Domaine du Cros

Marcillac, SUD-OUEST

Frankrike

Domaine du Cros är en fjärde generationens familjeegendom som drivs av Philippe Teulier tillsammans med sonen Julien Teulier. De har 22 hektar vingårdsmark och är den absolut viktigaste fristående producenten i hela appellationen.

Marcillac har en lång vinhistoria och redan på 1000-talet anlade munkar vingårdar här. Dessvärre drabbades området hårt av phylloxeran mot slutet av 1800-talet och många vinbönder lämnade då sina vingårdar för att finna lyckan i Paris. Mycket har hänt sedan dess och idag har många flyttat tillbaka till sydvästra delen av Frankrike för att åter producera de röda vinerna från Marcillac

Domaine du Cros vingårdar ligger på 450 meters höjd och är placerade på Haut de Coteau’s bergssluttningar runt byn Clairvaux. Det är mycket brant vinmark så många av gårdarna är terrasserade. Jordmånen består av en järnrik lera med inslag av kalksten som kallas för ”Rougier”.

Över 90% av allt vin som produceras i Marcillac är rött. Domaine du Cros gör enbart rött vin (och lite rosé) och alla vingårdar är planterade med druvsorten Fer Servadou, som lokalt går under namnet Mansois. I vineriet sker arbetet på klassiskt manér med lagring på ståltank, stora gamla ekfat och fat av kastanj.

Familjen Teulier gör Fer Servadou i en Cabernet Franc-lik stil som smakar så där rustikt, härligt superfranskt. De kombinerar den solkyssta frukten med fräschör och mineralitet vilket gör att vinerna med lätthet både dricks på egen hand eller till en uppsjö av matkreationer.

Viner

Marcillac "Le Cros"

100 % Fer Servadou

”Le Cros” är Domaine du Cros (och vårt) husvin och frukten kommer från 25 år gamla vinstockar. Fer Servadou (Mansois) dominerar odlingarna i Marcillac och den fullkomligt älskar de kalkrika jordarna. Druvan har mörkt skal och ger något rustikare viner i mörk färg som ofta har lite rökiga och peppriga inslag. Just de egenskaperna gör även druvan till en bra salt-och-peppar-komponent och återfinns därför ofta som blanddruva i vinerna från Madiran, Béarn och Fronton.

När man läser ovanstående text är det lätt att föreställa sig viner som är tuffa och svåra i sin stil. Det stämmer i många fall men Domaine du Cros lyckas klä in druvans rustika karaktär i sidenlakan och resultatet blir en betydligt mer mjuk och silkig upplevelse än vad man någonsin kunde föreställa sig. Exakt så här tänker vi oss att trolldrycken smakar i Asterix.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Maceration i 21 dagar och lagring på ståltank. Buteljeras året efter skörd.

Cuvée N° 25 Sans Soufre

100 % Fer Servadou

År 2004 införskaffade Domaine du Cros en mycket gammal bit vinmark vid namn Les Bessadounes. Julien Teulier tog sig an projektet och renoverade den terrasserade vingården. När han arbetade med marken växte en strävan fram hos Julien att få skapa ett personligt uttryck från vingården han slitit med. Hans växande intresse för en mer naturlig vinmakning ledde fram till hans beslut att vinet dessutom skulle buteljeras helt utan tillsatt svavel. Det skulle dock dröja fram tills 2018 innan förutsättningarna att vara helt perfekta och han kunde buteljera första årgången av sitt drömvin.

Cuvée n° 25 är ett personligt och naket av uttryck Marcillac signerat Juien Teulier. Att han väntade 14 år säger en hel del om ambitionsnivån i det här vinet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Kortare maceration och lagring på ståltank. Vinet buteljeras året efter skörd utan någon tillsatts av sulfiter.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal