Domaine Chandon de Briailles

Savigny-lès-Beaune, BOURGOGNE

Frankrike

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Domaine Chandon de Briailles är ingen ny bekantskap för den inbitne Bourgogneälskaren. Egendomen grundades i Savigny-lès-Beaune på 1800-talet och var på tidigt 90-tal bland de första i hela Frankrike att börja arbeta ekologiskt. Domänen är biodynamiskt certifierad sedan år 2005 och den enorma respekten för naturen går hand i hand med deras hantverkmässiga viner.

Idag drivs Chandon de Briailles av det briljanta syskonparet Claude och Françoise de Nicolay som arbetar efter filosofin att vinet görs i vingården. Alla vinrankor, oavsett ålder eller appellation, omhändertas med stor omsorg och med kunskap som grundas i en lång tradition. Resultatet ger druvor packade med energi som i sin tur förädlas till livfulla och puristiska viner.

I vineriet är det gamla skolans regler som gäller med jäsning i hela klasar och lagring på stora gamla fat. Slutresultat blir personliga viner med rejäl fräschör som kan lagras i flera år, men även drickas redan i ung ålder. Det är seriöst, silkigt, linjärt, strukturerat och lekfullt på samma gång.

Der är en omöjlighet att bli mätt på Chandon de Briailles viner.

Viner

Savigny-lès-Beaune Blanc "Les Saucours"

100 % Chardonnay

Druvor från 0,6 hektar i lieu-dit Les Saucours, Savigny-lès-Beaune.

Vinifikation:  Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras på en kombination av 600 liter stora demi-muids och 228 liter stora fat i 18 månader.

Pernand-Vergelesses Blanc 1er Cru "Ile de Vergelesses"

100 % Chardonnay

Pernand-Vergelesses ligger i norra Côte de Beaune och är en av Bourgognes absolut äldsta vinbyar. Byn i sig tillhör inte de mest berömda från regionen, vilket däremot appellationens Grand Cru-vingårdar Corton, Corton-Charlemagne och Charlemagne gör. Den östligt exponerade vingården ”Ile des Vergelesses” räknas som Pernand-Vergelesses absolut bästa Premier Cru. Här odlas i stort sett enbart Pinot Noir, men Chandon des Briailles har även 1 hektar Chardonnay som familjen planterade år 1985 och år 1991. Druvan trivs ypperligt i den kalkrika vinmarken och ger elegant Chardonnay med fin textur och perfekt generositet i mineraldriven och uppfriskande stil.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på gamla fat. Vinet lagras därefter på sin fällning i gamla 228 liters fat och 600 liters demi-muids i 18 månader.

Savigny-les-Beaune Rouge "Aux Fournaux"

100 % Pinot Noir

60-åriga vinstockar, biodynamiskt skött mark, minutiös skörd, försiktig vinmakning, helklasjäsning och gamla fat. Det är receptet bakom det strålande ”instegsvinet” Aux Fournaux som baseras på frukt från 2 hektar vinmark Savigny-lès-Beaune. Det här är röd Bourgogne helt i vår smak där en årgångstypisk solkysst kärna mixas med lager av röda bär och blir till en mineraldriven cocktail i läskande (och lättdrucken) stil.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Jäsning sker i hela klasar på betong och ståltank. Lagring sker på gamla 228 liters fat i 18 månader.

Savigny-les-Beaune Rouge 1er Cru "Lavières"

100 % Pinot Noir

Les Lavières är en av Savigny-les-Beaunes bästa 1er Cru och Chandon de Briailles äger 2,61 hektar vinmark med vinstockar från år 1954. Druvorna skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Jäsning sker i hela klasar på betong och ståltank. Lagring sker på gamla 228 liters fat i 18 månader.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Jäsning sker i hela klasar på betong och ståltank. Lagring sker på gamla 228 liters fat i 18 månader.

Pernand-Vergelesses Rouge 1er Cru "Les Vergelesses"

100 % Pinot Noir

Den östligt exponerade vingården ”Les Vergelesses” ligger direkt intill ”Ile de Vergelesses” och sträcker sig ner mot dalgången. Vinmarken är flackare och Chandon des Briailles äger 1,22 hektar som är planterat med Pinot Noir på vinstockar anno 1954. Jordarna är utöver kalk även rika på järn och ger strukturerade viner i något rikare och mer tillgänglig stil.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar på cement och i öppna träfat. Vinet lagras därefter på sin fällning i gamla 228 liters fat i 18 månader. Buteljeras utan klarning eller filtrering.

Pernand-Vergelesses Rouge 1er Cru "Ile de Vergelesses"

100 % Pinot Noir

Chandon des Briailles röda vin från ”Ile de Vergelesses” räknas utan tvekan som ett av familjens absolut bästa viner. De har runt 3 hektar Pinot Noir som är planterat på mitten av sluttningen, vilket är vingårdens främsta läge. Vinstockarna har en snittålder på 40 år och rötterna tränger sig djupt ner i jordar som består av en perfekt mix lera och kalk. Många anser att ”Ile de Vergelesses” borde klassificeras som Grand Cru och vi kan inte annat än att hålla med. Det här vinet är en komplex skapelse där struktur, djup, mineralitet och förstklassiga tanniner skvallrar om att vinet har ett långt liv framför sig.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar på cement och i öppna träfat. Vinet lagras därefter på sin fällning i gamla 228 liters fat i 18 månader. Buteljeras utan klarning eller filtrering.

Corton Grand Cru "Clos du Roi"

100 % Pinot Noir

Corton Grand Cru "Bressandes"

100 % Pinot Noir

Corton Grand Cru "Marechaudes"

100 % Pinot Noir

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal