Domaine Eleni et Edouard Vocoret

Chablis, BOURGOGNE

Frankrike

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Edouard och Eleni träffades år 2010 när de jobbade med att skörda druvor i Nya Zeeland. Kärlek uppstod, det blev bröllop och kort därefter flyttade paret till Chablis där de fick ta över 4,9 hektar vinmark från Edouards familjeegendom Domaine Vocoret.

Hållbara jordbruksmetoder präglade filosofin redan från start och deras två första skördar såldes i bulk då de ansåg att kvalitén inte var i paritet med deras ambitionsnivå. År 2013 blev första årgången och de fyra olika vingårdarna buteljeras separat för att särskilja vinmarkernas särpräglade uttryck.

I källaren sker arbetet traditionellt med en genomtänkt kombination av ståltank och gamla fat. Ståltankarna hjälper till att behålla syra, sälta och mineralitet medan de gamla faten skänker lite välkomnande rondör och krämighet till vinerna.

Edouard och Eleni är det mest intressanta som hänt i Chablis på väldigt länge. De kombinerar det gamla med det nya och resultatet ger läskande Chablisviner där närmast elektriska syror blandas med puristisk frukt, krämighet och ursprungstypisk mineralskjuts. Vocorets viner har slagit ner som en bomb i vinvärlden och framtiden ser allt annat än mörk ut.

Viner

Årlig allokering

Se prislista för tillgängliga viner

Chablis "Bas de Chapelot"

100 % Chardonnay

Le Bas de Chapelot ligger (som namnet antyder) nedanför Premier Cru Chapelot. Vinmarken upptar 3,2 hektar, består av 40 år gamla vinstockar och är den enda vingården Vocoret brukar på högra sidan av flodbanken.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet i 12 månader på gamla fat.

Chablis 1er Cru "Les Butteaux"

100 % Charonnay

Les Butteaux är ett 1 er Cru-klassificerat läge i Chablis där Vocoret har 0,32 hektar planteringar med 60 år gamla vinstockar.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras viner 12 månader på gamla ekfat.

Chablis "Boucheran"

100 % Chardonnay

Boucheran är ett läge på 0,89 hektar beläget mellan de två Premier Cru-vingårdarna Vaillons och Montmains. Vinstockarna är 35 år gamla och jordmånen är kimmeridge med stor andel vit lera.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet i 12 månader på gamla fat.

Chablis "Les Pargues"

100 % Chardonnay

Les Pargues är ett exceptionellt läge på 0,4 hektar planterat med 30 år gamla vinstockar. Vingården är belägen mellan Premier Cru Montmains och Vosgros. Läget har samma exponering som de mer berömda grannsluttningarna, men fick av någon outgrundlig anledning inte Premier Cru-klassificering när det begav sig.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet i 12 månader på gamla fat.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal