Domaine de Bretaudeau

Nantes, LOIRE

Frankrike

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Jérôme Bretaudeau är besatt av Muscadet, Loiredalens västligaste appellation. Beläget längs kusten där floden Loire mynnar ut i Atlanten, kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

Men så har det inte alltid varit. Muscadet var länge förknippat med låg kvalitet, en region perfekt för stora kooperativ att industriellt tillverka miljontals liter billigt och syrligt bordsvin. Idag är det ett av de mest intressanta områdena i hela Frankrike. Med ledord som “autenticitet och respekt för terroir” står Jérôme i framkanten av en ny våg där yngre vinmakare tycker att experimentering och innovation är de rätta verktygen för att blicka framåt i den goda traditionens spår.

Domaine Bretaudeau ligger i Gétigné och grundades av Jérôme år 2010. Egendomen består av 12 hektar biodynamiskt och ekologiskt certifierade vingårdar där inte bara den mest traditionella Melon de Bourgogne växer utan också de mer för området ovanligare Chardonnay, Merlot, Cabernet Franc och Savagnin. Jérôme sticker även ut på fler sätt än val av druvor. Han buteljerer sina viner baserat på jordmån och ålder på vinstockarna, snarare än efter vingård och i hans experimentella vineri samsas gamla ekfat med amforor och cementägg.

Jérômes viner är inte klara och färdiga produkter som följer en förutbestämd formel, utan levande uttryck av en vinmakare som för varje årgång tolkar det som jorden skänker och skapar föränderliga viner. Det här är några av de mest lustfyllda vinupplevelserna hela Loire har att erbjuda.

Viner

Muscadet "Gaïa"

100 % Melon de Bourgogne

Druvor skördas för hand från vinstockar planterade år 1940 på vulkanisk jordmån.

Vinifikation: Jäsningen sker med naturlig jäst på ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på betongägg.

Muscadet Granite "Clos de Perrieres"

100 % Melon de Bourgogne

Druvor skördas för hand från 30 år gamla vinstockar på jordmån av granit och kvarts.

Vinifikation: Jäsningen sker med naturlig jäst i ståltank och därefter lagras vinet 10 månader på betong.

Justice

Chardonnay, Savagnin

Chardonnay och Savagnin är inte de första druvorna som dyker upp när man tänker på Muscadet, men i Jérôme Bretaudeaus händer blir de lika självklara som det mer konventionella valet Melon de Bourgogne. Druvorna kommer från 30-åriga vinstockar som växer i jordar rika på granit och kvarts. Jordmånen hjälper till med dränering i vinmarkerna men framförallt skänker den en fantastisk mineralitet som sveper in vinet med sälta och finess. Chardonnay och Savagnin har sällan smakat så gott, Jura inräknat!

Vinifikation: Druvor plockas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter i 14 månader på 800 liters stora amforor.

Statera

100 % Pinot Noir

Vinet ”Statera” görs på druvan Pinot Noir som anses vara världens mest svårodlade druvsort. Den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Jérôme brukar 0,5 hektar med 15 år gamla vinstockar planterat på jordar rika av granit och rosa kvarts. Även det här vinet visar på hur nyfikenhet och experimentlusta är ett verkligt framgångsrecept! Statera är en livfull och läskande tolkning av Pinot Noir där allt sitter på rätt plats.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras 10 månader på gamla fat.

V Sens

Cabernet Franc, Merlot

Det som kan låta som en urklassisk Bordeaux-blandning tar i Jérômes händer en helt annan form. Här drar han en mental röd linje mellan Pomerol och Muscadet och skapar en Claret i atlantisk förklädnad. Cabernet Franc står för 70 % av druvinnehållet, med en motvikt av 30 % Merlot. Resten av jobbet sköter vinmarken med 30 år gamla vinstockar planterade på kvartsjordmån. Detta är ett av domänens mest lustfyllda viner och ett skolboksexempel på lyckat nytänkande.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäser med naturlig jäst i delvis hela klasar (50 %) på gamla fat. Därefter lagras vinet i 12 månader på gamla foudres.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal