Domaine Marc Roy

Gevrey-Chambertin, BOURGOGNE

Frankrike

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Den lilla domänen Marc Roy i Gevrey-Chambertin är en av appellationens riktiga doldisar. Efter arbete i bland annat Australien och Nya Zeeland tog dottern Alexandrine, fjärde generationens vinmakare, över ansvaret för egendomen efter sin far Marc år 2003. Sedan dess har domänens anseende gått spikrakt uppåt!

Familjen har sammanlagt 4 hektar vingårdsmark varav 3,5 hektar ligger i Gevrey-Chambertin och resterande 0,5 i Marsannay. Att inte äga mark i premier cru- eller grand cru-vingårdar ser Alexandrine inte som något hinder för att göra viner på samma nivå, utan snarare som en utmaning. Genom hårt arbete med extremt låga skördeuttag kan hon plocka druvor som ger koncentrerade viner med väldigt fin finess. Vinrankorna är upp till 70 år gamla och rötterna sträcker sig djupt ner i levande jordar med exceptionellt bra exponering.

När vi frågade Alexandrine om hon har någon anställd som hjälper henne i vingårdarna fick vi som svar att hon hittills inte hittat någon som har tillräckligt med driv för att klara av uppgiften.

I vineriet sker arbetet efter traditionella metoder fast med moderna verktyg. Fermentering görs med naturlig jäst på ståltank och pigeage görs med fötterna. Vinerna lagras 12 månader på fat där mängden ny ek varierar från vinläge och efter årgång. Efter buteljering får vinerna vila 6 månader på butelj innan de släpps.

Domaine Marc Roys viner är alltid fantastiska! De bjuder på drickglädje redan som nysläppta och får en underbar silkighet med ålder. Vinerna besitter klassisk struktur á la Gevrey-Chambertin men med en ”Pinot Noirig” finess som bara en riktigt skicklig vinmakare kan trolla fram.

Viner

Årlig allokering

Se prislista för tillgängliga viner

Gevrey-Chambertin "Vieilles Vignes"

100 % Pinot Noir

Druvor från 70 år gamla vinstockar i Gevrey-Chambertin.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter 12 månader på ekfat varav 30 % nya.

Gevrey-Chambertin "Clos Prieur"

100 % Pinot Noir

Druvor från 60 år gamla vinstockar i lieu-dit Clos Prieur, Gevrey-Chambertin.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter 12 månader på ekfat varav 50 % nya.

Gevrey-Chambertin "La Justice"

100 % Pinot Noir

Druvor från 0,33 hektar av 50 år gamla vinstockar i den högst belägna delen av lieu-dit La Justice i Gevrey-Chambertin.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter 12 månader på ekfat varav 30 % nya.

Gevrey-Chambertin "Cuvée Alexandrine"

100 % Pinot Noir

Frukten kommer från olika vingårdar i Gevrey-Chambertin som är påverkade av millerandage, vilket ger mindre druvor som i sin tur ger ett vin med högre koncentration. Cuvée Alexandrine produceras enbart vid de bästa årgångarna.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Pigeage görs med fötterna och vinet lagras 12 månader på ekfat varav 70 % nya.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal