Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage, NORRA RHÔNE

Frankrike

NORRA RHÔNE

Rhône är en av Frankrikes mest kända vinregioner och sträcker sig från söder om Lyon ner till floden Rhônes mynning. Det är ett stort område med en stor mångfald av klimat, jordmån och druvor. Så för att få en bättre förståelse delar man upp regionen i norra och södra Rhône.

Norra Rhône sträcker sig mellan städerna Lyon i norr och Montélimar i söder. Här används nästan enbart druvan Syrah och här ligger berömda appellationer som Cornas, Hermitage, Côte Rôtie, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage. På den gröna sidan hittar man druvorna Roussanne, Marsanne och Viognier. De röda vinerna från Norra Rhône är i många fall intensiva och lagringsdugliga pjäser som kombinerar kraft med precision. Vid provningar kommer ofta klassiska beskrivningar som charkuterier, svartpeppar och kött på tal. De vita vinerna är åt det mer generösa hållet där fet och oljig struktur blandas med mogen frukt och blomster.

Södra Rhône ligger närmre medelhavet och här är klimatet varmare och landskapet mer flackt. Här är de viktigaste blå druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault medan de gröna är Roussanne, Bourboulenc, Clairette och Grenache Blanc.
Till skillnad från Norra Rhône producerar man alltså vin på flera druvsorter och klassikern GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre) är en cuvée som kopieras hela världen över. Här är också hemvist för den världsberömda appellationen Châteauneuf-du-Pape som i 9 fall av 10 (enligt oss) ger rejält överreklamerade viner.

Det är nästan omöjligt att beskriva exakt hur ett vin från södra Rhône smakar då faktorer som läge, val av druvor och vinmakning spelar in. Generellt sätt skulle nog vinerna beskrivas som fruktiga, kryddiga och lite alkoholvarma. Folkliga helt enkelt!

Dölj

Läs mer

Historien om den mycket sympatiske vinbonden Emmanuel Darnaud började år 2001 med införskaffandet av 1,5 hektar vingårdsmark strax söder om byn Tain l’Hermitage, i appellationen Crozes-Hermitage. Idag har egendomen 15 hektar fördelat i La-Roche-de-Glun, Pont-de-L’Isère och Mercurol varav 0,25 hektar av dessa är tillägnat Crozes-Hermitage Blanc. År 2013 utökades vingårdarna ytterligare med 1,7 hektar sydost-sluttande mark i grannområdet Saint Joseph.

Emmanuel lägger väldigt stor vikt vid sina vingårdsmarkers terroir och vinifierar därför alla parceller separat för att uppnå absolut bästa resultat. Vid skörd är uttagen hårt reducerade och allt plockas för hand. Druvor avstjälkas innan jäsning och får därefter en uppfostran på fat i diverse storlekar, ålder och former.

Emmanuel Darnaud maximerar allt som vi älskar med druvan Syrah. Hans viner är packade med mörk frukt, asfalt och bläck, samtidigt som de besitter en yppig och floral finess.

Viner

Crozes-Hermitage "Mise En Bouche"

100 % Syrah

Druvorna till ”Mise en Bouche” kommer från vinstockar planterade i början av 90-talet och vinet är tänkt att vara en direkt, slank och tillgänglig tolkning av Crozes-Hermitage. En aptitretare helt enkelt.

Vinifikation: Druvor jäser med naturlig jäst i hela klasar på betong. Vinet lagras därefter på en kombination av gamla vertikala träfat och gamla 228 liters fat i 12 månader.

Crozes-Hermitage "Les Trois Chênes"

100 % Syrah

Frukt från vinstockar planterade under 1980-talet i La Roche de Glun i Crozes-Hermitage.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar på betong. Därefter lagras 30 % av vinet på gamla vertikala träfat och resterande del på gamla 228 liters fat i 15-16 månader.

Saint-Joseph "La Dardouille"

100 % Syrah

År 2013 tog Emmanuel över 1,7 hektar mark i Saint-Joseph från sin legenden och svärfarsan Bernard Faurie. Större delen av vinmarken ligger i lieu-dit Dardouille i Tournon som räknas till en av appellationens bästa vingårdar. Rankorna i La Dardouille (som på franska betyder ”smekt av solens strålar”) växer i granitrika jordar och är planterade mellan början av 30-talet och det tidiga 80-talet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet på gamla 228 liters fat i 12 månader.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Clos Marie

Pic Saint Loup

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maxei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

DOURO
MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal