Riecine

Gaiole, TOSKANA

Italien

TOSKANA

Toskana ligger i centrala Italien och i de norra delarna mellan Florens och Siena hittar man områdets mest kända ursprung; Chianti Classico. Här är klimatet varmt men de böljande kullarna hjälper till att temperera vingårdarna.

Toskana är främst känt för sina röda viner och Sangiovese är både den överlägset mest planterade och bästa druvan. Den utgör grunden i många viner och utöver Chianti ligger den bakom det legendariska vinet Brunello di Montalcino. Sangiovese trivs ypperligt i jordarna som består av skiffer, lera, märgel och kalk och ger generellt örtiga viner med frisk, körsbärslik syra och markerad strävhet.

Internationella druvor som Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon är vanliga i Toskanas kustområde, där de oftast blandas med lokala druvsorter. På vitvinssidan hittar man bland annat druvorna Vernaccia, Trebbiano, Malvasia och Vermentino.

Dölj

Läs mer

Riecine håller till 3,5 mil nordost om Siena, mitt i hjärtat av Toskana, i byn Gaiole. Vingårdarna de brukar är några av de absolut finaste i hela Chianti Classico och egendomen har i flera årtionden haft ryktet om sig att vara en sann mästare av Sangiovese.

Grundare till Reciene var Engelsmannen John Dunkley som tillsammans med sin fru Palmina Abbagnanon införskaffade 1,5 hektar vinmark från ett närliggande kloster år 1971. Paret restaurerade det gamla stenhuset som tillhörde marken och började plantera nya vinrankor i gårdarna. Deras första årgång var 1973.

John var en mycket respekterad man och han ansåg att Cabernet Sauvignon, som var tillåten under DOCG-reglerna för Chianti Classico, inte hade något att göra i hans vinmarker. Som han en gång uttryckte det ”När Baron Philippe Rothschild planterar Sangiovese, kommer jag att plantera Cabernet”

År 1991 anställde John och Palmina en ung vinmakare vid namn Sean O’Callaghan som har blivit den person som dragit Riecine’s terroirdrivna, rena tolkning av Sangiovese till sin spets. John och Palmina är inte längre med och från 2011 är Riecine en egendom som leds av Lana Frank tillsammans med familj.

Allt arbete i vingårdarna sköts biodynamiskt och allt druvmaterial plockas för hand. I vineriet avstjälkas druvorna innan jäsning där man endast använder sig av naturliga jäststammar. 

Viner

Rosso Toscana "La Gioia"

100 % Sangiovese

Druvor från 40 år gamla vinstockar selekterade från familjens bästa vingårdslägen. Det här är Riecines  ”Supertuscan” och är en rikare tolkning av Sangiovese där kraft och elegans går hand i hand.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i öppna cementtankar. Vinet lagras därefter 30 månader på en kombination av nya och gamla fat av typen tonneaux.

Rosso Toscana "Riecine di Riecine"

100 % Sangiovese

Riecine di Riecine är en storartad pjäs som bjuder på ett helt unikt uttryck av Sangiovese som inte går att hitta i något annat vin från Chianti Classico. Från 45 åriga stockar på 500 meters höjd i jordar sprängfyllda med kalksten skapas ett vin som för våra tankar till högklassig Bourgogne. För att bevara renhet och skärpa lagras vinet 3 år på cementägg och resultatet ger ett energiknippe till Toscana Rosso i komplex och djup stil där vild och färsk rödfruktighet blandas med finstämd mineralitet.

Vinifiktaion: Druvor skördas för hand och pressas med fötter innan jäsning startar i öppna cementtankar. Vinet lagras därefter 36 månader på cementtankar och ytterligare 6 månader på flaska.

Chianti Classico

100 % Sangiovese

Druvor från 25 år gamla vinstockar i Gaiole in Chianti.

Vinifikation: Druvorna avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet i 18 månader på gamla stora fat och cementtankar.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal