Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne, CHAMPAGNE

Frankrike

Champagne

CHAMPAGNE

Champagne är ett område med stark tradition som tveklöst räknas till ett av vinvärldens starkaste varumärken. Regionen ligger dryga 14 mil nordost om Paris och i klimatet som råder här gränsar vinodling till det omöjliga. Det är regnigt och blåsigt med en årsmedeltemperatur strax över 10 grader, vilket är den temperatur som krävs för att druvor ska mogna. Jordarna är en perfekt matchning till det något svajiga vädret då de är rika på krita och kalk vilket gör att de både ger bra dränering men även kan lagra vatten vid torrare perioder. Kombinationen av väder och jordmån ger riktigt syrliga viner som fungerar exemplariskt som bas för mousserande vin.

Produktionsmetoden man använder sig av i Champagne kallas för den traditionella metoden och är det absolut flottaste sättet att göra mousserande vin på. Kortfattat beskrivet så utgår man från stilla, torrt, vitt vin som som får jäsa en andra gång på flaska genom att man tillsätter lite jäst och socker. Flaskan försluts och under jäsningen stiger alkoholhalten och koldioxid bildas som stannar kvar i buteljen och blir till kolsyra. När den andra jäsningen är avslutad får flaskorna ligga kvar horisontellt och vinet får mogna på jästfällningen. Under denna mognad bryts döda jästceller ner vilket ger karaktäristiska smaker så som rostat bröd, kex och nötter till vinet. Lagringstid på jästen varierar men måste vara minst 15 månader vid produktion av Non Vintage-Champagne som är den vanligaste typen av Champagne där flera årgångar blandas. För att få bort jästfällningen ur flaskorna använder man sig av en metod som heter remuage. Flaskorna skakas försiktigt och flyttas succesivt till ett horisontellt läge så fällningen samlas i flaskhalsen. Jästpluggen fryses sedan ner och flyger ut när flaskan öppnas. Det vin som försvinner ur flaskan ersätter man sedan med en mix av vin och socker och därefter försluts flaskorna med kork och stålgrimma. Vid produktion av Brut Nature som Tarlant förespråkar innehåller vinet man fyller upp flaskorna med inget tillsatt socker.

Vid produktion av Champagne använder man sig av de tre druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Pinot Noir bidrar med kraft och struktur, Pinot Meunier fruktighet och blommighet och Chardonnay ger finess, krämighet och fräschör till vinet.

Dölj

Läs mer

Domaine Les Monts Fournois är en nystartad domän i La Grange Montagne, i norra delen av Montagne de Reims, och drivs av Juliette Alps i samarbete med sina kusiner Raphaël och Vincent Bérêche. Juliette kommer från en odlarfamilj i Champagne och efter arbete hos bland annat Louis Latour och Louis Roederer i kombination med mentorskap från sina kusiner har hon ordentligt med erfarenhet i bagaget.

Les Monts Fournois kommer att fokusera på odlarchampagne från Premier Cru Les Monts Fournais, men innan domänens första årgång är redo har de släppt en liten selektion av Grand Cru Champagne med några år på nacken.

Viner

Solera Grand Cru Verzy "Montagne"

Pinot Noir, Chardonnay

2016 Grand Cru Cramant "Côte"

100 % Chardonnay

Grand Cru Mesnil-Sur-Oger "Côte"

100 % Chardonnay

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal