Clos Marie

Pic Saint Loup, LANGUEDOC

Frankrike

Clos Marie håller till i Pic-Saint-Loup, strax norr om Montpellier i Languedoc. Egendomen drivs av Christophe Peyrus och Françoise Julien och grundades år 1994 när paret fick ärva 10 hektar vinmark från François farmor. Idag upptar vingårdsarealen 23 hektar och domänen tillhör utan tvekan ett av områdets mest respekterade.

Vimarkerna har aldrig besprutats med kemiska preparat och allt arbete har skötts enligt biodynamiska principer sedan år 1997. Jordarna är kalkrika och bland odlingarna återfinns de ursprungstypiska blå druvorna Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan och Mourvèdre. På den gröna sidan hittar vi Grenache Blanc, Rousanne, Clairette och Muscat. För att nämna några. All frukt plockas självfallet för hand och utmaningen vid skörd är att plocka när balansen mellan mognad och fräschör i druvorna är perfekt.

I vineriet föredrar Christophe jäsning i hela klasar med naturlig jäst och lagring på stora neutrala ekfat. Svavel används enbart varsamt vid buteljering och resultatet ger personliga och puristiska viner med högre syranivåer än vad som är vedertaget för regionen. Stilistiskt påminner Clos Marie mycket om vinerna från norra Rhône men i en mer tillgänglig kostym. Det är lätt att bli förförd av den flörtiga frukten, men spara gärna några flaskor i källaren. Magi utlovas!

Viner

Manon Blanc

Grenache Gris, Grenache Blanc, Roussanne m.fl.

Manon är ett spännande vitt vin (ja, spännande!) som görs på sju olika sydfranska druvklassiker. Blandningen består Grenache Gris (20 %), Grenache Blanc (20 %), Roussanne (15 %), Carignan Blanc (15 %), Vermentino (15 %), Clairette (10 %) och Muscat (5 %). Det är en mix av yngre och äldre vinstockar där några överstiger 100 års ålder, men de flesta ligger runt 50 år.

Många vita viner från Languedoc tenderar att slarva bort sin fräschör i det varma klimatet. Men så är inte fallet med Manon som tack vare kalkrika jordar, svala nätterna och skicklig vinmakning får en nerv av friskhet som balanserar det sydfranska hullet. Vi är så klart partiska, men Manon är ett av de bästa vita vinerna från hela Languedoc.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser långsamt med naturlig jäst i hela klasar. Vinet lagras på stora neutrala fat (foudre) och buteljeras ofiltrerat och varsamt med hjälp av gravitation.

L'Olivette

Syrah, Grenache, Cinsault

L’Olivette är vin som baseras på frukt från domänens yngre planteringar. Blandningen består av 60 % Grenache och 30 % Syrah från 15 år gamla vinstockar medan den sista delen utgörs av Cinsault från 60 år gamla vinstockar. Namnet på vinet kommer från att markerna tidigare bestod av olivlundar och en del vin-förståsigpåare hävdar att de av den anledningen känner just toner av svarta oliver i vinet. Vi tror att de helt enkelt känner doften av Syrah.

L’Olivette är Clos Marie’s mest tillgängliga röda och vi fullkomligt älskar fräschören och livfullheten.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser långsamt med naturlig jäst i hela klasar. Vinet lagras på stora neutrala fat (foudre) och buteljeras ofiltrerat och varsamt med hjälp av gravitation.

Simon

Grenache, Syrah, Mourvèdre

Simon är ett vin som görs på frukt som kommer från äldre vinrankor belägna högre upp på sluttningarna. Cuvéen består av lika delar Grenache och Syrah med 10 % Mourvèdre. Det här vinet är rikare och djupare än L’Olivette och kombinationen av finess och koncentration kan närmast beskrivas med perfektion. Eller balans.

Simon är extremt representativt för Clos Marie’s husstil och är en sån typ av flaska man alltid vill ha nära till hands när sensommaren så smått övergår till höst och Twin Peaks går i repris på TV.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser långsamt med naturlig jäst i hela klasar. Vinet lagras på stora neutrala fat (foudre) och buteljeras ofiltrerat och varsamt med hjälp av gravitation.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal