Camille Thiriet

Chateau de Comblanchien, BOURGOGNE

Frankrike

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Maison Thiriet är en mikro-négociant med bas i Chateau de Comblanchien, strax söder om Nuits-Saint-Georges i Bourgogne. Bakom projektet står Camille Thiriet som efter arbete hos diverse egendomar i Bourgogne förverkligat sin dröm att göra vin under egen etikett.

Camille har bland annat arbetat under en längre tid hos Domaine de Bellene. Där byggde hon upp ett stort kontaktnät i Bourgogne och fick därmed tillgång till historiska vingårdslägen när hon startade sin egna firma. Hennes första årgång producerades 2016 i ett garage utan el och begränsades till knappt 2000 flaskor. Trots denna mikroskopiska produktion lyckades Thiriet att få hype från redan från start.

I källaren sker arbetet ytterst noggrant och varsamt med hjälp av gravitation och alla viner jäser självfallet med naturlig jäst. Man använder sig främst av gamla fat och användning av svavel ligger på minimal nivå.

Maison Thiriet är ett av de mest intressanta nytillskotten i hela Bourgogne och med endast fem årgångar i ryggen har hon lyckats etablerat sig i vinvärlden. Vi är jättestolta att kunna erbjuda dessa transparenta och moderna viner. Om än i extremt limiterat antal.

Viner

Årlig allokering

Se prislista för tillgängliga viner

Vézelay "Champs Cervin"

100 % Chardonnay

Vézelay är ett område som ligger nordväst om Côte d’Or, knappt 6 mil söder om Chablis. Det här är en underskattad appellation som påminner mycket om Chablis och här odlas Chardonnay av yppersta kvalitet. Thiriets druvor kommer från en ekologiskt skött vinmark i Tharoiseau med östlig exponering och 25 år gamla vinstockar.

Vinfikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet jäser först på tank och får därefter ligga på fat (20 % nya) i 11 månader. Sedan får vinet vila 1,5 månad på ståltank innan buteljering.

Bourgogne Blanc "Cuvée Confidentielle"

100 % Chardonnay

Cuvée Confidentielle är en Bourgogne Blanc vars ursprung varierar från år till år. Namnet syftar till att det exakta läget alltid hemlighålls och denna gång kommer druvorna från en plott i norra Chablis. Den globala uppvärmningen i kombination med kalkrika jordar gör att Camille anser den här delen av Frankrike blir mer och mer intressant för Chardonnay. Vinstockarna är 30 år gamla och ursprunget gör sig påmint i glaset i form av sälta och fräschör.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet jäser först på tank och får därefter ligga på fat (20 % nya) i 11 månader. Sedan får vinet vila 1,5 månad på ståltank innan buteljering.

Bourgogne Rouge "Les Blanches"

100 % Pinot Noir

Côte de Nuits Village "Les Retraits"

100 % Pinot Noir

Côte de Nuits Village "Aux Montagnes"

100 % Pinot Noir

Det här är utan tvekan det vin som bäst sammanfattar Thiriets filosofi. Druvorna kommer från det ekologiskt skötta vingårdsläget Aux Montagnes som ligger i Comblanchien där Camille har sitt vineri. Vinstockarna planterades på 1970-talet och knappt 500 meter från vingården återfinns det kända monopolet Clos de la Maréchale, strax under Aux Montagnes. För oss är Côte de Nuits ”Aux Montagnes” exakt det modern Bourgogne handlar om. Nämligen kombinationen att vara extrem lättdrucket och komplext på samma gång. Det här är en Villages på hög nivå.

Vinifikation: Druvorna avstjälkas delvis och jäser samt lagras på ekfat varav 20 % nya. De gamla faten kommer från den legendariska domänen Armand Rousseau. Vinet lagras på fat i 12 månader.

Côte de Nuits Village "Deslandes"

100 % Pinot Noir

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal