Arndorfer

Kamptal, NIEDERÖSTERREICH

Österrike

NIEDERÖSTERREICH

Kamptal är en av Österrikes mest intressanta vinregioner och är belägen i den nordöstra delen av landet vid floden Kamp, en av Donaus bifloder. Det är ett svalt område med stor temperaturskillnad mellan dag och natt där kalla vindar reglerar temperaturen och tillåter en lång mognadsprocess. Resultatet ger viner med starka aromer och frisk syra som kan drickas både i sin ungdom eller på ålderns höst.

Områdets viktigaste gröna druvor är Grüner Veltliner och Riesling. På den blåa sidan hittar man Zweigelt, som är en framgångsrik korsning av druvsorterna Saint-Laurent och Blaufränkisch.

Arndorfers vingårdar och vineri ligger nära byn Strass im Strassertal som är ett av områdets bästa lägen tack vare väldigt gammal jordmån och ett unikt mikroklimat.

Dölj

Läs mer

Martin och Anna Arndorfer träffades år 2000 men långt innan dess var deras liv redan präglade av vin. Martin kommer från flera generationer av vinmakare och hans uppväxt tillbringades i familjens vinmarker och vineri. Anna kommer också från en välkänd vinfamilj, så man kan utan tvekan säga att vinet alltid varit en naturlig del av deras tillvaro.

Paret bestämde sig tidigt för att gå sin väg och hitta sitt eget uttryck i vinvärlden. Efter många år av resor och arbete från Australien till Kalifornien hamnade paret i Paris, där kontakten med autentiska och livfulla viner från Loire, Beaujolais och Jura helt förändrade deras syn på vin. Tillbaka i Kamptal bestämde sig Martin och Anna för att sluta kompromissa och satsa allt på råvaran för att kunna förmedla en så stark känsla av ursprunget som möjligt.

Parets viner kommer från egna vingårdar i Kamptal med en stor mångfald av klimat och exponering. All odling sker efter biodynamiska principer med en extrem respekt för att inte störa naturens gång. Den naturliga filosofin omfattar inte bara vinmarkerna utan genomsyrar allt arbete hos Arndorfer. Inga sulfiter används innan buteljering, musten manipuleras aldrig och alla viner jäser med naturliga jäststammar. Man använder sig heller inte av kyltekniker för att stabilisera vinet eller av filtrering.

Martin och Anna skapar med hjälp av sin kunskap och vinfilosofi helt unika viner som kombinerar komplexitet med klunkvänlighet. En läskande struktur återfinns i alla Arndorfers viner, samtidigt som de särskiljer sig tydligt med sina egna uttryck. Det här är kanske det mest personliga Österrike har att erbjuda och vinernas balans av tradition och innovation är minst sagt imponerande.

Viner

Grüner Veltliner 1 liter

100 % Grüner Veltliner

Grüner Veltliner är Österrikes nationaldruva och ger viner i en rad olika stilar. Druvan kan i vissa fall ge strama, örtiga viner med nästintill överdriven mineralitet och i andra fall viner i rikare, mer klumpig stil där inslag av botrytis inte tillhör ovanligheten. Men om vi ska generalisera tillhör oftast vinerna den ganska intetsägande kategorin torrt, friskt och fruktigt.

Arndorfers Grüner Veltliner platsar inte i något av ovanstående fack utan har enligt oss ett helt unikt uttryck. Genom att blanda flera årgångar och låta den malolaktiska jäsningen polera den hårda syran skapas ett vin som bjuder upp till en kavalkad av citrusfrukter där mineralitet och fräschör leder till nästa klunk. Någon beskrev att vinet smakade som att en knastertorr 7up filtrerats genom stenar i en alpsjö och vi skriver under på den beskrivningen.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras därefter 8 månader på sin fällning i en blandning av ståltankar och stora neutrala fat. Huvudsaklig årgång i vinet är 2020, men även -19, -18 och -17 ingår.

Vereinter Schatz Weiss

Grüner Veltliner, Riesling

Vinifikation: Druvorna skördas för hand. Jäsningen sker med naturlig jäst i ståltank och därefter lagras vinet 6 månader på ståltank. Vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.

Orange 1 liter

Grüner Veltliner, Neuburger

Orangevin görs på gröna druvor som med en längre skalkontakt á la rödvinstillverkning ger vinerna sin färg. De sägs härstamma från Georgien och har varit på modet ett ganska bra tag nu, men vi har ärligt talat aldrig riktigt fallit pladask för stilen. Vi upplever ofta vinerna som obalanserade där oxidation och volatila syranivåer leder en raka vägen till butikshyllan med Samarin. Självklart har vi druckit litervis av fantastiska flaskor också, men nu generaliserar vi.

Arndorfer Orange baseras på druvorna Grüner Veltliner samt Neuburger och är en idiotsäker törstsläckare i puristisk stil som bygger på mineraldriv, blommighet, fräschör och en lagom dos funk.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst och skalkontakt i 10 dagar. Vinet lagras på stora gamla fat och buteljeras utan klarning eller filtrering.

Rosé 1 liter

100 % Zweigelt

Rosé är en kategori som innefattar allt från spanskt Hubba-bubba-doftande vin till menlöst, grisrosa tjut från Provence. I många fall ses avsaknaden av karaktär som en positiv egenskap när det kommer till rosé, vilket egentligen är rätt märkligt. Varför inte i så fall beställa ett vitt vin istället?

Vi älskar rosa vin som lyckas med bedriften att kombinera sin drickvänlighet med personlighet. Arndorfers rosé smakar som en himmelsk cocktail på vildhallon, smultron, daggstänkta rosor och smältvatten från Alperna. Helt i vår smak alltså.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. 70 % av vinet kommer från direktpress och resterande del från skalkontakt. Vinet lagras på en blandning av ståltank och gamla fat. Huvudsaklig årgång är 2020, men även 2019 ingår. Vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.

Rosa Marie

Zweigelt, Grüner Veltliner

Rosa Marie har fått sitt namn från en av Arndorfers döttrar och det är också ett av parets mest spännande viner. Det här är ett helt fantastisk rosa experiment där den blåa druvan Zweigelt får samspela med skal från Grüner Veltliner. Låter kanske konstigt i teorin, men i praktiken blir resultatet ett oemotståndligt och avantgardistiskt vin där varje klunk tydligt speglar Arndorfers filosofi.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand. Zweigelt macereras i 14 timmar i hela klasar innan pressningen och därefter utjäst med naturlig jäst tillsammans med skal från Grüner Veltliner i 14 dagar på ståltank. Vinet lagras därefter 6 månader på ståltank och gamla franska ekfat.  Vinet buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatt svavel.

Zweigelt 1 liter

100 % Zweigelt

Zweigelt är Österrikes mest odlade druva och en korsning av druvsorterna St. Laurent och Blaufränkisch. Korsningen genomfördes år 1922 av en man vid namn Fritz Zweigelt, vilken druvan fått sitt namn ifrån. Zweigelt är en mångsidig druva som kan ge rejäla skördar, vilket gör att den används flitigt vid tillverkning av billig volymsaft. Likväl kan den i händerna på en ambitiös vinbonde ge strukturerade viner av exceptionell kvalitet.

Arndorfers Zweigelt bjuder på ett uppdaterat uttryck i läskande kostym där saftig, pizzavänlig körsbärsfrukt blandas med en uppfriskande dos kryddighet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras därefter i stora neutrala fat. Huvudsaklig årgång i vinet är 2019, men även -17, -18 och -20 ingår.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal