Vinhos Barbeito

Madeira, MADEIRA

Portugal

MADEIRA

Madeira är ett starkvin som produceras cirka hundra mil sydväst om Lissabon i Nordatlanten på en vulkanisk ö som bär samma namn. Klimatet här är varmt och fuktigt och druvor odlas på bergssluttningar längs den norra och södra kusten.

Portugals mest kända starkvin är utan tvekan Port och produktionen av Madeira påminner till viss del om den som används vid Portvin. Men vad som främst skiljer de åt är att Madeira är ett medvetet oxiderat och volatilt vin, vilket gör att en flaska kan stå öppen i nästintill en evighet.

Förenklat så framställs Madeira genom att man avbryter jäsningen av ett vin genom att tillsätta druvsprit. Detta dödar jästen, stoppar jäsningen och kvar är ett vin som är sött och med en alkoholhalt runt 20 procent. Därefter låter man vinet lagras på fat (minst 3 år) i lagringsskjul där de exponeras för sol och värme. Denna process kallas för Canteiro och efterliknar tiden då vinfat fraktades långt till sjöss och resultatet ger Madeira dess brända, knäckiga och karamelliserade karaktär.

Det finns fler olika typer av Madeira men man talar ofta om fyra grundtyper som är döpta efter druvsorterna som bär samma namn. Sercial är den torraste stilen och därefter Verdelho, Boal och till slut Malvoise som är den sötaste.

Madeira är historiska viner som det tyvärr dricks på tok för lite av.

Dölj

Läs mer

Vinhos Barbeito är en av de yngsta producenterna på ön Madeira och är utan konkurrens den som ligger mest i framkant med sin innovativa filosofi. Firman grundades på 1940-talet av Mário Barbeito och har drivits av familjen sedan dess. Den mest avgörande händelsen inträffade dock först i början av 90-talet när Mário’s barnbarn Ricardo Diogo anslöt och blev den första från familjen att ansvara för själva vinmakningen.

Ricardo Diogo lyfte inte bara Vinhos Barbeito till en helt ny nivå, utan hela Madeira. Med ny energi och nya tankesätt modellerade han om vinfilosofin till en mer uppdaterad version utan att göra avkall på tradition. Barbeito blev den första producenten på ön att helt slopa produktion av bulkvin och enbart buteljera sina viner på flaska. De färgar heller aldrig sina viner med sockerkulör utan låter naturen gå sin gång.

Ricardo var även fast beslutsam att återställa den viktiga roll som Madeira historiskt haft i kombination med mat. Barbeito’s viner skiljer sig därför från den allmänna uppfattningen om Madeira då de är mer matorienterade i sin stil. Vinerna är komplexa, finessrika, något torrare och med högre syra och mer fräschör än vad som är vedertaget.

Jancis Robinson kallar Barbeito för ”Lafite of Madeira” och vi skriver under på det namnet. Det här är helt unika viner som förtjänar en plats hemma hos varje vinälskare.

Viner

Madeirense Branco

Verdelho, Sercial

Madeirense Branco är ett utan tvekan en udda fågel om man ser till ursprunget Madeira. Det här är nämligen något så ovanligt som ett hederligt torrt vitt vin. Alltså enbart jästa druvor och ingen tillsatt sprit. Vinet görs på främst Verdelho (96 %) och en liten skvätt Sercial som skördas från vinmarker i Raposeira, São Vicente och Seixal. Med en alkoholhalt på blott 11,5 % är vinet allt annat än en tungviktare, men det som saknas i procenthalten tas igen med råge i syra och mineralsälta. Sammanlagt producerades blott 3000 flaskor av det här vinet, så drick med andakt!

Vinifikation: Druvor skördas för hand, kallmacererar i 3 dagar, fottrampas och jäser med naturlig jäst. Häflten av druvorna lagras 6 månader på nya och gamla franska fat medan resterande del ligger i ståltankar.

"Rainwater" Reserva Medium Dry 5 y.o

Tinta Negra, Verdelho

"Island Rich" Sweet 5 y.o

100 % Tinta Negra

Boal Reserva 5 y.o.

100 % Malvasia

Malvasia Reserva 5 y.o

100 % Malvasia

Boal Reserva Velha 10 y.o.

100 % Boal

Sercial Reserva Velha 10 y.o.

100 % Secial

Av de fyra ädla gröna druvorna som används vid framställning av Madeira är Sercial den med högst syranivåer och den som ger de torraste vinerna. Druvorna till vinet skördas sist av alla druvsorter och kommer från de två vingårdarna Jardim da Serra och Ribeira da Janela.

Vinifikation: Vinet lagras på gamla franska fat enligt den klassiska Canteiro-metoden och för denna cuvéen väljs omsorgsfullt viner som legat på fat mellan 10 – 14 år.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal