Domaine Vincent Dureuil-Janthial

Rully, BOURGOGNE

Frankrike

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

En klassisk och ofta sann sägning om producenter i Bourgogne är att om de är berömda för sina röda viner, smakar de vita sällan lika bra. Och vice versa. Självklart finns det undantag som bekräftar regeln och ett av de främsta hittar man i byn Rully som går under namnet Domaine Vincent Dureuil-Janthial.

Sedan år 1994 sköts domänen av Vincent Dureuil, som de senaste 25 åren har drivit egendomen med passion och total hängivenhet till Rullys unika och mångfacetterade terroir. När man nämner Vincent Dureuil-Janthial för andra vinbönder i Bourgogne så skiljer de på appellationen Rully där han verkar och på hans domän. Han är större än Rully och utan honom hade appellationen aldrig haft någon status enligt många. Rully är Dureuil-Janthial helt enkelt.

I vingårdarna sköts allt ekologiskt och när druvorna anländer i vineriet är det en kombination av traditionell och minimalistisk vinmakning som gäller. Vinstockarnas imponerande ålder i kombination med skickligt handlag ger koncentrerade och finessrika viner med ett okristilgt djup.

Vi har sedan länge älskat vinerna från Vincent Dureuil-Janthial för deras energi och precision och vi är enormt glada att få representera domänen i Sverige.

Viner

Årlig allokering

Se prislista för tillgängliga viner

Rully Blanc

100 % Chardonnay

Frukt från 50 år gamla vinstockar i  vingårdslägena La Martelle, Chaponniere, La Bergerie och Le Meix Cadot.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader och ytterligare 6 månader på ståltank.

Rully Blanc ”Chêne”

100 % Chardonnay

Frukt från vinstockar planterade år 1975 i Rullys svalaste läge Chêne.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader och ytterligare 6 månader på ståltank.

 

Rully Blanc ”Maizières"

100 % Chardonnay

Frukt från 25 år gamla vinstockar i lieu-dit Maizières, Rully.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst och uppfostras på ekfat varav 20 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader och ytterligare 6 månader på ståltank.

Rully Rouge

100 % Pinot Noir

Frukt från tre olika vingårdslägen i Rully. Le Meix Cadot (planterad 1978), En Rosey (planterad 1974) och Montagne de Remenot (planterad 1980).

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturlig jäst (15 % hela klasar) och uppfostras på ekfat varav 33 % nya. Vinet lagras på fat i 12 månader och ytterligare 6 månader på ståltank.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal