Tarlant

Oeuilly, CHAMPAGNE

Frankrike

Champagne

CHAMPAGNE

Champagne är ett område med stark tradition som tveklöst räknas till ett av vinvärldens starkaste varumärken. Regionen ligger dryga 14 mil nordost om Paris och i klimatet som råder här gränsar vinodling till det omöjliga. Det är regnigt och blåsigt med en årsmedeltemperatur strax över 10 grader, vilket är den temperatur som krävs för att druvor ska mogna. Jordarna är en perfekt matchning till det något svajiga vädret då de är rika på krita och kalk vilket gör att de både ger bra dränering men även kan lagra vatten vid torrare perioder. Kombinationen av väder och jordmån ger riktigt syrliga viner som fungerar exemplariskt som bas för mousserande vin.

Produktionsmetoden man använder sig av i Champagne kallas för den traditionella metoden och är det absolut flottaste sättet att göra mousserande vin på. Kortfattat beskrivet så utgår man från stilla, torrt, vitt vin som som får jäsa en andra gång på flaska genom att man tillsätter lite jäst och socker. Flaskan försluts och under jäsningen stiger alkoholhalten och koldioxid bildas som stannar kvar i buteljen och blir till kolsyra. När den andra jäsningen är avslutad får flaskorna ligga kvar horisontellt och vinet får mogna på jästfällningen. Under denna mognad bryts döda jästceller ner vilket ger karaktäristiska smaker så som rostat bröd, kex och nötter till vinet. Lagringstid på jästen varierar men måste vara minst 15 månader vid produktion av Non Vintage-Champagne som är den vanligaste typen av Champagne där flera årgångar blandas. För att få bort jästfällningen ur flaskorna använder man sig av en metod som heter remuage. Flaskorna skakas försiktigt och flyttas succesivt till ett horisontellt läge så fällningen samlas i flaskhalsen. Jästpluggen fryses sedan ner och flyger ut när flaskan öppnas. Det vin som försvinner ur flaskan ersätter man sedan med en mix av vin och socker och därefter försluts flaskorna med kork och stålgrimma. Vid produktion av Brut Nature som Tarlant förespråkar innehåller vinet man fyller upp flaskorna med inget tillsatt socker.

Vid produktion av Champagne använder man sig av de tre druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Pinot Noir bidrar med kraft och struktur, Pinot Meunier fruktighet och blommighet och Chardonnay ger finess, krämighet och fräschör till vinet.

Dölj

Läs mer

Familjen Tarlant håller till i byn Oeuilly, väster om Epernay och med anor tillbaka till år 1687 tillhör de ett av de äldsta Champagnehusen i hela regionen. Sedan år 1780 har Champagne Tarlant huserat i Oeuilly och idag drivs egendomen av syskonparet Benoît och Mélanie Tarlant som är den 12:e generationen att ansvara för vinproduktionen.

Deras vinmarker upptar 14 hektar och är spridda över de fyra byarna Oeuilly, Boursault, St-Agan och Celles-lès-Conde i de västra delarna av Vallée de la Marne. De har sedan länge arbetat ekologiskt med biodynamiska inslag och varje vingårdslott skördas för hand och vinifieras separat för att särskilja de olika ursprungens uttryck. Chardonnay (30 %), Pinot Noir (50 %) och Pinot Meunier (20%) upptar största delen av deras odlingar men här återfinns även gamla lokala druvsorter som Arbanne, Petit Meslier och Pinot Blanc.

Idag är företeelsen Brut Nature eller Brut Zero förhållandevis vanligt men när Tarlant började buteljera viner utan tillsatt socker redan på 1970-talet var de pionjärer i Champagne. Jean-Mary som ansvarade för vinerna på den tiden ansåg att addering av socker tenderade att maskera uttrycket av vinernas terroir. Benoît och Mélanie för den traditionen vidare och med hjälp av perfekt moget och ytterst noggrant selekterat druvmaterial blir resultatet magnifikt.

Vinmakningen går efter receptet jäsning på fat, blockad malolaktisk jäsning, jättelång lagring på fällningen och en stor dos reservvin. Resultatet ger komplexa, livfulla och väldigt gastronomiska Champagner med finfina bubblor och rik textur. Vinerna från Tarlant ska inte drickas ur flöjtglas. De förtjänar att avnjutas i en Bourgognekupa av större modell.

Viner

N.V. Zero Rosé Brut Nature

50 % Chardonnay, 44 % Pinot Noir, 6 % Pinot Meunier

Tarlants rosa Champagne är en gastronomisk skapelse av rang. Det är ett mycket komplext vin vars rätta element finnes i all typ av kulinariska sammandrabbningar. Druvorna kommer från Vallée de la Marne och byarna Oeuilly, Boursalt, Celles-lès-Condé och Saint-Agnan och vinstockarna har en snittålder på 40 år. Familjen Tarlants 300+ års erfarenhet kulminerar verkligen i detta närmast fulländade vin. Det finns en plats i helvetet för den som väljer att spruta (vaska) denna butelj.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, pressas varsamt med hjälp av graviditet och de olika parcellerna vinifieras separat. Basvinet jäser med naturlig jäst och lagras 6 månader på sin fällning i gamla fat. Malolaktiska jäsningen blockeras och vinet får sin rosa kulör genom blandning med rött vin. Cuvéen som jäser en andra gång på flaska innehåller 25 % reservvin. Vinet vilar cirka 5 år på jästfällningen och inget socker tillsätts vid buteljering.

N.V. Zero Brut Nature

Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir

Zero Brut Nature må vara familjen Tarlants standardchampagne men den smakar snarare som ett prestigebubbel. Druvorna till cuvéen kommer från byarna Oeuilly, Boursalt, Celles-lès-Condé och Saint-Agnan och vinstockarna håller en snittålder på 40 år. Svårigheten att göra Champagne utan dosage (tillsatt socker) är att det oftast behövs lite sötma för att balansera den höga syran. Men med Tarlantss exceptionella druvmaterial, precisa val av cuvée, mognadstid på fällning och stora mängd reservvin vore det en skymf att maskera uttrycket med socker.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, pressas varsamt med hjälp av graviditet och alla parceller vinifieras separat. Basvinet jäser med naturlig jäst och lagras 6 månader på sin fällning i gamla fat. Malolaktiska jäsningen blockeras och cuvéen som jäser en andra gång på flaska innehåller 40 % reservvin. Vinet får vila cirka 6 år månader på jästfällningen och inget socker tillsätts.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal