Valfaccenda

Roero, PIEMONTE

Italien

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Valfaccenda huserar i Canale, en vacker by belägen bland de häpnadsväckande kullarna i Roero, mitt i hjärtat av Piemonte. Vineriet grundades år 2010 och drivs av paret Luca Faccenda och Carolina Oggero. Luca är uppvuxen i sin familjs vinmarker och efter vinstudier i Alba reste han runt i världen och skaffade sig erfarenhet genom att jobba hos olika vinmakare. Carolina å andra sidan kommer från Turin där hon arbetade som grafisk designer innan hon tillsammans med Luca bestämde sig för göra vin på Roeros branta sluttningar. Paret brukar idag 5 hektar av ekologiskt skötta vinrankor som är utspridda på ett flertal vingårdar i området. Vinmarkernas varierade förutsättningar med olika exponering och skiftningar i jordmån ses som en styrka, då det bidrar med mångfald och ger en komplex identitet till deras viner.

Roero är mest känt för sina vita viner på druvan Arneis, som räknas som Piemontes bästa gröna druva. Hos Valfaccenda odlas Arneis på 280 meters höjd över havet i livfulla vingårdar med vinstockar som har över 40 år på nacken. När druvorna kommer till vineriet är receptet naturlig jäst, lång maceration och lagring på gamla fat, vilket är en filosofi som kännetecknar Valfaccendas unika viner.

Det är dock minst lika intressant att dricka parets tolkning av Piemontes mest ikoniska blå druva, Nebbiolo. Luca och Carolina odlar Nebbiolo utan att ta hänsyn till det närliggande Langhe. Här ser förutsättningarna helt annorlunda ut och istället för att kopiera grannens framgångsrika recept lyssnar man årgång efter årgång på sin egna terroirs unika uttryck. Resultatet av försiktig extraktion och lagring på gamla fat ger flörtig, parfymerad och framförallt personlig Nebbiolo som är väldigt givande redan i sin ungdom.

Det är svårt att inte charmas av Valfaccendas viner. För oss var det ren och skär kärlek redan vid första glaset. Låt Luca Faccenda och Carolina Oggero vara en ständig påminnelse om att i de mest traditionella vinregionerna alltid finns plats för en ny generation vinbönder.

Viner

Roero Bianco

100 % Arneis

Valfaccendas Roero Bianco görs på druvan Arneis och frukten till vinet kommer från två olika vingårdar med olika ålder. Den yngre vinmarken har sandiga jordar och levererar tidigt plockade druvor som ger frisk druvjuice, vilken uppfostras på stål och betong för att bevara fräschör. Den äldre vingården har en mer kompakt jordmån och druvorna plockas med högre mognad och koncentration. Musten får macerera 10 dagar med skalen och därefter jäsa på gamla fat. Efter dryga 6 månader blandas de två olika vinerna till den slutgiltiga cuvéen som är en delikat och personlig uppvisning i hur lätt sälta kan visa vägen till nästa klunk.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras på en kombination av stål, betong och gamla fat. Efter 6 månaders lagring buteljeras vinet utan filtrering eller klarning.

Roero Rosso

100 % Nebbiolo

Valfaccendas Roero Rosso görs på druvan Nebbiolo och är en verklig hyllning till de sandiga kullar som kännetecknar Roero. Druvorna kommer från de tre vingårdarna Mompellini, Loreto och San Grato, som med sina olikheter i ålder och exponering komponerar en intensiv och frisk mosaik av Nebbiolo. Luca och Carolina bjuder här på är ett naket och originellt uttryck av Roero som kombinerar komplexitet med ungdomlig drickvänlighet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Lagring sker på stora gamla ekfat i 12 månader innan buteljering görs utan klarning eller filtrering. Vinet får därefter vila ytterligare 10 månader på flaska.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal