Maison Thiriet

Maison Thiriet är en mikro-négociant med bas i Chateau de Comblanchien, strax söder om Nuits-Saint-Georges i Bourgogne. Bakom projektet står Camille Thiriet som efter arbete hos diverse egendomar i Bourgogne förverkligat sin dröm att göra vin under egen etikett.

Camille har bland annat arbetat under en längre tid hos Domaine de Bellene. Där byggde hon upp ett stort kontaktnät i Bourgogne och fick därmed tillgång till historiska vingårdslägen när hon startade sin egna firma. Hennes första årgång producerades 2016 i ett garage utan el och begränsades till knappt 2000 flaskor. Trots denna mikroskopiska produktion lyckades Thiriet att få hype från redan från start.

I källaren sker arbetet ytterst noggrant och varsamt med hjälp av gravitation och alla viner jäser självfallet med naturlig jäst. Man använder sig främst av gamla fat och användning av svavel ligger på minimal nivå.

Maison Thiriet är ett av de mest intressanta nytillskotten i hela Bourgogne och med endast fem årgångar i ryggen har hon lyckats etablerat sig i vinvärlden. Vi är jättestolta att kunna erbjuda dessa transparenta och moderna viner. Om än i extremt limiterat antal.

Viner

Vézelay "Champs Cervin"

100 % Chardonnay

Vézelay är ett område som ligger nordväst om Côte d’Or, knappt 6 mil söder om Chablis. Det här är en underskattad appellation som påminner mycket om Chablis och här odlas Chardonnay av yppersta kvalitet. Thiriets druvor kommer från en ekologiskt skött vinmark i Tharoiseau med östlig exponering och 25 år gamla vinstockar.

Vinfikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet jäser först på tank och får därefter ligga på fat (20 % nya) i 11 månader. Sedan får vinet vila 1,5 månad på ståltank innan buteljering.

Bourgogne Blanc "Cuvée Confidentielle"

100 % Chardonnay

Cuvée Confidentielle är en Bourgogne Blanc vars ursprung varierar från år till år. Namnet syftar till att det exakta läget alltid hemlighålls och denna gång kommer druvorna från en plott i norra Chablis. Den globala uppvärmningen i kombination med kalkrika jordar gör att Camille anser den här delen av Frankrike blir mer och mer intressant för Chardonnay. Vinstockarna är 30 år gamla och ursprunget gör sig påmint i glaset i form av sälta och fräschör.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet jäser först på tank och får därefter ligga på fat (20 % nya) i 11 månader. Sedan får vinet vila 1,5 månad på ståltank innan buteljering.

Bourgogne Rouge "Les Blanches"

100 % Pinot Noir

Côte de Nuits Village "Les Retraits"

100 % Pinot Noir

Côte de Nuits Village "Aux Montagnes"

100 % Pinot Noir

Det här är utan tvekan det vin som bäst sammanfattar Thiriets filosofi. Druvorna kommer från det ekologiskt skötta vingårdsläget Aux Montagnes som ligger i Comblanchien där Camille har sitt vineri. Vinstockarna planterades på 1970-talet och knappt 500 meter från vingården återfinns det kända monopolet Clos de la Maréchale, strax under Aux Montagnes. För oss är Côte de Nuits ”Aux Montagnes” exakt det modern Bourgogne handlar om. Nämligen kombinationen att vara extrem lättdrucket och komplext på samma gång. Det här är en Villages på hög nivå.

Vinifikation: Druvorna avstjälkas delvis och jäser samt lagras på ekfat varav 20 % nya. De gamla faten kommer från den legendariska domänen Armand Rousseau. Vinet lagras på fat i 12 månader.

Côte de Nuits Village "Deslandes"

100 % Pinot Noir

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Clos Marie

Pic Saint Loup

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maxei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

DOURO
MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal