Viña Ilusión

Rioja Baja, RIOJA

Spanien

RIOJA

Rioja ligger i norra Spanien och måste nog räknas som ett av Europas mest berömda vinursprung. Historiskt sett har fatlagring spelat en stor roll i regionen där lång lagring på gamla amerikanska ekfat bidragit med de klassiska inslagen av vanilj och dill i vinerna. På det tidiga 00-talet började vinfolk tröttna på den traditionella skolan och en ny modernare mer Robert Parkerifierad stil dök upp med lagring på franska fat och mer tryck i frukt och tannin. Idag har pendeln vänt ännu en gång och det ploppar upp nya bodegor med mer avskalade och eleganta uttryck från regionen.

Alla kulörer finns representerade i Rioja men mest berömda är de röda vinerna. De vita görs huvudsakligen på Viura medan de röda baseras på Tempranillo eller Garnacha tillsammans med Mazuelo och Graciano.

Dölj

Läs mer

Martin Andrés Alonso Etayo är uppväxt i en liten by i La Rioja och är en vinbonde med betoning på just bonde. Redan som grabb kände han en dragningskraft till naturen och som tonåring bestämde han sig för att det var agrikultur han ville pyssla med. År 1992 vid 32 års ålder så införskaffade Martin 5 hektar vinmark högt belägen i dalen Cidacos vid berget Isasa i Rioja Baja och Viña Ilusión grundades.

Inspirerad av Massanobu Fukuoko och Rudolf Steiner bestämde han sig redan från start att arbeta biodynamiskt och utöver vindruvor kultiverar han även grönsaker, frukt- och olivträd efter samma filosofi. Idag, nästan 30 år senare, anser Martin att han har hittat det perfekta receptet att odla vin där vinmarkerna berikas på naturlig väg och resultatet ger viner fyllda av liv och energi. I vingårdarna odlas främst druvan Tempranillo, men även Graciano, Garnacha och en skvätt Carbernet Franc finns representerat.

Vi älskar det nakna och saftiga uttrycket av Rioja som Viña Ilusión står för. Här finns det inga fattoner som stör utan allt fokus ligger på frukt och fräschör. Det här är essensen av Tempranillojuice.

Viner

Prana

100 % Tempranillo

Prana är ytterligare en tolkning av Vino Cosechero och producerades första gången år 2014. Här inspireras Martin av Beaujolais och jäsningstekniken máceration carbonique. Med den metoden får hela druvklasar jäsa i tankar fyllda med koldioxid. Jäsning påbörjas då inne i själva druvan vilket accentuerar frukt och minimerar tannin. Resultatet ger ett personligt vin i kategorin törstsläckare som vi knappast hade placerat i Rioja om vi serverats det blint.

Vinifikation: De ekologiska druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar (kolsyrejäsning) på ståltank.

Viña Ilusión Tinto

Tempranillo, Garnacha, Graciano

Innan ekfatslagrade viner blev den rådande trenden i Rioja brukade vinbönder producera ett typ av rött vin vid namn Vino Cosechero. Översatt till svenska blir det något i stil med ”skördens vin” och var ett friskt och saftigt rött vin till för att hävas i stora klunkar direkt efter buteljering. Viña Ilusión görs på 95 % Tempranillo och är en övertygande tolkning av den vinstilen och är en sån typ av vin man alltid vill ha ett par flaskor hemma av. Ett husvin helt enkelt.

Vinifikation: De ekologiska druvorna avstjälkas och jäser med naturlig jäst på tank. Vinet får vila på sin fällning innan buteljering.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal