Domaine Christophe et Fils

Chablis, BOURGOGNE

Frankrike

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Domaine Christophe et Fils hör hemma i byn Fyé ovanför de berömda vingårdarna Grand Cru Blanchot och 1er Cru Montée de Tonerre i Chablis. Egendomen grundades år 1999 när Sébastien Christophe fick ta över sin familjs vinmarker i Petit Chablis på blygsamma 0,6 hektar. Under 20 år har Sébastien sedan successivt utökat sin domän som idag upptar 12 hektar med odlingar i Petit Chablis, Chablis, 1er Cru Montée de Tonnerre, 1er Cru Fourchaume och 1er Cru Mont de Milieu.

​Arbetet i vingårdarna sker efter ekologiska principer men utan något certifikat. Han arbetar hårt och omsorgsfullt i markerna och Sébastian har en bestämd uppfattning om vilken typ av viner han vill göra där fokus ligger på att skapa stram, precis och mineralrik Chablis. I vineriet gäller gamla skolans regler där de något enklare buteljeringarna fostras på ståltank och de mer lagringsdugliga Premier Cru-vinerna lagras på huvudsakligen gamla ekfat.

Sébastians vinstil är traditionell men aktuell och vi blir knäsvaga för den finstämda balansen mellan frukt och syra som tillsammans med det mineraldrivna avslutet sjunger klassisk Chablis.

Viner

Chablis

100 % Chardonnay

Druvor kommer från 30 år gamla vinstockar med jordar rika på kalk av typen Kimmeridge.

Vinfikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras 8 månader på ståltank.

Petit Chablis

100 % Chardonnay

Druvor kommer från yngre planteringar med jordar rika på kalksten av typen Portland.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras 8 månader på ståltank.

Chablis 1er Cru "Montée de Tonnerre"

100 % Chardonnay

Montée de Tonnerre rankas som den absolut finaste Premier Cru och anses av många vara värd att uppgraderas till klassificeringen Grand Cru (vilket med största sannolikhet aldrig kommer att hända). Vingården angränsar och har liknande exponering som Grand Cru ”Blanchot” och jordarna liknar de som finns i Grand Cru ”Les Clos”. Viner från Montée de Tonnerre blir komplex och klassisk Chablis med lång livslängd. Det här vinet är Christophe et Fils flaggskepp och druvorna kommer från vinstockar planterade i lieu-dit Côte de Bréchains.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank och ekfat. 80 % ligger på stål och resterande del på ekfat varav totalt 7 % nya. Vinet lagras 12 månader innan buteljering.

Chablis 1er Cru "Mont de Milieu"

100 % Chardonnay

Mont de Milieu upptar totalt 34 hektar och är belägen söder om Grand Cru-sluttningen och det berömda Premier Cru Montée de Tonnerre. Mont de Milieu är en mindre känd Premier Cru som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet. Vinerna blir finessrika och delar många egenskaper med det betydligt mer omtalade Montée de Tonnerre. Sébastians vinmark ligger på mitten av den branta sluttningen med sydlig exponering och vinstockarna planterades på 80- och 90-talet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank och ekfat. 80 % ligger på stål och resterande del på ekfat varav totalt 7 % nya. Vinet lagras 12 månader innan buteljering.

Chablis 1er Cru "Fourchaume"

100 % Chardonnay

Fourchaume är en av de mest berömda Premier Cru-vingårdarna i Chablis och vinmarken upptar sammanlagt 34 hektar. Läget har en sydvästlig exponering och får generöst med sol vilket get viner som kännetecknas av kraft och koncentration i kombination med blommighet och mineralitet. Christophe et Fils vinrankor planterades år 1981 och är belägna i lieu-dit Côte de Fontenay med en perfekt sydlig exponering.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank och ekfat. 80 % ligger på stål och resterande del på ekfat varav totalt 7 % nya. Vinet lagras 12 månader innan buteljering.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal