Weiser-Künstler

Traben-Trarbach, MOSEL

Tyskland

Paret Konstantin Weiser och Alexandra Künstler träffades när de studerade oenologi tillsammans. Efter studierna arbetade Konstantin bland annat som assisterande vinmakare hos Rheingauproducenten Leitz och som vinmakare hos Immich-Batteriberg i Mosel.

År 2005 var det dags att stå på egna ben och paret slog sig ner i den lilla byn Traben-Trarbach som redan på 1800-talet hade några av de högst rankade vinmarkerna i hela Moseldalen. Weiser-Künstler lyckades leasa 1,8 hektar mark i vingården Enkircher Ellergrub och lånade sin goda vän Daniel Vollenweider’s vineri fram till år 2007 då de skaffade sig ett eget.

Idag brukar de totalt 3,5 hektar vinmark och allt är planterat med Riesling. Vinrankorna de förvärvat har en imponerande ålder och väldigt stor andel är dessutom på oympade stockar. Jordmånen består av skiffer från Devonianperioden där vinrankornas rötterna tränger sig djupt ner i marken. I de branta sluttningarna sköts allt arbete för hand och man har sedan start haft en biodynamisk filosofi där stort fokus ligger i att behålla den naturliga floran i vingårdarna.

Vid vinifikation används enbart druvans naturliga jäststammar och druvmusten går igenom en lång och kall jäsningsprocess. Vinerna uppfostras i en kombination av ståltank, gamla fuder och använda barriquer. Ståltankarna hjälper till att bevara syran medan faten låter vinerna andas och rundas av.

Oavsett om det rör sig om ett vin med läskande restsötma eller en knastertorr mineralbomb uppvisar Weiser-Künstler alltid en renhet och densitet som vi aldrig upplevt i Mosel tidigare. Riesling blir inte bättre än så här.

Viner

Riesling Trocken

100 % Riesling

Wolfer Sonnenlay Kabinett

100 % Riesling

Wolfer Sonnenlay är en gammal och nästan bortglömd vingård i en mycket brant dalgång nära byn Wolf. Vinstockarna här är 65 år gamla och vingårdens namn betyder något i stil med ”solens läge”. Konstantin och Alexandra äger tre små parceller här från vilka de skapar en kabinett i puristisk stil där balansen mellan socker och syra är helt fulländad.

Vinifikation: Druvor skördades för hand i slutet av september 2020. Vinet jäser med naturlig jäst på gamla fat och lagras därefter på ståltank i en svalare del av vineriet. Jäsningen stoppas av den lägre temperaturen och kvar blir ett vin med 50 gr restsötma per liter.

Trarbacher Ortswein Trocken

100 % Riesling

Druvorna till Trarbacher Ortswein kommer från de två vingårdslägena Trarbacher Schlossberg och Trarbacher Taubenhaus. Båda växtplatserna är belägna med sydlig exponering på dalsidan vid byn Trarbach och har 25 år gamla vinstockar. Jordarna utgörs av grå skiffer och bidrar med en rejäl skjuts mineralitet och finess till denna knastertorra Riesling.

Vinifikation: Druvorna selekterades och skördades för hand i början av oktober. Efter pressning jäser druvorna med naturlig jäst på gamla fat. Vinet lagras därefter på sin fällning i samma fat och buteljerades i mitten av april året därpå.

Gaispfad Riesling

100 % Riesling

Steffensberg Riesling

100 % Riesling

Ellergrub "Grosse Eule"

100 % Riesling

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal