Cascina San Michele

Costigliole d'Asti, PIEMONTE

Italien

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Cascina San Michele håller till i den lilla byn Castigliole d’Asti mellan Alba och Asti och grundades år 2015 av den unge och passionerade vinbonden Marco Minnucci.

Marco gör hantverksmässigt vin som tydligt speglar områdets mångfacetterade terroir. Han följer traditionens spår där hårt arbete i vinmarkerna och stor respekt för druvorna i källaren leder fram till det slutgiltiga resultatet.

San Michele ligger på toppen av en piemontesisk kulle som är täckt av vinrankor, vallmo och tusenskönor. Vinmarkerna upptar 6,5 hektar, sköts med ekologiskt jordbruk och i gårdarna återfinns de lokala druvorna Barbera, Bonarda, Cortese och Nebbiolo. Jordarna är rika på kalk vilket tillsammans med altituden samspelar med Marco’s försiktiga vinmakning och ger viner som kännetecknas av energi och djup.

Druvorna skördas självfallet för hand och i vineriet är receptet naturlig jäst, lagring på gamla fat och sparsamt med svavel vid buteljering. Vinerna varken filtreras eller klarnas.

Marco Minucci förmedlar verkligen känslan av sitt ursprung och hans buteljeringar är ren och skär drickglädje. Vinerna är friska, gastronomiska, lagom busiga och dricks med lätthet varje dag.

Viner

Barbera d'Asti "Primevi"

100 % Barbera

Barbera är central för Cascina San Michele och druvan är Marcos favorit att såväl odla som att dricka. Frukten till Primevi kommer från flera vingårdslägen där olikheterna i exponering och jordar leder fram till vinets unika uttryck. Man tar ett steg tillbaka både i vinmarken och i källaren vilket resulterar i ett levande vin som ständigt bjuder på nya upptäckter i glaset.

Primevi är sofistikerat och rustikt på samma gång. Det är också ett vin som sammanför vinhipstern med den mer konventionella vindrickaren. Bravo Marco!

Vinifikation: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst. Vinet jäser och lagras därefter på ståltank innan det buteljeras utan klarning eller filtrering.

Vino Rosato "Collarosa"

100 % Bonarda Piemontese

Collarosa görs på den relativt sällsynta druvan Bonarda Piemontese som finns planterad i ett enskilt vingårdsläge i San Michele. Vi fullkomligt älskar det här vinet och dricker det svalt som ett ljust färgat rött (tänk Jura), snarare än rosé. En briljant uppvisning av kombon drick- och matvänlighet.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst. Skalkontakten varar några timmar och därefter lagras vinet på ståltank och buteljeras våren efter skörd.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal