Domaine Giudicelli

Patrimonio, KORSIKA

Frankrike

KORSIKA

Korsika ligger både geografiskt och vinmässigt mellan områdena Provence och Toskana. Ön bjuder på ett häpnadsväckande landskap där de vackra stränderna klättrar sig uppåt och skapar en mångfald av kullar och berg med olika förutsättningar och klimat. Det bergiga landskapet i kombination med varmt medelhavsklimat och granitrika jordar ger vinodlare på Korsika oändliga möjligheter. De starka vindarna som blåser in från havet hjälper att balansera de varma dagarnas hetta och bidrar dessutom med att motverka svampangrepp, vilket i sin tur underlättar ekologisk vinodling.

Druvmässigt är utbudet stort och mest intressant på den blåa sidan är de inhemska druvorna Sciaccarello och Nielluccio. På den gröna sidan dominerar utan tvekan Vermentino. Största delen av vinproduktionen utgörs av roséviner som konsumeras på ön, men de senare åren har intresset växt för Korsikas röda och vita viner som bjuder på en perfekt mix av intensitet, kryddighet och medelhavskänsla.

Dölj

Läs mer

Muriel Giudicelli håller till i Patrimonio på nordvästra Korsika. Det är öns absolut bästa vinläge och en spektakulär plats där kombinationen av jord, hav och vind skapar en helt unik terroir. Muriel kommer inte från någon familj av vinodlare, men tack vare åtskilliga resor till Patrimonio under sin uppväxt har hon alltid haft ett starkt band till denna historiska oas av rankor. År 1996 hade Muriel hunnit med att studera enologi och arbeta runt hos vinbönder i hela Frankrike. Då kom ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till; att få köpa loss 5 hektar historisk vinmark på just den delen av Korsika där hon spenderat sin barndom.

Från dag ett bestämde sig Muriel att arbeta hållbart i sina vinmarker. Hon fick ekologiskt certifikat år 2006 och från 2012 tillhör hon en  av de få vinbönderna på Korsika som är biodynamiskt certifierade. Muriel Giudicellis vinmarker ligger i Campo Gallo, som är en historisk sub-region i Patrimonio. Här skapar kombination av grön och röd lera tillsammans med granit, skiffer och kalksten en mycket speciell jordmån där de lokala druvorna Vermentino och Nieluccio hittar sällsynt med energi och får ett personligt uttryck.

Idag har Muriels vinmarker växt till 10 hektar där hon lever och arbetar i totalt samspel med naturen. I vineriet jäser hennes viner med naturliga jäststammar och svavel används enbart varsamt vid buteljering. Hennes varsamma handlag ger verkligt självfulla viner i levande och naken stil som förmedlar både fräschör och flörtig medelhavskänsla. De röda vinerna smakar som en tidlös blandning av Frankrike och Italien medan hennes vita viner närmast kan liknas vid att slicka på en citrondränkt saltsten.

Viner

Patrimonio Blanc

Vermentino

Patrimonio Blanc görs på Korsikas absolut viktigaste gröna druva, Vermentino. Druvan fullkomligt älskar närheten till havet och stormtrivs i det geologiska lapptäcke som Campo Gallos jordar bildar. Det här är ett av regionens mest symboliska viner som tack vare försiktig jäsningen på stora gamla fat och neutral uppfostran på ståltank förmedlar en närmast vibrerande krispighet. Uttalad örtighet och sprudlande mineralitet omsveper en syrarik munkänsla och smaken kan beskrivas som en vandring bland Korsikas citrusträd. Som avslutas med ett dopp i Medelhavet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på gamla stora fat i en månads tid. Därefter lagras vinet 11 månader på sin fällning i ståltank innan det buteljeras utan klarning eller filtrering.

Patrimonio Rouge

Nielluccio

Patrimonio Rouge görs på den lokala druvan Nielluccio som vissa hävdar av är en släktning till Sangiovese. Likheterna är många och precis som sin toskanska frände är Nielluccio en druva som i rätt händer skapar intensiva och lagringsdugliga viner. Muriels tolkning tar medelhavsdruvan till en helt ny dimension med extra växel både i elegans och aromatik. De djupa tonerna av mörka körsbär i kombination med örtighet och struktur lovar även många år av framgångsrik lagring. Det här är ett vin som på ett klart och tydligt sätt visar upp storheten med Korsikanska viner.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter på gamla, stora burgundiska fat i 15 månader innan det buteljeras utan varken klarning eller filtrering.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal