Sagace

Castiglione Falletto, PIEMONTE

Italien

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Sagace är ett samarbete mellan Pompette och de framstående vinbönderna, tillika vännerna, Federico Scarzello och Gian Luca Colombo från Barolo. Scarzello räknas som en av Piemontes mest traditionella och anrika producenter, medan Gian Luca Colombo representerar områdets nya generation.

Vi vill genom att förena det gamla med det nya skapa en ärlig och tidlös tolkning av Piemonte som kombinerar lekfull rödfruktighet med klassisk struktur och finess. En 1 liters vinare som med gediget hantverk och druvor av rätt kaliber kan utmana Systembolagets utbud som (enligt oss) till huvuddelen består av rätt slätstruken och opersonlig Nebbiolo.

Frukten till vinet kommer från vinmarker runt om i Langhe och druvorna skördades för hand de två första veckorna i oktober år 2020. Vinifieringen sker i byn Castiglione Falletto där druvorna spontantjäser med 35 – 45 dagars skalkontakt. Vinet lagras därefter 14 månader på stora gamla ekfat, för att sedan få vila på betong fram till buteljeringen som görs utan filtrering.

Vi älskar den här stilen av Nebbiolo som vi anser förtjänar att serveras enligt konstens alla regler. Med andra ord källarsval i kupor av större modell till i stort sett allt som höst- och vintersäsongen har att bjuda på i form av umgänge och råvaror.

Viner

Langhe Nebbiolo 1 liter

100 % Nebbiolo
Frukten till vinet kommer från vinmarker runt om i Langhe och druvorna skördades för hand de två första veckorna i oktober år 2020. Vinifieringen sker i byn Castiglione Falletto där druvorna spontantjäser med 35 – 45 dagars skalkontakt. Vinet lagras därefter 14 månader på stora gamla ekfat, för att sedan få vila på betong fram till buteljeringen som görs utan filtrering.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal