Domaine Arnaud Lambert

Saumur, LOIRE

Frankrike

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Historien om Domaine Arnaud Lambert tar sin början år 1996 när pappa Yves grundade Domaine Saint-Just i Saint Cyr en Bourg, Saumur. Far och son började arbeta tillsammans på familjeegendomen år 2005 och år 2009 kom ett erbjudande som de inte kunde motstå; att ta över vinmarken som tillhör Château de Brézé.

Renässansslottet Château de Brézé har anor tillbaka till 1000-talet och är listat som ett historiskt monument. Slottets legendariska söta viner gjorde sig kända över hela Europa på 1400-talet och var på sin tid lika högt aktade som Château d’Yquem. Den kalkhaltiga Brézékullen ger Chenin Blanc ett unikt uttryck och redan på 1650-talet särskiljde man druvor som odlats här genom att tillge dem namnet ”Chenin de Brézé”

Trots fantastiska förutsättningar har de torra vinerna inte riktigt levt upp till sitt rykte och vinmarkerna besprutades och missköttes under 1900-talet. Arnaud förstod vilken stor betydelse vinmarkerna i Brézé har för hela Loire vilket medförde en stor respekt för uppdraget. Tillsammans med sin far Yves Lambert bestämde de sig därför att direkt konvertera de 25 hektar vingårdarna till organisk skötsel och tillhörde därefter den pyttelilla skara vinbönder i Brézé som arbetar hållbart i sina marker.

Brézékullen är fantastisk vinmark för både Chenin Blanc & Cabernet Franc och Arnaud Lambert har vingårdar i hela åtta olika lägen. Varje clos har ett unikt mikroklimat och Arnaud har redan från start haft som mål att lyfta fram dess olika terroir i sina buteljeringar. De olika vinerna är en direkt spegling av sin växtplats och sitter inne på fantastisk lagringskapacitet samtidigt som de bjuder in till direkt njutning.

Viner

Saumur Blanc Brézé "Clos de Midi"

100 % Chenin Blanc

Clos de Midi består av 3,5 hektar 30-åriga vinstockar och är ett svalare vingårdsläge på Brézékullen. Jordarna består av sand och kalksten på tuffeau och sluttningens exponeringen är sydöstlig. Clos de Midi bjuder på en perfekt uppvisning av Chenin Blanc’s storhet; att balansera generös frukt med syra och mineralitet. Det här vinet är betydligt större än sitt pris.

Vinifikation: Ekologiskt odlade druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Den malolaktiska jäsningen blockeras för att bevara fräschör och vinet lagras i 12 månader varav 50 % på gamla fat.

N.V. Crémant de Loire "Brézé"

Chenin Blanc, Chardonnay

Arnauds bubbel baseras på Chenin Blanc och Chardonnay. Druvorna fullkomligt älskar de kalkrika jordarna och ger mousserande vin med fantastiska syranivåer och ett tydligt mineraldriv.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Andra jäsning sker på flaska enligt den traditionella metoden och vinet får vila på sin jästfällning i 24 månader.

Saumur Blanc "Les Perrières"

100 % Chenin Blanc

Vingårdsläget Les Perrières ligger på kullen Saint Cyr en Bourg och består av 60 år gamla vinstockar. Jordarna är av lera och kalksten på tuffeau och sluttningens exponering är sydöstlig. Les Perrières skiljer sig något från den berömda grannkullen Brézé då vinernas mineraldriv och friska syra omsluts av en mer krämig och rikare textur.

Vinifikation: Ekologiskt odlade druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank i hela klasar. Vinet lagras i 12 månader varav 50 % på gamla franska fat och 50% i ståltank och cementägg.

Saumur Blanc Brézé "Clos David"

100 % Chenin Blanc

Clos David är ett 1,3 hektar stort vingårdsläge med vinrankor planterade år 1965. Den här delen av Brézé-kullen har nordöstlig sluttning och jordar med mycket sand och kalksten. Clos David är ett av Arnaud Lamberts finaste viner som med sin höga syra, burgundiska finess och ursprungstypiska mineralrökighet behöver ett par år i källaren för att blomstra ut ordentligt.

Vinifikation: Ekologiskt odlad frukt skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Ena hälften vinifieras i gamla foudres och andra hälften i 228-liters fat vara 15 % nya. Vinet lagras ett år på sin fällning i gamla fat och därefter 6 månader på ståltank innan buteljering.

Saumur Blanc Brézé "Clos de la Rue"

100 % Chenin Blanc

Clos de la Rue är en historiskt bit vinmark på två hektar med Arnaud Lambert som ensam ägare. Hälften av vingården planterades år 1965 och andra hälften år 1990. Det är ett varmare läge med sydlig exponering och ger viner som kombinerar kraft med elegans och mineralitet. Clos de la Rue är inte bara Arnaud Lambert’s finaste och mest komplexa vita vin utan kanske även hela Brézékullens. År 2016 är dessutom en jädra toppårgång där allt sitter på sin plats.

Vinifikation: Ekologiskt odlad frukt plockas för hand och jäser med naturlig jäst på ekfat varav 35 % nya. Vinet lagras 12 månader på fat och därefter 6 månader på ståltank innan buteljering.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal