Guillaume Gilles

Cornas, NORRA RHÔNE

Frankrike

NORRA RHÔNE

Rhône är en av Frankrikes mest kända vinregioner och sträcker sig från söder om Lyon ner till floden Rhônes mynning. Det är ett stort område med en stor mångfald av klimat, jordmån och druvor. Så för att få en bättre förståelse delar man upp regionen i norra och södra Rhône.

Norra Rhône sträcker sig mellan städerna Lyon i norr och Montélimar i söder. Här används nästan enbart druvan Syrah och här ligger berömda appellationer som Cornas, Hermitage, Côte Rôtie, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage. På den gröna sidan hittar man druvorna Roussanne, Marsanne och Viognier. De röda vinerna från Norra Rhône är i många fall intensiva och lagringsdugliga pjäser som kombinerar kraft med precision. Vid provningar kommer ofta klassiska beskrivningar som charkuterier, svartpeppar och kött på tal. De vita vinerna är åt det mer generösa hållet där fet och oljig struktur blandas med mogen frukt och blomster.

Södra Rhône ligger närmre medelhavet och här är klimatet varmare och landskapet mer flackt. Här är de viktigaste blå druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault medan de gröna är Roussanne, Bourboulenc, Clairette och Grenache Blanc.
Till skillnad från Norra Rhône producerar man alltså vin på flera druvsorter och klassikern GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre) är en cuvée som kopieras hela världen över. Här är också hemvist för den världsberömda appellationen Châteauneuf-du-Pape som i 9 fall av 10 (enligt oss) ger rejält överreklamerade viner.

Det är nästan omöjligt att beskriva exakt hur ett vin från södra Rhône smakar då faktorer som läge, val av druvor och vinmakning spelar in. Generellt sätt skulle nog vinerna beskrivas som fruktiga, kryddiga och lite alkoholvarma. Folkliga helt enkelt!

Dölj

Läs mer

Guillaume Gilles föddes i Lyon och har sedan barnsben drömt om att bli vinmakare. Hans första kontakt med vin fick han som liten när han på helgerna besökte sin farfar som hade 0,5 hektar vinmark i Cornas. När Guillaume var 22 år gammal fick han ärva sin farfars vinmarker och började i samma veva som lärling hos Cornaslegenden Robert Michel. När Robert år 2006 valde att pensionera sig lät han den betydligt yngre lärlingen ta över stafettpinnen. Guillaume startade då sin egna verksamhet i Roberts lilla vineri och fick dessutom ta över hans bästa vingårdslägen i Chaillot. Idag har han totalt 3,5 hektar vinmark i Cornas.

Vinfilosofiskt tillhör Guillaume samma skola som sin föregångare Robert. Det hårda arbetet sker ute i vinmarkerna och i källaren jäser druvorna med naturlig jäst i hela klasar. Lagring sker i gamla demi-muids och vinerna buteljeras utan filtrering. Med andra ord är det den gamla skolan som gäller.

Guillaume Gilles viner smakar som klassisk Cornas ska smaka. Rustik, mörk och tät Syrahfrukt med en lång och strukturerad finish. Det här är försvinnande goda viner som dessvärre görs i försvinnande liten produktion. Robert Michel kan vara stolt över sin arvtagare.

Viner

Årlig allokering

Se prislista för tillgängliga viner

Cornas "Les Rieux"

100 % Syrah

Les Rieux är en granitrik lieu-dit som ligger strax ovanför vingården Chaillot i Cornas. Guillaume införskaffade marken år 2010 och blev den första att plantera vinstockar här. Vingården är belägen 450 meter över havet och upptar cirka 1 hektar.

Det här vinet baseras på Guillaumes yngsta vinstockar, vilket gör det till hans mest tillgängliga vin. Men vänta gärna något år med att öppna vinet, alternativt ge det ordentligt med luft om du inte kan hålla tassarna borta.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar. Vinet lagras på 4-5 år gamla 600 liters fat i 12 månader.

Cornas

100 % Syrah

Det här är Guillaume Gilles toppvin och baseras på Syrah från gamla vinstockar runt om i Cornas. Druvorna kommer från vingårdslägena Les Grands Murs (planterat 1976) och Les Terrasses (planterat 1978) i Chaillot samt från vinstockar planterade år 1950 i Les Mazards.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar. Vinet lagras på gamla 400- och 600 liters fat i 18 månader.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal