Domaine Jean Fournier

Marsannay, BOURGOGNE

Frankrike

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Släkten Fournier har en lång historia i Marsannay som är Côte de Nuits nordligaste by. Familjen har varit verksamma i området sedan 1700-talet och Jean Fournier började sitt arbete som vinmakare där år 1962, endast 19 år gammal. År 2006 tog sonen Laurent Fournier över ansvaret för domänen och genom passionerat arbete har han visat de betydligt mer kända producenterna söder över att Marsannay är en appellation att räkna med.

Jean Fournier har idag 18 hektar biodynamiskt skött vingårdsmark och domänen blev certifierad år 2011. Allt druvmaterial plockas självfallet för hand och i vineriet sköts arbetet avskalat för att lyfta fram de olika vingårdarnas särprägel. Med en lång kall jäsningprocess, stor andel hela druvklasar, lagring på främst demi-muids och användning av ytterst lite svavel skapas magi.

Vinernas struktur visar upp seriositet och lagringsduglighet samtidigt som den läckra frukten och dess yppighet fullkomligt skriker drick nu. Då priserna för Marsannay fortfarande är lägre än andra delar av Côte de Nuits, har vinerna från Domaine Fournier dessutom låg prislapp kontra kvaliteten.

Viner

Marsannay Blanc "Clos du Roy"

100 % Chardonnay

I Marsannay finns ännu inga klassificerade vinmarker, men när det väl sker så kommer ”Clos du Roy” definitivt att rankas som en premier cru. Vingården har ett av områdets absolut bästa lägen och de näringsfattiga jordarna är rika på järn och kalk. Jean Fournier äger 0,4 hektar Chardonnay i ”Clos du Roy” med vinstockar planterade mellan år 1990 – 2011.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet jäser och lagras på en kombination av på gamla 600 liters fat och 350 liters cigares (50 % nya). Vinet lagras totalt 18 månader innan buteljering.

Bourgogne Rouge "Côte d'Or"

100 % Pinot Noir

Frukten till Bourgogne Côte d’Or kommer från sex olika vingårdslägen i Marsannay med vinstockar planterade mellan år 1970-2000.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på gamla 600 liters fat. Därefter lagras vinet på samma typ av fat i 12 månader innan buteljering.

Marsannay Rouge "Clos du Roy"

100 % Pinot Noir

I Marsannay finns ännu inga klassificerade vinmarker, men när det väl sker så kommer ”Clos du Roy” definitivt att rankas som en premier cru. Vingården har ett av områdets absolut bästa lägen och de näringsfattiga jordarna är rika på järn och kalk. Jean Fournier äger 2,5 hektar i ”Clos du Roy” med vinstockar planterade mellan år 1950 – 2000.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas delvis och jäser med naturlig jäst på gamla 600 liters fat. Därefter lagras vinet på 600 liters fat och 228 liters fat varav 40 % nya. Vinet lagras totalt 18 månader innan buteljering.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal