Franck Balthazar

Cornas, NORRA RHÔNE

Frankrike

NORRA RHÔNE

Rhône är en av Frankrikes mest kända vinregioner och sträcker sig från söder om Lyon ner till floden Rhônes mynning. Det är ett stort område med en stor mångfald av klimat, jordmån och druvor. Så för att få en bättre förståelse delar man upp regionen i norra och södra Rhône.

Norra Rhône sträcker sig mellan städerna Lyon i norr och Montélimar i söder. Här används nästan enbart druvan Syrah och här ligger berömda appellationer som Cornas, Hermitage, Côte Rôtie, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage. På den gröna sidan hittar man druvorna Roussanne, Marsanne och Viognier. De röda vinerna från Norra Rhône är i många fall intensiva och lagringsdugliga pjäser som kombinerar kraft med precision. Vid provningar kommer ofta klassiska beskrivningar som charkuterier, svartpeppar och kött på tal. De vita vinerna är åt det mer generösa hållet där fet och oljig struktur blandas med mogen frukt och blomster.

Södra Rhône ligger närmre medelhavet och här är klimatet varmare och landskapet mer flackt. Här är de viktigaste blå druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault medan de gröna är Roussanne, Bourboulenc, Clairette och Grenache Blanc.
Till skillnad från Norra Rhône producerar man alltså vin på flera druvsorter och klassikern GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre) är en cuvée som kopieras hela världen över. Här är också hemvist för den världsberömda appellationen Châteauneuf-du-Pape som i 9 fall av 10 (enligt oss) ger rejält överreklamerade viner.

Det är nästan omöjligt att beskriva exakt hur ett vin från södra Rhône smakar då faktorer som läge, val av druvor och vinmakning spelar in. Generellt sätt skulle nog vinerna beskrivas som fruktiga, kryddiga och lite alkoholvarma. Folkliga helt enkelt!

Dölj

Läs mer

Franck Balthazar är tillsammans med namn som Auguste Clape och Thierry Allemand en av de mest framstående vinbönderna i Cornas. Domänen grundades av farfar Casimir år 1931 och trots att passionen för områdets sluttningar alltid funnits i Franck’s blod krävdes det några års arbete som ingenjör innan han tog sitt förnuft till fånga och tog över efter sin far René år 2002.

Francks vinfilosfi bygger på tradition och väldigt lite har förändrats sedan farfars tid. Franck anser att vinet görs ute i vinmarkerna och detta sker genom hårt slit i de branta, terrasserade gårdarna med jordar av granit. Druvorna skördas självfallet för hand och traditionsenligt sker all plöjning med hjälp av häst.

Bakom de bästa producenterna finns oftast de bästa vingårdarna och Francks hållbart skötta marker omfattar 3,5 hektar och består till stor del av mycket gamla vinstockar. Vinmarken i Chaillot införskaffade Franck från Noël Verset och planteringarna där är från 1914. Minst lika intressanta är hans gamla rankor i La Lègre, Les Mazards och Les Côtes som är tre fantastiska lieux-dits som ligger bakom några av de mest intensiva och energifyllda vinerna från hela norra Rhône.

Balthazar är nästan synonym med druvan Syrah, men Grenache och Roussanne hanteras med lika mycket omsorg i Francks händer. I källaren sker vinifikation med hela klasar, naturlig jäst och lagring på 600-liters gamla fat för att behålla Syrahdruvans parfym. Sulfiter tillsätts med försiktighet och alla vinerna buteljeras utan filtrering.

Vi kan inte få nog av Franck Balthazars buteljeringar. Vinerna bjuder på koncentration och djup tillsammans med parfym och finess som gör att de har få utmanare i norra Rhône.

Viner

Årlig allokering

Se prislista för tillgängliga viner

Côtes du Rhône Rouge

75 % Syrah, 25 % Grenache

Druvorna till Franck Balthazars Côtes du Rhône kommer från en 3 hektar stor vinmark i Séguret i södra Rhônedalen. Vinstockarna är 15 år gamla och vingården sköts efter ekologiska principer. Det är extremt ovanligt att en Côtes du Rhône domineras av Syrah. De flesta viner från södra Rhône baseras på druvan Grenache vilket tyvärr allt för ofta ger upphov till opersonliga och syltiga, alkoholbomber. Franck däremot gör ett seriöst vin där Syrahdruvans mörkfruktiga kryddighet kombineras med rödfruktighet och örtighet à la Grenache.

Vinifikation: Druvorna plockas för hand och jäser med naturlig jäst delvis i hela klasar på ståltank. Därefter lagras vinet på glasfibertankar i 10 månader.

 

Crozes-Hermitage

100 % Syrah

Crozes-Hermitage har länge levt i skuggan av det närliggande och mer berömda Hermitage, men på senare år har området blivit mer omtalat i takt med att allt fler högkvalitativa viner börjat dyka upp. Frukten till Franck Balthazars Crozes-Hermitage kommer från 40-åriga vinstockar planterade nära La Roche-de-Glun i hjärtat av regionen.

Resultatet ger ett vin som stinker urtypisk Syrah och smakar 100 % Franck Balthazar men i mer tillgänglig kostym än hans tolkningar av Cornas.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand, jäser med naturlig jäst på ståltank och lagras därefter 10 månader på gamla fat.

Cornas "Sans Soufre Ajouté"

100 % Syrah

”Sans Soufre Ajouté” betyder ”inget svavel tillsatt” och druvorna till det här vinet kommer från unga stockar i La Lègre och Les Côtes. Detta vin är det som Franck lägger ner absolut mest tid och energi på. Att arbeta helt utan sulfiter från skörd till buteljering är en stor utmaning som kräver rigorös vinmakning som inte tål misstag. För att skydda frukten hanteras hela processen med gravitation och det man vinner från allt slit är ett naket uttryck av Cornas granitrika jordar.

”Inget svavel tillsatt” är en fras som i dagens vinkultur berör och upprör många. Den som förväntar sig ett ”funky” och hippt vinmakarexperiment skapat för att mätta en naturvinstörstande marknad kommer att bli besviken. Det man däremot kan förvänta sig är något av det mest energifulla uttrycket av Syrah som existerar.

Vinifikation: Druvorna plockas för hand, jäser med naturlig jäst i hela klasar på ståltank och lagras därefter på gamla 600 liter stora fat i 14 månader. Vinet vinifieras helt utan svavel från skörd till buteljering.

Cornas "Cuvée Casimir Balthazar"

100 % Syrah

Cuvée Casimir är en hyllning till en av Cornas första visionärer, Francks farfar Casimir. Cuvéen är en blandning av yngre och äldre rankor från två vinlägen i Cornas; La Lègre och Les Mazards. 80 % kommer från planteringar i början av 2000-talet i La Lègre och resterande kommer från rankor planterade år 1961 i Les Mazards.

Vinifikation: Druvorna plockas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar på ståltank och lagras därefter på gamla 600 liters fat i 14-18 månader.

Cornas "Chaillot"

100 % Syrah

Chaillot är en vingård som verkligen sammanfattar norra Rhônedalens storhet. Franck fick ta över vinmarken från legenden Noël Verset och rankorna här är bland de äldsta i hela Cornas, planterades år 1914. Kombinationen av branta sluttningar, granitrika jordar och väldigt gamla rankor förvandlas av Franck Balthazar till en unik tolkning av Cornas med djup, intensitet, energi och Burgundisk finess.

Vinifikation: Druvorna plockas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar på ståltank och lagras därefter på gamla 600 liters fat i 14-18 månader.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal