Scarzello

La Morra, PIEMONTE

Italien

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Federico Scarzello är tredje generationen vinmakare i familjen Scarzello som utan tvekan räknas som en av Barolos mest traditionella och anrika producenter. Egendomen brukar knappt 6 hektar av biodynamiskt skötta vinrankor bland några av regionens bästa vingårdslägen varav nästan hälften ligger i Sarmassa, Paiagallo, Boschetti och Terlo.

Har man en gång träffat Federico i sin källare i mitten av byn Barolo förstår man direkt vilken enorm kärlek och respekt familjen känner för sina vingårdar. Trots den välförtjänta berömmelsen som Scarzellos viner har fått under decennier är Federico fortfarande en vinbonde med fokus helt och hållet på sina vinmarker. Det är lätt att känna resultatet av detta hårda arbete i hans eleganta och lagringsdugliga Nebbioloviner som årgång efter årgång sätter Scarzello bland Piemontes främsta vinkonstnärer.

Kombinationen mellan det kompromisslösa arbetet i vingårdarna, där Federico enbart använder sig av biodynamiska metoder, och den traditionella vinmakningen med gamla stora fat och långa macerationstider ger viner med karaktär, energi och finess av majestätiska mått. Trots det stora fokuset på Nebbiolo är Federico en av få bönder som fortfarande ser en styrka i att behålla Langhes mångfald av druvor och för traditionen vidare att vinifiera Barbera från gamla rankor han har ärvt från sin familj. Resultatet ger ett vin som vi håller lika nära om hjärtat som Federicos strålande Nebbiolo.

Viner

Barolo "Vigna Merenda"

100 % Nebbiolo

Barolo del Comune di Barolo

100 % Nebbiolo

Barolo ”del Comune di Barolo” betyder att alla druvor i vinet kommer från vingårdar som ligger inom gränsen av den kommunen som gett namnet till området. Det är långt ifrån vanligt att hitta en producent som kan stoltsera med en liknande kommun-Barolo. I Federicos händer blir detta inte bara en hyllning till byn där han har vuxit upp utan även en chans att förmedla känslan av en av världens bästa terroir.

Federico kombinerar druvor från två ekologiskt skötta vingårdar, Sarmassa och Terlo, och använder sig enbart av den finaste frukten till denna Barolo. Vinmakningen är traditionell med lång och försiktig maceration och lagring på stora gamla ekfat (bottis).

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras på stora gamla ekfat i 18 månader och buteljeras utan klarning eller filtrering. Vinet lagras därefter ytterligare 36 månader på flaska

Langhe Nebbiolo

100 % Nebbiolo

Scarzellos Langhe Nebbiolo är vinet som vi föll platt för när vi först träffade Federico på en trattoria i La Morra. Det är dessutom det perfekta sättet att bekanta sig med Federicos unika tolkning av Piemonte och vinet skulle lätt kunna konkurrera ut många Barolo med sin precision, elegans och komplexitet. Druvorna till vinet kommer från vinstockar planterade i Barolo, Sinio och Madonna di Como. Det handlar om ekologiskt odlade, Barolo-klassificerade druvor som med traditionell vinmakning ger en av de bästa Langhe Nebbiolo vi någonsin provat.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras på stora gamla ekfat i 8 månader och buteljeras utan klarning eller filtrering. Vinet lagras därefter ytterligare 6 månader på flaska.

Barolo "Boschetti"

100 % Nebbiolo

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal