Château du Hureau

Saumur-Champigny, LOIRE

Frankrike

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Det historiska slottet Château du Hureau har tillhört familjen Vatan i generationer, men den moderna historien tog sin början först år 1987 när pappa George med sönerna Pascal och Philippe bestämde sig för att göra vin tillsammans. Mitt under arbetet med deras första årgång gick Pascal tragiskt bort i en bilolycka. Allt raserade för familjen men på något obegripligt sätt lyckades far och son jobba vidare och dessutom lyfta egendomen till absoluta toppskiktet i Saumur-Champigny. Idag delar Philippe Vatan på arbetet med sin äldsta dotter Agathe som är 6:e generationens vinodlare i familjen.

Château du Hureau har 20 hektar vingårdsmark med planteringar som sträcker sig över byarna Dampierre sur Loire, Souzay-Champigny och Saumur. Nästan all areal upptas av Cabernet Franc men några få plotter är planterade med Chenin Blanc. Den gemensamma nämnaren i markerna är den är porösa kalkstenen tuffeau som ger lagringsdugliga viner med en imponerande mineralitet. Sedan tidigt 2000-tal har man haft en naturlig syn på vingårdsarbetet och sedan år 2009 är alla viner biodynamiskt certifierade.

​Första gången vi drack Château du Hureau satt vi på en obskyr medeltidsrestaurang i Saumur och vi blev helt överväldiga av vinerna. De röda bjöd på mogen, puristisk Cabernet Franc-frukt med kalkig mineralitet och de vita visade upp en cidrös och lagringsduglig sida av Chenin Blanc. Château du Hureau gör tidlösa viner som är mer i ropet än någonsin.

Viner

Saumur Blanc "Argile"

100 % Chenin Blanc

Saumur-Champigny är utan tvekan ett rödvinsland och större delen av Vatans vinmarker är planterade med just Cabernet Franc. Lyckligtvis har familjen några få plotter av Loiredalens främsta gröna druva, Chenin Blanc, och från fyra av dessa kommer frukten till Argile. Vinrankorna har en snittålder på 30 år och kvaliteten på druvorna i kombination med Vatans handpåläggning gör att vi innerligt hoppas på en expansion av Chenin Blanc-planteringar.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras 12 månader på ståltank och stora gamla fat.

Saumur-Champigny "Tuffe"

100 % Cabernet Franc

Tuffe är familjen Vatan’s ”husvin” och har fått sitt namn efter den porösa kalkstenen tuffeau som präglar jordarna i området. Frukten kommer från 15 olika parceller där variation i jordmån, exponering och ålder på vinstockar bidrar till det slutgiltiga resultatet.

Cabernet Franc ger i många fall ganska tjuriga viner som kräver ordentligt med tid på flaska för att uppnå drickfärdighet. Så är däremot inte fallet med Tuffe som bjuder upp till dans direkt och lyckas med bedriften att vara charmig och seriös på samma gång. En Saumur för folket helt enkelt!

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avtjälkas och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras på ståltank i 24 månader.

Saumur-Champigny "Les Fevettes"

100 % Cabernet Franc

Vingården ”Les Fevettes” har buteljerats separat sedan år 1989 och är familjen Vatans äldsta vinmark. Vinstockarna kommer från år 1943 och ger år efter år finessrik och strukturerad Cabernet Franc av exceptionell kvalitet. Det här är utan tvekan Château du Hureaus flottaste buteljering och till skillnad från Tuffe kräver (och förtjänar) vinet ett par år i källaren för att blomma ut ordentligt.

Les Fevettes är verkligen essensen av elegant och lagringsduglig Cabernet Franc. Lite som att blanda klassisk Bordeaux med Chambolle-Musigny och en nypa bonnighet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avtjälkas och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras 24 månader på gamla foudres.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal