Domaine Monier Perréol

Saint-Joseph, NORRA RHÔNE

Frankrike

NORRA RHÔNE

Rhône är en av Frankrikes mest kända vinregioner och sträcker sig från söder om Lyon ner till floden Rhônes mynning. Det är ett stort område med en stor mångfald av klimat, jordmån och druvor. Så för att få en bättre förståelse delar man upp regionen i norra och södra Rhône.

Norra Rhône sträcker sig mellan städerna Lyon i norr och Montélimar i söder. Här används nästan enbart druvan Syrah och här ligger berömda appellationer som Cornas, Hermitage, Côte Rôtie, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage. På den gröna sidan hittar man druvorna Roussanne, Marsanne och Viognier. De röda vinerna från Norra Rhône är i många fall intensiva och lagringsdugliga pjäser som kombinerar kraft med precision. Vid provningar kommer ofta klassiska beskrivningar som charkuterier, svartpeppar och kött på tal. De vita vinerna är åt det mer generösa hållet där fet och oljig struktur blandas med mogen frukt och blomster.

Södra Rhône ligger närmre medelhavet och här är klimatet varmare och landskapet mer flackt. Här är de viktigaste blå druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault medan de gröna är Roussanne, Bourboulenc, Clairette och Grenache Blanc.
Till skillnad från Norra Rhône producerar man alltså vin på flera druvsorter och klassikern GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre) är en cuvée som kopieras hela världen över. Här är också hemvist för den världsberömda appellationen Châteauneuf-du-Pape som i 9 fall av 10 (enligt oss) ger rejält överreklamerade viner.

Det är nästan omöjligt att beskriva exakt hur ett vin från södra Rhône smakar då faktorer som läge, val av druvor och vinmakning spelar in. Generellt sätt skulle nog vinerna beskrivas som fruktiga, kryddiga och lite alkoholvarma. Folkliga helt enkelt!

Dölj

Läs mer

Jean-Pierre Monier är en sann bonde av Saint-Joseph. Han tillhör tredje familjegenerationen att bruka markerna i Brunieux, som är en lieu-dit strax norr om byn Saint-Désirat i de nordliga delarna av Saint-Joseph. Jean-Pierre lever i harmoni med naturen och han lägger lika stor kärlek på sina odlingar av körsbär, aprikoser och persikor som på sina druvor. Fram till år 2001 sålde han allt sitt druvmaterial till det lokala kooperativet, men efter att vänner övertygade honom om sina druvors exceptionella kvalitet fick han mod till sig att själv börja producera vin.

Jean-Pierre arbetar mycket hållbart i sina vinmarker med inspiration från Maria Thun och egendomen är sedan år 2006 biodynamiskt certifierad.

För att möta den ökande efterfrågan på vinerna anslöt sig år 2008 vännen Philippe Perréol till vineriet. Precis som familjen Monier arbetade han efter biodynamiska principer och även Philippe hade tidigare sålt sina druvor till kooperativet. Etiketterna på flaskorna talar om från vilken bondes mark druvorna kommer ifrån, där ”Monier-Perréol” innebär att det är en blandning från bådas vingårdar.

Arbetet i vineriet sköts precis som i markerna på klassiskt manér. Druvorna avstjälkas, jäser på cement och får därefter ligga på stora fat (tonneaux) i ett år innan det buteljeras utan filtrering. Resultatet ger personliga och finessrika viner i tidlös stil där bläck, viol och kött står i perfekt harmoni.

Viner

Vin de Pays des Collines Rhodaniennes

Viognier, Roussanne

Frukt från vinmarker på 0,3 hektar i Brunieux som planterades mellan år 1990 och 2014.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter i samma typ av tankar upp till 12 månader.

Saint-Joseph Blanc

100 % Marsanne

Frukt från vinmarker på 0,73 hektar planterade med 35 år gamla stockar.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter i samma typ av tankar upp till 12 månader.

Saint-Joseph Rouge

100 % Syrah

Frukt från 5,47 hektar vinmark med 25 år gamla vinstockar.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på betong. Därefter lagras viner på stora gamla fat av typen tonneaux i 12 månader.

Saint-Joseph "Châtelet"

100 % Syrah

Frukt från 0,61 hektar i lieu-dit Châtelet med 40 år gamla vinstockar. Vinmarken ligger på en kulle ovanför Saint-Desirat i Saint-Joseph.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas till 80 % och jäser med naturlig jäst på betong. Därefter lagras viner på stora gamla fat av typen tonneaux i 12 månader

Saint-Joseph "Terre Blanche"

100 % Syrah

Frukt från 40 år gamla vinmarker på 1,11 hektar i Saint-Desirat.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas till 80 % och jäser med naturlig jäst på betong. Därefter lagras vinet på gamla och nya fat av typen tonneaux i 12 månader.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal