Le Rocher des Violettes

Montlouis, LOIRE

Frankrike

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

När Arnaud Lambert ringer och ger vintips, så tar man tipsen på allvar. Vinerna som imponerat kom från en kille vid namn Xavier Weisskopf och vi blev precis lika förtrollade av fokusen och skärpan i flaskorna som Arnaud.

Xavier pluggade vin i Bourgogne och efter studierna arbetade han som vinmakare i bland annat Chablis och Gigondas. Efter några år i Rhônedalen tog hans kärlek för Chenin Blanc honom till Loire där han bosatte sig i byn St Martin Le Beau i Touraine. År 2005 införskaffade han 10 hektar vinmark i Montluis-sur-Loire och grundade egendomen Le Rocher des Violettes.

Vingårdarna han köpt bestod av väldigt gamla vinstockar, med större delen planterad redan på tidigt 1940-tal. Xavier förstod värdet av materialet och påbörjade direkt konvertering till biodynamisk skötsel. Egendomen är idag certifierad, omfattar 17 hektar och består förutom Chenin Blanc av Cabernet Franc, Côt (Malbec), Pinot Noir och Chardonnay.

Xavier vill göra rena, livfulla, mineraldrivna viner och använder sig därför av minimalt med svavel och enbart gamla fat för att inte maskera druvornas uttryck. Vinerna lyckas med bedriften att vara törstsläckare och komplexa vinbyggen på samma gång. De vita och mousserande vinerna är precisa, syradrivna och lagom krämiga, medan de röda vinerna är eleganta i sin stil med saftig struktur och läskande avslut.

Viner

Chardonnay

100 % Chardonnay

Chenin

100 % Chenin Blanc

Druvorna till Le Rochers des Violettes ”enklaste” vin kommer från 30 åriga vinstockar i vingårdsläget Les Borderies. Vinmarken ligger mellan floderna Loire och Cher i Montlouis-sur-Loire och jordarna består av kalkrik lera. Chenin Blanc stormtrivs här och ger verkliga törstsläckare till vin där syra och fruktsötma står i perfekt balans.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturliga jäststammar. Vinet lagras därefter 7 månader på ståltank och gamla 500-liters fat.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal