Domaine Champalou

Vouvray, LOIRE

Frankrike

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Inom släkten Champalou har arbetet som vinbonde gått i arv sedan urminnes tider; i hela 12 generationer för att vara exakt. Den moderna historien tar sin början år 1983 när Catherine och Didier Champalou planterade 0,5 hektar Chenin Blanc i Vouvray och tre år senare genomförde sin första skörd.

Respekt för mark och natur har alltid varit extremt viktigt för familjen Champalou. De har sedan start arbetat med hållbara jordbruksmetoder för att få hälsosamma ekosystem i sina vingårdar och är medlemmar i Terra Vitis.​

Idag har Champalou 21 hektar vinmark och äldsta dottern Céline har tagit över arbetet i källaren medan pappa Didier fortfarande jobbar hårt ute i vingårdarna. Efter examen i vitikultur och oenolgi skaffade sig Céline erfarenhet genom arbete i Nya Zeeland, Sydafrika, Languedoc, Korsika och Kanada innan hon återvände hem till Vouvray år 2006.

Domaine Champalou producerar Vouvray i en stil som är lätt att älska; kristallklart, läskande och fantastiskt drickvänligt.

Viner

Vouvray

100 % Chenin Blanc

Druvor kommer från vinstockar planterade i jordar rika på lera och kalk i Vouvray.

Vinifikation: Druvor jäser med naturliga jäststammar på ståltank. Vinet lagras därefter 11 månader på sin jästfällning.

Vouvray "Les Fondraux"

100 % Chenin Blanc

Druvor kommer från vinstockar planterade i jordar rika på lera och flinta i Vouvray. Les Fondraux kännetecknas av en lätt restsötma runt 16 g/l som uppnås genom att jäsningen stoppas med kyla när balansen mellan syra och sötma är optimal.

Vinifikation: Druvor jäser med naturlig jäst på 450 liters fat. Vinet lagras därefter 11 månader på sin fällning.

Vouvray "Les Tries"

100 % Chenin Blanc

Druvor kommer från vinstockar planterade i jordar rika på lera och flinta i Vouvray. Vid skörd plockas druva för druva för att bäst kunna sortera de druvorna som angripits av botrytis. ”Les Tries” tillverkas enbart vid de bästa årgångarna och under de senaste 20 åren har enbart 5 årgångar producerats: 1996, 1997, 2003, 2009 och 2015.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal