Artisans Vignerons de Naoussa

Naoussa, NAOUSSA

Grekland

Artisans Vignerons de Naoussa är ett kooperativ som utgörs av ett gäng passionerade vinodlare som alla delar kärleken till att kultivera den lokala och mytomspunna druvan Xinomavro. Vingårdarna de brukar är spridda bland bergen i regionen Náoussa som ligger i det historiska området Imathia i norra Grekland. Här odlas nästan uteslutande den inhemska druvan Xinomavro som stormtrivs på den högre höjden och i de näringsfattiga jordarna av kalk, granit och skiffer. Druvans namn betyder svart och syrlig vilket också kännetecknar dess karaktär där mörkare frukt mixas med friska syranivåer och markerande tanniner.

Xinomavro räknas som en av Greklands absolut främsta blå druvsorter och dess egenskaper gör den även till en av landets mest lagringsdugliga. Men precis som med flera andra högklassiga druvor kräver den mycket av vinbonden då känslighet för mögelangrepp i kombination med att den mognar sent gör odlingsprocessen till allt annat än en walk in the park. Även hagel och vildsvin är ett ständigt hot, vilket gör att inte bara Xinomavros karaktär påminner om Nebbiolo utan även om dess förhållande till Náoussa, likt det mellan Nebbiolo och Piemonte.

Vinmakarna och odlarna bakom Artisans Vignerons de Naoussa har inga problem att ge Xinomavro den upprättelse och kärlek som druvan behöver. De ekologiskt certifierade vingårdarna brukas enligt biodynamiska principer och den konstanta brisen från bergen som sveper in över vingårdarna hjälper arbetet på traven då den håller torrt bland vinrankorna och spelar en stor roll i druvornas mognadsprocess.

Grekland är ett av världens äldsta vinland och har fantastiska förutsättningar att göra vin med inhemska druvsorter, finfina jordar och ett vinvänligt medelhavsklimat. Men utgångspunkten till trots har vinnäringen under en lång period mest handlat om ointressant bulk och turistflörtande Retsina. Tack och lov har de senaste åren präglats av en ny generation vinbönder som faktiskt tagit tillvara på vad landets jordar har att erbjuda. Artisans Vignerons de Naoussa tillhör denna grupp eldsjälar och vi är jätteglada att få hjälpa till i arbetet att sätta vinlandet Grekland på kartan.

Viner

Assyrtiko

100 % Assyrtiko

Xinomavro

100 % Xinomavro

Det här är Artisans Vignerons de Naoussas instegsvin och druvorna kommer från yngre vinmarker där stockarna har en mellan 5 -20 år. Vingårdarna ligger på 150 – 600 meter höjd och från jordarna av kalk med inslag av skiffer och granit framställs Xinomavro i en mer tillgänglig och läskande stil.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, macererar i 18 dagar och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet 6 månader på stora gamla franska fat.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal