Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga, TOSKANA

Italien

TOSKANA

Toskana ligger i centrala Italien och i de norra delarna mellan Florens och Siena hittar man områdets mest kända ursprung; Chianti Classico. Här är klimatet varmt men de böljande kullarna hjälper till att temperera vingårdarna.

Toskana är främst känt för sina röda viner och Sangiovese är både den överlägset mest planterade och bästa druvan. Den utgör grunden i många viner och utöver Chianti ligger den bakom det legendariska vinet Brunello di Montalcino. Sangiovese trivs ypperligt i jordarna som består av skiffer, lera, märgel och kalk och ger generellt örtiga viner med frisk, körsbärslik syra och markerad strävhet.

Internationella druvor som Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon är vanliga i Toskanas kustområde, där de oftast blandas med lokala druvsorter. På vitvinssidan hittar man bland annat druvorna Vernaccia, Trebbiano, Malvasia och Vermentino.

Dölj

Läs mer

Den medeltida egendomen Castell’In Villa är en av de äldsta i byn Castelnuovo Berardenga i Chianti och en av de mest berömda producenterna från området. När Principessa Coralia Pignatelli della Leonessa köpte ägorna år 1968 fanns där endast 1 hektar vinmark och hon har sedan dess utökat vingårdsarealen successivt. Hon valde att slopa användandet av gröna druvor, som var vanligt vid den här tiden, och utökade istället sina marker enbart med Sangiovese. Coralia har vigt sig liv åt agrikultur och utöver vindruvor förädlas både oliver och tryffel på hennes ägor.

Castell’In Villa har idag 53 hektar vingårdar och har gjort sig kända för att producera några av de mest traditionella och lagringsdugliga Sangiovesevinerna i hela världen. Det smakar som urtypisk Chianti ska smaka och Principessan låter alltid sina viner vila minst 6-12 månader på flaska för att balanseras och få en extra skjuts av komplexitet.

Vi älskar Sangiovese i det här eleganta och urtypiska uttrycket. Klassiskt men extremt aktuellt!

Viner

Chianti Classico

100 % Sangiovese

Castell’In Villas ”husvin” är utan tvekan en av regionens mest äkta och traditionella uttryck. Här är receptet Sangiovese från gamla vinstockar som enbart får se lagring på gamla stora botti’s. Resultatet ger ett kompromisslöst vin som inte döljer sig bakom några ekiga vaniljtoner utan lägger fram en kristallklar och elegant röd frukt med begynnande mognadstoner. Vinets strävhet avslöjar det italienska ursprunget och gör det till ett av de bästa matvinerna som finns.

Vinifikation: Druvorna avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter minst 24 månader på stora gamla fat av typen botti och får sedan vila ytterligare 6 – 12 månader på flaska.

Chianti Classico Riserva

100 % Sangiovese

När man åker till Italien upplever man ofta att tidsuppfattningen är helt annorlunda. Tiden går långsammare och allt är lååångdraget. Det kommer därför inte som en överraskning att vid tillverkningen av Chianti Riserva tillämpas samma princip i vineriet.

Vinet lagras länge och väl vilket ger en tidlös Sangiovese-upplevelse. Kombinationen av frukt från gamla vinstockar i Castelnuovo Berardenga och lång mognadstid på gamla botti’s ger en extremt komplex och levande Chianti med framtiden för sig.

Vinifikation: Druvorna avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter minst 24-36 månader på stora gamla fat av typen botti och får sedan vila ytterligare 6 – 12 månader på flaska.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal