Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny, SAVOIE

Frankrike

SAVOIE

Savoie ligger i den östra delen av Frankrike, söder om Genèvesjön vid gränsen mot Schweiz och är en av Frankrikes mest spännande vinregioner. Idag produceras högklassiga alpviner här som är ljusår ifrån industriell och billig after ski-dricka.

Vägen till internationell uppmärksamhet har inte varit någon enkel resa. Regionens geografi är minst sagt unik, med en stor mängd dalar som fragmenterar landskapet och gör det svårt att få ett helhetsgrepp över området. Istället för att ha en vinnande vinformel hittar man istället nyckeln till Savoies framgång i kombinationen av svalt klimatet och unika druvsorter.

De flesta viner i Savoie görs på gröna druvor, där Jacquère, Altesse och Roussanne är de viktigaste. På den röda sidan är det Mondeuse, Gamay och Pinot Noir som ligger bakom de mest intressanta vinerna. Här finns en stor del druvsorter som i princip bara odlas i regionen och som i den rätta vinbondens händer kan förvandlas till helt fenomenala vinupplevelser.

I Savoie hittar man mineraldrivna, transparenta och fjäderlätta vita viner som med ålder utvecklas till intensiva och honungskrämiga mästerverk. De röda vinerna är heller inte att förglömma och pendlar mellan att vara josiga energiknippen till betydligt mer rustika och kryddiga byggen.

Dölj

Läs mer

När vi provade vinerna från Domaine de Chevillard första gången blev vi helt överväldigade. Vinmakaren Matthieu Goury är verkligen ett levande bevis på hur man förvaltar regionens enorma potential. Vinerna är traditionella och samtidigt livfulla och energirika i sin stil. Det smakar väldigt mycket POMPETTE och Matthieu Goury är utan tvekan en av Savoies främsta.

Född och uppväxt in i en familj av vinodlare i byn Chevillard, tog han över familjens egendomar 2016 efter arbete i bland annat Australien och Kanada. Familjen Goury har verkat länge i området med ett ekologiskt och hållbart jordbruk i symbios med vinmarkernas biologiska mångfald. Liksom väldigt många duktiga vinmakare hävdar så görs vinet i vingården och inte i vineriet. Stor del av Matthieus tid består med andra ord av hårt arbete i dom branta sydliga och sydvästsluttande vinmarkerna med jordar av märgel och kalk.

Matthieu brukar nu 10 hektar i hjärtat av Combe de Savoie, i byarna Saint Pierre d’Albigny och Saint Jean de la Porte. Dom lokala druvorna är givna; Mondeuse, Altesse och Jacquère men också Gamay, Pinot Noir och Chardonnay odlas. Vinifikation sker på samma sätt för alla viner med naturlig jäst, lagring i gamla fat (tonneaux) och därefter ett års vila på flaska.

Viner

Chardonnay

100 % Chardonnay

Chardonnay är en relativt neutral druva men som besitter förmågan att påverkas något oerhört av sin växtplats. Den älskar Savoies kalkrika jordar och Domaine de Chevillards version är ett skolboksexempel på solkysst Chardonnay som fått skjuts i syran tack vare kalk.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och pressas därefter i en antik vertikalpress från Champagne. Musten jäser med naturlig jäst på gamla fat och lagras 11 månader på gamla 225 liters fat.

Jacquère

100 % Jacquère

Jacquère är en lokal druvsort som ger läskande och härligt aromatiska viner. Druvorna till Domaine de Chevillards version kommer från vingårdar i byarna St. Pierre d’Albigny och St. Jean De la Porte. Jordarna här är rika på kalk och planterade med vinstockar runt 65 år gamla.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och pressas därefter i en antik vertikalpress från Champagne. Musten jäser med naturlig jäst på gamla fat och lagras 11 månader på gamla 225 liters fat.

Jacquère "Apremont"

100 % Jacquère

Apremont är en av Savoies mest berömda Cru och vinerna härifrån blir alltid mer långlivade. Matthieus vinmarker är packade med vit kalksten och vinstockarnas ålder sträcker sig från 20 år upp till 100 år. Jacquère Apremont är en betydligt mer lagringsduglig pjäs där ett par år i källaren kommer bjuda på en behaglig överraskning.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och pressas därefter i en antik vertikalpress från Champagne. Musten jäser med naturlig jäst på gamla fat och lagras 11 månader på gamla 225 liters fat.

Rousette de Savoie

100 % Altesse

Vin de Savoie Rouge "Saint Jean de la Porte"

100 % Mondeuse

Mondeuse

100 % Mondeuse

Mondeuse är utan tvekan Savoies blå drottning och är en druva som i princip enbart odlas i regionen där den ger några av de mest intressanta vinerna. Domaine de Chevillards Mondeuse kommer från två plottar i St. Pierre d’Albigny. Jordarna är kalkrika med inslag av järn och vinstockarnas ålder sträcker sig från 25 till 45 år.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och avstjälkas helt. Vinet jäser med naturlig jäst på cement och pressas därefter med en antik vertikalpress. Vinet lagras 11 månader på gamla, neutrala 225 liters fat. De olika druvklonerna vinifieras separat och blandas efter lagringen.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal