Château de la Vieille Chapelle

Lugon-et-l'Île-du-Carnay, BORDEAUX

Frankrike

Bordeaux är ett ursprung som närmast fallit i glömska hos de nyfrälsta vindrickarna och regionen förknippas ofta med allt som är osympatiskt med vin. Våra strupar har däremot alltid törstat för viner från detta historiska område och vi ser en renässans pågå med en ny generationen vinbönder i spetsen som inte tar hänsyn till pristrissande kostymgubbar.

Med det här i bakhuvudet blev vi extremt glada när restaurangräven Helena Zubaczek hörde av sig i våras för att tipsa om en producent från högra stranden hon tyckte att vi skulle prova. Det rörde sig om två syskon från Sverige som ärvt en vingård tillsammans med sin franske kusin och redan efter första sniffet förstod vi att det var något unikt i glaset.

Château de la Vielle Chapelle håller till i Lugon-et-l’Île-du-Carnay i hjärtat av Gironde vid floden Dordognes strandkant. Domänen drivs sedan år 2006 av Frédéric och Fabienne Mallier och familjens vingårdar upptar 9 hektar. Fokus ligger på arbetet i vinmarkerna där allt sköts i samklang med moder jord och egendomen är både ekologiskt och biodynamiskt certifierad.

Biologisk mångfald är nyckeln till ekologisk vinodling och närheten till Dordogne förenklar arbetet genom att temperera och ventilera vinrankorna. I årtusenden har även floden avsatt sina sediment, vilket ger en fina och djupa lerjordar rika på organiskt material.

Château de la Vieille Chapelle utgörs av ett romerskt kapell från 1000-talet och familjens källare är byggd på kapellets gamla kyrkogård. Efter skörd för hand får musten jäsa med naturliga jäststammar och både vinifiering och lagring sker på tankar av cement. Buteljering görs utan klarning eller filtrering och med ytterst försiktig svavling.

Viner

2021 Bordeaux Rouge

80 % Merlot, 20 % Cabernet Franc

Vieille Chapelle Rouge är inte en röd Bordeaux som smakar träplankor och blyerts. Istället bjuds vi här på ett livfullt och aromatiskt rött vin i frisk stil där saftiga svarta vinbär, syrliga bigaråer och viol blandas med färsk tobak och örtknippen

Vinifikation: Efter skörd för hand får musten jäsa med naturliga jäststammar och både vinifiering och lagring sker på tankar av cement. Vinet görs på Merlot och Cabernet Franc från 30 år gamla vinstockar och buteljering görs utan klarning eller filtrering med ytterst försiktig svavling.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Château de la Vieille Chapelle

Lugon-et-l'Île-du-Carnay

Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal