Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger, CHAMPAGNE

Frankrike

Champagne

CHAMPAGNE

Champagne är ett område med stark tradition som tveklöst räknas till ett av vinvärldens starkaste varumärken. Regionen ligger dryga 14 mil nordost om Paris och i klimatet som råder här gränsar vinodling till det omöjliga. Det är regnigt och blåsigt med en årsmedeltemperatur strax över 10 grader, vilket är den temperatur som krävs för att druvor ska mogna. Jordarna är en perfekt matchning till det något svajiga vädret då de är rika på krita och kalk vilket gör att de både ger bra dränering men även kan lagra vatten vid torrare perioder. Kombinationen av väder och jordmån ger riktigt syrliga viner som fungerar exemplariskt som bas för mousserande vin.

Produktionsmetoden man använder sig av i Champagne kallas för den traditionella metoden och är det absolut flottaste sättet att göra mousserande vin på. Kortfattat beskrivet så utgår man från stilla, torrt, vitt vin som som får jäsa en andra gång på flaska genom att man tillsätter lite jäst och socker. Flaskan försluts och under jäsningen stiger alkoholhalten och koldioxid bildas som stannar kvar i buteljen och blir till kolsyra. När den andra jäsningen är avslutad får flaskorna ligga kvar horisontellt och vinet får mogna på jästfällningen. Under denna mognad bryts döda jästceller ner vilket ger karaktäristiska smaker så som rostat bröd, kex och nötter till vinet. Lagringstid på jästen varierar men måste vara minst 15 månader vid produktion av Non Vintage-Champagne som är den vanligaste typen av Champagne där flera årgångar blandas. För att få bort jästfällningen ur flaskorna använder man sig av en metod som heter remuage. Flaskorna skakas försiktigt och flyttas succesivt till ett horisontellt läge så fällningen samlas i flaskhalsen. Jästpluggen fryses sedan ner och flyger ut när flaskan öppnas. Det vin som försvinner ur flaskan ersätter man sedan med en mix av vin och socker och därefter försluts flaskorna med kork och stålgrimma. Vid produktion av Brut Nature som Tarlant förespråkar innehåller vinet man fyller upp flaskorna med inget tillsatt socker.

Vid produktion av Champagne använder man sig av de tre druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Pinot Noir bidrar med kraft och struktur, Pinot Meunier fruktighet och blommighet och Chardonnay ger finess, krämighet och fräschör till vinet.

Dölj

Läs mer

Familjen Gonet kommer ursprungligen från Beaujolais och har en lång historia inom vinnäring. Redan på 1400-talet arbetade de som vinhandlare och år 1802 grundade Charles Gonet egendomen i Champagne som idag sköts av 7:e generationens vinmakare. Gammelfarfar Charles lade grunden, men det var först år 1973 när Michel Gonet valde att modernisera källaren i Avize som det tog fart på riktigt. Idag har familjen 40 hektar vingårdsmark där Chardonnay står för 80 % av arealen och resterande 20 % av Pinot Noir. Planteringar av gröna druvor hittar man i Oger, Le Mesnil-sur-Oger och på sluttningar vid Sézannais och Montgueux. Vingårdarna med Pinot Noir ligger på kullarna vid Bar-sur-Aube i södra Champagne.

Michel Gonet är en av regionens bästa förespråkare av buteljering helt utan tillsatt socker, dvs Dosage Zéro eller Brut Natur. Genom att hoppa adderingen av socker anser man att vinernas terroir lyser igenom tydligare. Resultatet ger transparenta och eleganta viner som lutar sig tillbaka på ett noggrant utvalt och moget druvmaterial.

Michel Gonets filosofi bygger på att med kvalitet och renhet leverera ett absolut uttryck av druvan Chardonnay. Med fin mousse och krispig fräschör lever de upp till sin filosofi och vinerna blir matvänliga samtidigt som de fyller en lika stor funktion som törstsläckare.

Viner

Blanc de Noirs Fravaux "Le Varlan"

100 % Pinot Noir

Blanc de Blancs "Vindey-Montgueux"

100 % Chardonnay

2018 Les 3 Terroirs Extra Brut Blanc de Blancs

100%  Chardonnay

Namnet Les 3 Terroirs hänvisar till de tre byarna Montgueux, Vindey och Le Mesnil-sur-Oger som frukten till vinet kommer från. Återigen levererar Michel Gonet en strålande studie i Chardonnay, där kombinationen av de tre olika ursprungen ger en komplex och mångfacetterat Champagne med höga ambitioner. Den minimala mängden socker som tillsätts vid buteljering känns knappt, utan den finns där för att balansera den vassa fräschören.

Vinifikation: Vinet jäser på ståltank och efter den andra jäsningen på flaska får det vila 7 år på jästfällningen. Buteljering görs med dosage på 5 gr per liter.

2015 Grand Cru Mesnil Sur-Oger Blanc de Blancs

100 % Chardonnay

Bubblet görs på frukt från en lieu-dit vid namn ”Les Hauts Mottes” i byn Mesnil-sur-Oger och är en rik och flörtig Brut Nature med ett oemotståndligt läskande och mineraldrivet avslut.

Vinifikation: Vinet jäser på ståltank och efter den andra jäsningen på flaska får det vila 6 år på jästfällningen. Buteljering görs utan tillsatt socker.

MARCO PELLETIER & RAJAT PARR, Compères "Les Hautes Mottes"

100 % Chardonnay

Les Compères är namnet på vännerna och vingiganterna Rajat Parr och Marco Pelletiers gemensamma skapelse. Denna gastronomiska Brut Nature bygger på kombinationen av Chardonnay från Lieu-Dit ”Les Hautes Mottes” i Grand Cru Les Mesnil Sur Oger och gamla fat från ingen mindre än Jean-Marc Roulot. Med en total produktion på blygsamma 3500 flaskor är vi fruktansvärt stolta över förtroendet att få representera detta vinösa vänskapsprojekt.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal