Domaine des 13 Lunes

Chapareillan, SAVOIE

Frankrike

SAVOIE

Savoie ligger i den östra delen av Frankrike, söder om Genèvesjön vid gränsen mot Schweiz och är en av Frankrikes mest spännande vinregioner. Idag produceras högklassiga alpviner här som är ljusår ifrån industriell och billig after ski-dricka.

Vägen till internationell uppmärksamhet har inte varit någon enkel resa. Regionens geografi är minst sagt unik, med en stor mängd dalar som fragmenterar landskapet och gör det svårt att få ett helhetsgrepp över området. Istället för att ha en vinnande vinformel hittar man istället nyckeln till Savoies framgång i kombinationen av svalt klimatet och unika druvsorter.

De flesta viner i Savoie görs på gröna druvor, där Jacquère, Altesse och Roussanne är de viktigaste. På den röda sidan är det Mondeuse, Gamay och Pinot Noir som ligger bakom de mest intressanta vinerna. Här finns en stor del druvsorter som i princip bara odlas i regionen och som i den rätta vinbondens händer kan förvandlas till helt fenomenala vinupplevelser.

I Savoie hittar man mineraldrivna, transparenta och fjäderlätta vita viner som med ålder utvecklas till intensiva och honungskrämiga mästerverk. De röda vinerna är heller inte att förglömma och pendlar mellan att vara josiga energiknippen till betydligt mer rustika och kryddiga byggen.

Dölj

Läs mer

Les 13 Lunes grundades år 2017 av paret Sylvain Liotard och Anne Cadic som på kort tid lyckats etablera sig i den region som vi anser vara bland det mest intressanta ursprungen i hela Frankrike. Paret tog över vingårdar fördelat mellan vinlägena Apremont och Abymes vars rykte historiskt inte direkt gett vinmarkerna rättvisa. Förr i tiden var det nämligen kommersen som styrde vinodlingarna här och stressen att få vinerna klara inför skidsäsongen, som infaller 3 månader (!) efter skörd, fick styra kvaliteten.

Parets vingårdar ligger vid gränsen mellan Savoie och Isère, vid foten av Alperna, i nordliga änden av området Chartreuse där det mytomspunna gröna munkelixiret tillverkas. Jordarna är rika på kalksten och vilar på ett märgelmassiv som uppstod av ett gigantiskt jordskred som inträffade år 1248. Jordskredet begravde hela fem byar i området och vinläget Apremont översätts passande nog till ”the Bitter Mountain”.

Vingårdarnas höga höjd över havet i kombination med de kalkrika jordarna ger rejält svalodlade viner som får mineralsälta och textur likt en porlande alpbäck. I källaren ska det hållas enkelt menar Sylvain och druvorna hanteras med varsam hand.

Sylvain och Anne har kommit en lång väg på väldigt kort tid och vi är extremt glada att få introducera en ny stil av Savoie där vinerna bjuder in till direkt njutning med sina fjäderlätta kroppar, läskande syror och finstämda mineraldriv.

Viner

Vin de Savoie Blanc "Apremont"

100 % Jacquère

Vin de Savoie Blanc "La mise en Abymes"

100 % Jacquère

Vin de Savoie Rouge "La Nuit nous Appartient"

100 % Mondeuse

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal