Domaine Joseph Colin

Saint-Aubin, BOURGOGNE

Frankrike

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Familjen Colin behöver ingen närmare presentation för den inbitne. Marc Colin är legend när det kommer till vit Bourgogne och Joseph Colin är hans son.

Joseph började redan som 19-åring att arbeta heltid med sin far och år 2004 tog han över rollen som ansvarig vinmakare. Efter ytterligare 12 år på familjedomänen valde han att gå samma väg som sin storebror (Pierre-Yves Colin) och på klassiskt burgundiskt manér fick Joseph ta över 6 hektar från sin familjs vinmarker.

Med Chardonnay från några av de finaste växtplatserna runt St. Aubin, Puligny och Chassagne förvaltar Joseph sitt arv med råge. Allt arbete i vinmarkerna sker för hand och efter hållbara principer, utan någon som helst användning av kemiska preparat. Vinerna jäser självfallet med naturliga jäststammar och i källaren görs ytterst lite handpåläggning med lagring på fällningen i huvudsakligen gamla fat.

När vi besökte Joseph och fick prova hans första årgång var det tydligt att vi fått något utöver det vanliga hällt i våra glas. Vi blev minst sagt exalterade. Med årgång 2018 visar han på riktigt var det berömda skåpet ska stå och cementerar att innehållet i hans flaskor är storartad Bourgogne.

Joseph Colins viner är för oss ett ultimat uttryck av vit Bourgogne. Klassiskt och uppdaterat på samma gång. Ingen förtida oxidation i sikte men heller inte överdriven reduktion. Bara perfektion.

Viner

Bourgogne Aligoté ”Les Jardins de la Cote”

100 % Aligoté

Bourgogne Chardonnay ”Les Hauts de la Combe"

100 % Chardonnay

Saint-Aubin "Compendium"

100 % Chardonnay

Frukt från vingårdslägena Champ Tirant, En l’Ebaupin, Tope Bataille, Le Banc och Au Bas de Jorcul. Vinstockar planterade mellan  år 1975 och år 2000 på sammanlagt 0,79 hektar.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 15-20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader utan bâtonnage.

Saint-Aubin 1er Cru ”Clos du Meix”

100 % Chardonnay

Frukt från 2,64 hektar vinmark planterad år 1980 i 1er Cru Clos du Meix i Saint-Aubin.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 15-20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader utan bâtonnage.

Saint-Aubin 1er Cru ”Champlots”

100 % Chardonnay

Saint-Aubin 1er Cru ”En Remilly

100 % Chardonnay

Frukt från 5,62 hektar vinmark planterad år 1990 i 1er Cru En Remilly i Saint-Aubin.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 15-20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader utan bâtonnage.

Saint-Aubin 1er Cru ”Les Frionnes”

100 % Chardonnay

Frukt från 2,17 hektar vinmark planterad år 1990 i 1er Cru Les Frionnes i Saint-Aubin.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 15-20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader utan bâtonnage.

Saint-Aubin 1er Cru ”Les Chateniere”

100 % Chardonnay

Puligny-Montrachet ”Le Trezin”

100 % Chardonnay

Frukt från 0,32 hektar vinmark planterad år 1970 i lieu-dit Le Trezin, Puligny-Montrachet. Vingården är brant, kännetecknas för sitt svala läge med jordmån fattig på lera och är den enda marken på village-nivå som ligger högst upp på sluttningen.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 15-20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader utan bâtonnage.

Puligny-Montrachet 1er Cru ”La Garenne”

100 % Chardonnay

Frukt från 0,22 hektar vinmark planterad mellan år 1930 och 1990 i 1er Cru La Garenne, Puligny-Montrachet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 15-20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader utan bâtonnage.

Chassagne-Montrachet Blanc

100 % Chardonnay

Frukt från vingårdslägena Les Meix Goudard, Blanchot Dessous och En Journoblot. Vinstockar planterade mellan år 1950 och år 2005 på sammanlagt 1,32 hektar.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 15-20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader utan bâtonnage.

Chassagne-Montrachet 1er Cru ”Les Caillerets"

100 % Chardonnay

Frukt från 0,39 hektar vinmark planterad mellan år 1950 och 1990 i 1er Cru Les Caillerets.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 15-20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader utan bâtonnage.

Chassagne-Montrachet 1er Cru ”Vide Bourse”

100 % Chardonnay

Frukt från 0,13 hektar vinmark planterad år 1950 i 1er Cru Vide Bourse i Chassagne-Montrachet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 15-20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader utan bâtonnage.

Chassagne-Montrachet 1er Cru ”Les Chenevottes”

100 % Chardonnay

Frukt från 0,11 hektar vinmark planterad år 1990 i 1er Cru Les Chenevottes i Chassagne-Montrachet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 15-20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader utan bâtonnage.

Grand Cru Batard-Montrachet

100 % Chardonnay

Grand Cru Chevalier-Montrachet

100 % Chardonnay

Chassagne-Montrachet Rouge

100 % Pinot Noir

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Clos Marie

Pic Saint Loup

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maxei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal