Jérôme Arnoux

Arbois, JURA

Frankrike

JURA

Jura är Frankrikes minsta men en av de vackraste och charmigaste vinregionerna i hela landet. Området ligger en timmes bilkörning öster om Bourgogne, på gränsen till Schweiz, och är beläget vid foten av Jurabergen.

Historiskt är det framförallt Vin Jaune som förknippas med regionen. Vinet är snarlikt torr Sherry och produceras på liknande sätt. Juice från den lokala druvsorten Savagnin lagras på gamla fat som inte fylls hela vägen upp. När det lämnas plats för syre bildas ett täcke av jäst (voile) som delvis skyddar vinet från oxidation. Under de sex lagringsåren på fat får det smak av jästtäcket som bildats och ger de karaktäristiska nötiga inslagen till vinet. Det gör att Vin Jaune bland annat är förbannat gott att kombinera med den lokala osten Comté.

Idag har mer konventionella viner tagit mark i regionen och faten toppas ofta upp för att undvika oxidation. Vid produktionen av de vita vinerna används främst druvsorterna Chardonnay och Savagnin medan de röda domineras av Poulsard, Trousseau och Pinot Noir.

Under senare år har Juras popularitet ökat enormt internationellt. Likt Bourgogne är jordarna här packade med kalksten i kombination med märgel. De lätta, friska röda vinerna och mineralstinna vita påminner även om grannregionens vinstilar men till en markant lägre prislapp och med betydligt mer personlighet.

Dölj

Läs mer

Jérôme Arnoux är Jura förkroppsligad. Född och uppvuxen i Montigny-les-Arsuses, som var den första byn att odla druvor i regionen, kom han i tidig ålder kontakt med vintillverkning. Han började som självlärd sjuttonåring att arbeta hos diverse vinbönder runt om Arbois och lärde sig redan som ung ovärdelig kunskap om Jura’s olika jordar, druvsorter och uttryck.

Efter 20 års arbete varav ett årtionde hos Domaine Tissot blev Jérôme år 2012 delägare och ansvarig vinmakare i Arbois äldsta källare Le Cellier des Tiercelines. Idag brukar man 15 hektar vinmark i Villette-les-Arbois, Montigny-les-Arsures och Pupillin från vilka huvuddelen av frukten till Jérôme’s viner kommer. Vingårdarna sköts efter hållbara principer utan någon som helst användning av pesticider och med mycket strikta skördeuttag.

Jérôme är en sann vinbonde av Jura och gör i stort sett alla olika stilar av vin som karakteriserar regionen. Läskande Trousseau, plikttrogen Pinot Noir, vin i klassisk oxidativ stil och upptoppat vitt packat med mineralitet. Oavsett vinstil så är alltid receptet naturlig jäst och försiktig svavling med spänstiga och livfulla viner som resultat.

Allt vi älskar med Jura hittar vi i vinerna från Jérôme Arnoux.

Viner

Côtes du Jura "Tradition Blanc"

80 % Chardonnay, 20 % Savagnin

Tradition Blanc är vårt tredje släpp i samarbete med Jérôme Arnoux och precis som namnet antyder är det här en traditionell stil av Jura och den lätt oxidativa kostymen är helt unik för ursprunget. Vinet kräver lite mer av sin drickare, men när man väl förstått sig på den oxidativa stilen blir man minst sagt beroende. Det är ett komplext vin i gulfruktigt stil där friska syror och mineralkyssar blandas med kryddiga och nötiga inslag från lagringen.

Vinifikation: Tradition Blanc görs på 80 % Chardonnay och 20 % Savagnin vars uppväxt präglats av kalkrika jordar. Druvorna jäser med naturliga jäststammar på ståltankar och lagras därefter i 30 månader. Chardonnay fick vila på fat av typen foudre medan Savagnin lagrades i ej upptoppade fat under flortäcke med oxidation.

Crémant du Jura "Brut Nature"

50 % Pinot Noir, 50 % Chardonnay

Vinifikation: Druvor skördas för hand, pressas i hela klasar i pneumatisk press och jäser därefter med naturlig jäst på kylkontrollerade ståltank i 2 månader. Vinet ligger 36 månader på fällningen i flaska. Inget socker eller sulfiter tillsätts vid buteljering

Arbois Initial

100 % Chardonnay

Initial är Jérômes instegsvin och produceras av druvor från kalkrika vinmarker med sydöstlig exponering runt Arbois. Chardonnay är en relativt neutral druva men besitter förmågan att påverkas något oerhört av sin växtplats. Druvan fullkomligt älskar de kalkrika jordarna som hjälper till att hålla syran uppe. Det här är en perfekt törstsläckare!

Vinifikation: Druvor avstjälkas, pressas och genomgår därefter en sval och långsam jäsning med naturlig jäst. Vinet lagras i 12 månader varav 80% på tank och resterande del på gamla fat.

Côtes du Jura "Tradition"

60 % Pinot Noir, 30 % Trousseau, 10 % Poulsard

Tradition är en klassisk tolkning av regionen i slank stil på trion Pinot Noir,  Trousseau  och Poulsard.

Vinifikation: Jäsning görs med naturlig jäst och vinet lagras 24 månader på ståltank och gamla fat. Buteljering sker utan klarning eller filtrering och svavel tillsätts enbart efter den malolaktiska jäsningen och då i små mängder.

Arbois "Friandise"

Pinot Noir, Poulsard, Trousseau

Friandise blir översatt till svenska ”godsak” vilket utan tvekan är ett substantiv som passar den här flaskan. Vinet görs på lika delar av den klassiska trion Pinot, Poulsard och Trousseau där varje druva bidrar till denna drömlika törstsläckare. Poulsard (lokalt även kallad Ploussard) är en druva med väldigt tunnt skal som ger ljusa, ibland nästan rosafärgade, yppiga och friska viner. Trousseau bidrar med kraft, färg och djup medan Pinot Noir skänker lite Burgundisk elegans. Det här är ett oerhört drickvänligt, saftig vin som Jérôme beskriver med orden ”to drink when thirsty!”

Vinifikation: Hälften av druvorna avstjälkas och resterande del får jäsa i hela klasar. Vinet genomgår kolsyrejäsning och fostras på tank innan det buteljeras utan klarning eller filtrering.

Arbois "Exception"

100 % Trousseau

Exception kommer från en kalkrik, västligt sluttande vingård i Arbois vid namn Les Corvées. Odlingarna av Trousseau är koncentrerade runt orten Arbois och Les Corvées ligger norr över och räknas som en av områdets absolut bästa vinmarker. Druvan Trousseau (Bastardo i Portugal) har mörkt skal och ger rustika men samtidigt eleganta viner i djupare och mörkare stil. Exception är ytterligare en anledning varför vi älskar Jura och vinerna från Jérôme!

Vinifikation: Druvor avstjälkas och jäser med naturlig jäst på tank i 30 dagar. Vinet lagras därefter 12 månader på gamla fat.

Vin Jaune

100 % Savagnin

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal