Domaine Andrée

Anjou, LOIRE

Frankrike

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Stéphane Erissé har alltid haft ett passionerat förhållande till vin men det var först när han träffade Antoine Foucalt (Domaine du Collier) och pappan Charly Foucalt (Clos Rougeard) som han valde att avsluta sitt arbete inom byggnadsindustrin och sadla om till vinbonde. Efter tre års arbete hos familjen Foucalt införskaffade han år 2008 3,5 hektar ekologiskt skött vinmark i den lilla byn Saint-Georges-sur-Layon i Anjou. Egendomen fick namnet Domaine Andrée efter hans farmor och idag har vinmarkerna växt till att omfatta 5 hektar.

Stéphane sköter arbetet helt själv och spenderar den mesta av sin vakna tid bland rankorna. Vingårdarna sköts efter biodynamiska principer och han anser att nyckeln till livfulla viner är hårt arbete ute i markerna. Planteringarna upptas av Cabernet Franc, Grolleau samt Chenin Blanc och allt druvmaterial plockas självfallet för hand från rankor med mycket strikta skördeuttag. I hans rustika lilla källare sker processen med ytterst lite handpåläggning och vinerna uppfostras främst på gamla franska fat.

Stéphane Erissé är första generationens vinmakare men erfarenheten han fått genom arbete hos mer bevandrade vinbönder skiner igenom i glaset. Vi är oerhört glada att kunna erbjuda ytterligare ett lysande exempel på vilken hög nivå viner från Loire kan hålla. Domaine Andrée gör helt sagolik Cabernet Franc och Chenin Blanc. Så pass sagolik att vi räknar Stéphane till en av de främsta i hela Frankrike.

Viner

Anjou Blanc "Les Faraunières"

100 % Chenin Blanc

Les Faraunières görs på druvor från vinstockar planterade år 1920 på jordmån av granit och kvarts i Saint Georges-sur-Layon. Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och lagras 18 månader på stora fat varav 30 % nya.

L'Envolée

Grolleau Noir, Grolleau Gris

L’Envolée betyder något i stil med svävande, vilket är passande för detta vin som görs på druvorna Grolleau Noir och Grolleau Gris. Groulleau är det franska ordet för ”kråka” vilket refererar till det mörka, nästan svarta skalet på druvorna. Trots färgen ger Grolleau generellt sett viner av ljusare kulör och i lätt stil, vilket gör att dess främsta användningsområde är för produktion av rosévin. Till det här vinet kommer frukten från 20 år gamla skifferrika vinmarker i Saint Georges-sur-Layon där strikta skördeuttag och skickligt handlag av Stephane ger ett livligt vin i aromatisk stil där mörk frukt, körsbär och örter omsveps av ett läskande mineraldriv.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras i 12 månader på stora fat varav 30 % nya.

Anjou Rouge "Les Mines"

100 % Cabernet Franc

“Les Mines” betyder kolgruva på franska och när man befinner sig bland de 50 år gamla vinstockarna som tapetserar vingården och stirrar rakt ner i den mörka, leriga och kolrika jordmånen förstår man valet av namn på vinet. Rötterna går långt ner i jorden och liksom gräver upp den levande energin som genomsyrar “Les Mines”. Vinets aromer går mot sous bois, mörka kryddor och svarta vinbär med en silkig munkänsla som är förvånansvärt lätt i kontrast mot det mörkfruktiga djupet. Detta är ett verkligt mästerverk till vin.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturliga jäststammar. Vinet lagras 24 månader på stora fat varav 30 % nya.

Anjou Rouge "Carbone"

100 % Cabernet Franc

Druvorna till “Carbone” kommer från 70 år gamla vinstockar som växer på mörk, lerig och kolrik jordmån (därav vinets namn, kol) i Saint-Georges-sur-Layon. Kombinationen av gamla rankor och Cabernet Franc står bakom några av Frankrikes mest legendariska viner och vi är helt övertygade om att Stéphane lätt kan räknas som en av de främsta tolkarna av den traditionen. Här har vi en levande och fruktdriven Cabernet Franc som är inbjudande på näsan och sen läskande, kryddig och finessrik i munnen. En juvel utvunnen från de kolmörka jordarna vid gränsen till Loires södra flodbank.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras 12 månader på stora fat varav 30 % nya.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal