Domaine de la Combe

Nantes, LOIRE

Frankrike

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Pierre-Henri Gadais är den femte generation i familjen Gadais att bruka jordarna i Muscadet. Han tog över vinmakaransvaret från sin far år 2016 och idag har familjen 12 hektar vinmark i Saint-Fiacre.

Domaine de la Combes vingårdar är helt och hållet planterade med den lokala druvsorten Melon de Bourgogne och vinstockarna sträcker sig åldersmässigt så långt tillbaka som år 1929. Arbetet i vinmarkerna sköts efter biodynamiska principer och domänen kommer att vara certifierad från och med år 2021. Vinifiering sköts med minimal påverkan och enbart naturliga jäststammar används.

Resultatet ger mineraldrivna, läskande och skaldjurskompatibla viner som fullkomligt dryper av sitt ursprung.

Viner

Nocturne

100 % Melon Blanc

Muscadet Sèvre et Maine

100 % Melon de Bourgogne

Druvor skördas för hand från 25 år gamla vinstockar runt om i Saint-Fiacre i Muscadet. Jäsningen sker med naturliga jäststammar på ståltank och därefter lagras vinet sur lie i 8 månader.

Zeste

100 % Melon de Bourgogne

Zeste är ett spännande vin från Domaine de la Combe där druvor skördas extra mogna för att accentuera just smaken av apelsinzest i vinet. Frukten kommer från vingårdsläget La Périère och vinet buteljeras helt utan något tillsatt svavel.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar. Vinet lagras på sin fällning i gamla fat och buteljeras ofiltrerat utan något tillsatt svavel.

Muscadet "Vigne de l'Astrée"

100 % Melon de Bourgogne

Vigne de l’Astrée är Domaine de la Combes finaste Muscadet och druvorna kommer från en vingårdsplott i La Pètière som bär samma namn som vinet. Jordarna här är rika på gneiss och skiffer vilket i kombination med gamla vinstockar ger Melon de Bourgogne av imponerande kvalitet. Det här är utan tvekan ett av Nantes absolut främsta ursprung och resultatet ger en Muscadet med hejdundrande djup och massor av mineralsälta.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på stora gamla fat. Vinet lagras därefter 26 månader på fällningen (sur lie).

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal