi le Rose"

100 % Nebbiolo

Bussia Dardi le Rose är en av Barolos absolut bästa vingårdar och har varit känt sedan 1800-talet att år efter år leverera druvor av exceptionell kvalitet. Den syd och sydöstligt exponerade vinmarken ligger på 350 meters höjd och de 50 år gamla vinstockarna förmedlar Nebbioloviner med sällan skådad intensitet. Alla de välbekanta aromerna som har gjort Barolo berömt finns här, fast uppskruvade till en helt annan dimension.

Vinifikation: Druvorna avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter på gamla stora gamla fat i över 24 månader och buteljeras utan filtrering.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal