Domaine U Stiliccionu

Ajaccio, KORSIKA

Frankrike

KORSIKA

Korsika ligger både geografiskt och vinmässigt mellan områdena Provence och Toskana. Ön bjuder på ett häpnadsväckande landskap där de vackra stränderna klättrar sig uppåt och skapar en mångfald av kullar och berg med olika förutsättningar och klimat. Det bergiga landskapet i kombination med varmt medelhavsklimat och granitrika jordar ger vinodlare på Korsika oändliga möjligheter. De starka vindarna som blåser in från havet hjälper att balansera de varma dagarnas hetta och bidrar dessutom med att motverka svampangrepp, vilket i sin tur underlättar ekologisk vinodling.

Druvmässigt är utbudet stort och mest intressant på den blåa sidan är de inhemska druvorna Sciaccarello och Nielluccio. På den gröna sidan dominerar utan tvekan Vermentino. Största delen av vinproduktionen utgörs av roséviner som konsumeras på ön, men de senare åren har intresset växt för Korsikas röda och vita viner som bjuder på en perfekt mix av intensitet, kryddighet och medelhavskänsla.

Dölj

Läs mer

Redan när vi grundade POMPETTE hade vi en romantiserad bild av vinerna från Korsika. Vi liksom kände att ”där borde de göra gott vin”, utan att egentligen provat något annat än överprisad rosé från ön. År 2017 träffade vi Sébastien på en vinmässa i Loire och fick äntligen bekanta oss med den vinstil vi så länge törstat efter.

Domaine U Stiliccionu är en av Korsikas bästa vinproducenter och dessutom en av de få biodynamiskt certifierade. Bakom etiketten står visionären Sébastien Poly, som ärvde U Stiliccionu från sin familj år 2006. Redan från dag ett bestämde han sig för att inte kompromissa i varken vingården eller vinkällaren och idag upptar hans marker 7 hektar.

Vingårdarna ligger strax söder om Ajaccio på öns sydvästkust och alla plantering upptas av inhemska druvsorter. På den blåa sidan återfinns Sciaccarello och Nielluccio och på den gröna sidan Vermentino. Alla vinstockarna har ordentligt med ålder och rötterna växer djupt ner i de skiffer- och granitrika jordarna. Arbetet i vingårdarna sker för hand, biodynamiskt och med en besatthet att respektera naturens balans. Den stora omsorgen för druvorna speglar av sig i vineriet där allt sköts med gravitation och med minimal användning av sulfiter. Gamla skolans regler gäller med stora neutrala ekfat, lång lagringstid och buteljering utan klarning eller filtrering.

Sébastiens viner är livfulla, energiska och tillhör faktiskt bland det godaste vi vet. Han lyckas kanalisera Korsikas varma kärna i ett elegant och friskt förkläde där varje vin visar upp en stor personlighet och transparens. De röda vinernas elegans går sida vid sida med en mer rustik känsla som skänker ett skimmer av Medelhavet till dryckesupplevelsen. Hans Vermentino spelar utan tvekan i samma liga och bjuder på ett mineralrikt och havssaltigt uttryck.

Vi är extremt stolta att representera Domaine u Stiliccionu som lyckas sätta Korsikas ursprung på vinatlas med hjälp av viner som doftar Italien, men smakar Frankrike.

Viner

Emy Lidia

Vermentino

Emy Lidia är Sébastiens dotter och vinet som bär hennes namn bygger på 100 % Vermentino. Frukten kommer från 50-åriga vinstockar vars rötter tränger sig djupt ner i de granit- och skifferrika jordarna. Det finns få viner som kan mäta sig med renheten och mineraliteten i detta vin, där fräschören och sältan omsluter en kärna av örter och solkysst frukt. Det här är utan tvekan Korsikas bästa vita och det perfekta sättet att lära känna Domaine U Stiliccionu.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Därefter lagras vinet på ståltank i 10 månader.

Antica

Sciaccarello

Antica betyder “gammal” och är en hommage till vintraditionen som funnits på ön i hundratals år. Trots hyllningen till det gamla är Antica allt annat än omodernt i sin stil. Vinet görs på druvan Sciaccarello som i stort sett enbart odlas på Korsika och sällan buteljeras utan sällskap av andra druvor. Sébastiens tolkning är vad man i Frankrike burkar kalla för “Vin de soif” vilket kort och gott är ett vin som ska drickas på studs, utan någon prestationsångest.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet på stora gamla fat i 24 månader.

Damianu

Sciaccarello

Damianu har fått sitt namn efter Sébastiens son och baseras precis som Antica på den inhemska druvan Sciaccarello. Frukten kommer från ett vingårdsläge med bättre solexponering, vilket ger druvorna en högre mognad. Vinet görs helt utan tillsats av sulfiter och genomgår en längre maceration.

Resultatet ger ett vin som smakar som en mer koncentrerad och komplex version av Antica där en rödfruktig kärna möter vilda medelhavsörter och nyanser som för tankarna till ett böljande Toskana. Elegansen och den lena strukturen avslöjar dock det franska ursprunget.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet på stora gamla fat i 24 månader. Vinhanteringen sker helt utan tillsats av sulfiter från skörd till buteljering.

Kalliste

Sciaccarello, Nielluccio

Kalliste betyder ”den vackraste” och är det namn som de gamla grekerna gav ön Korsika. Vinet baseras på 80 % Sciaccarello och 20 % Nielluccio, där den sistnämnda är en inhemsk druva som vissa rent av hävdar är Sangiovese.

Kalliste är Sébastiens mästerverk och bjuder på en elegant kaskad av körsbär, tobak och korsikansk kryddhylla. Vinet växer med tiden och avslöjar sin fulla potential först efter lite tid i karaff eller vinkällare.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras 20 % av vinet på stora gamla fat och resterande del på ståltank i 18 månader.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal