Gian Luca Colombo

Roddi, PIEMONTE

Italien

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Gian Luca Colombo är en av Piemontes nya stjärnskott och ett namn du vill lägga på minnet! Han är född, uppvuxen och verksam i Langhe där han har sitt lilla vineri, hem och agriturismo vilket går under namnet Segni di Langa. Han är en eftertraktad vinmakare eller vinodlare (vilket är en benämningen han hellre använder) som utöver sin egna lilla produktion konsulterar en uppsjö mindre vinmakare runt om i Barolo och Langhe. Gian Luca började sin bana som ung vinmakare hos klassiska domänen Reva och år 2014 fick han utmärkelsen Gambelli Award för Best Young Italian Oenologist.

2017 var första årgången han valde att sätta sitt eget namn på etiketten och enligt honom själv handlar allt om kvalitén på druvorna och arbetet att optimera förutsättningar för vinmarkerna i samklang med naturen. Hans egna vingårdar lyder under biodynamiska principer och är preussiskt skötta. Gian Luca jobbar efter devisen att varje årgång har olika förutsättningar, vilket innebär att det inte finns någon inslagen väg eller ”recept” på hur uppfostran ska ske. Han representerar den ny generationen i Piemonte med råge och han åtnjuter lika stor respekt hos den klassiska vinscenen som den naturliga.

Viner

Vino Rosso "NU"

36% Pinot Nero, 25% Dolcetto, 25% Nebbiolo, 10% Barbera och 4% Pelaverga Piccolo

Vinet ”NU” bygger på en blandning av druvor från alla Gian Lucas vinmarker. Sammantaget blir en salig mix från olika vingårdar där stockarnas åldrar spänner från 5 år 70 år. Vinet buteljeras utan filtrering eller klarning och är en genial uppvisning i hur ett enkelt vin kan skänka drickglädje med hjälp av en lagom dos koncentration i perfekt symbios med fräschör. Balans helt enkelt.

Vinifikation: Druvor skördas för hand jäser med naturlig jäst. Druvorna vinifieras separat med skalkontakt i 18-40 dagar beroende på druvsort. Därefter lagras vinet 2 månader på stora fat och 2 månader på ståltank.

Verduno "Pelaverga"

100 % Pelaverga

Barbera d'Alba Superiore

100 % Barbera

Langhe "Pinot Nero"

100 % Pinot Nero

Nebbiolo d'Alba

100 % Nebbiolo

Barolo

100 % Nebbiolo

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal