Arndorfer

Kamptal, NIEDERÖSTERREICH

Österrike

NIEDERÖSTERREICH

Kamptal är en av Österrikes mest intressanta vinregioner och är belägen i den nordöstra delen av landet vid floden Kamp, en av Donaus bifloder. Det är ett svalt område med stor temperaturskillnad mellan dag och natt där kalla vindar reglerar temperaturen och tillåter en lång mognadsprocess. Resultatet ger viner med starka aromer och frisk syra som kan drickas både i sin ungdom eller på ålderns höst.

Områdets viktigaste gröna druvor är Grüner Veltliner och Riesling. På den blåa sidan hittar man Zweigelt, som är en framgångsrik korsning av druvsorterna Saint-Laurent och Blaufränkisch.

Arndorfers vingårdar och vineri ligger nära byn Strass im Strassertal som är ett av områdets bästa lägen tack vare väldigt gammal jordmån och ett unikt mikroklimat.

Dölj

Läs mer

Martin och Anna Arndorfer träffades år 2000 men långt innan dess var deras liv redan präglade av vin. Martin kommer från flera generationer av vinmakare och hans uppväxt tillbringades i familjens vinmarker och vineri. Anna kommer också från en välkänd vinfamilj, så man kan utan tvekan säga att vinet alltid varit en naturlig del av deras tillvaro.

Paret bestämde sig tidigt för att gå sin väg och hitta sitt eget uttryck i vinvärlden. Efter många år av resor och arbete från Australien till Kalifornien hamnade paret i Paris, där kontakten med autentiska och livfulla viner från Loire, Beaujolais och Jura helt förändrade deras syn på vin. Tillbaka i Kamptal bestämde sig Martin och Anna för att sluta kompromissa och satsa allt på råvaran för att kunna förmedla en så stark känsla av ursprunget som möjligt.

Parets viner kommer från egna vingårdar i Kamptal med en stor mångfald av klimat och exponering. All odling sker efter biodynamiska principer med en extrem respekt för att inte störa naturens gång. Den naturliga filosofin omfattar inte bara vinmarkerna utan genomsyrar allt arbete hos Arndorfer. Inga sulfiter används innan buteljering, musten manipuleras aldrig och alla viner jäser med naturliga jäststammar. Man använder sig heller inte av kyltekniker för att stabilisera vinet eller av filtrering.

Martin och Anna skapar med hjälp av sin kunskap och vinfilosofi helt unika viner som kombinerar komplexitet med klunkvänlighet. En läskande struktur återfinns i alla Arndorfers viner, samtidigt som de särskiljer sig tydligt med sina egna uttryck. Det här är kanske det mest personliga Österrike har att erbjuda och vinernas balans av tradition och innovation är minst sagt imponerande.

Viner

Rotwein

100 % Zweigelt

Idén till att skapa ett nytt vin med Martin och Anna Arndorfer föddes när vi glada i hågen korkade upp en flaska av deras gudagoda rosé. Drickglädjen förbyttes dock snabbt till melankoli när vi tänkte på att om det inte vore för de där förbannande bokstäverna r-o-s-é som prydde etiketten, skulle folk älska att dricka det här vinet året om. ”För rosévin dricker man ju bara på sommaren”

Men om man skulle göra ett mörkare rosa vin? Alltså ett vin som har fått mer skalkontakt än ett rosé, men betydligt mindre skalkontakt än Arndorfers röda kioskvältare på Zweigelt. Det skulle väl funka?

Sagt och gjort. Vi åkte till Kamptal, åt alldeles för mycket tafelspitz, provade kopiösa mängder vin och tillsammans med Arndorfer kan vi nu äntligen presentera nyheten: ROTWEIN!

Arndorfers Rotwein bjuder på exakt allt det vi önskade oss och vinet är försvinnande gott i sin nyskapande, men samtidigt trygga och vänliga stil. Munkänslan är av det elegantare slaget och bjuder på ett friskt potpurri av saftiga bigaråer, syrlig rabarber, friska tranbär och en perfekt avvägd skjuts enbärsskott.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäser med naturliga jäststammar i hela klasar. Jäsningen sker med en kortare skalkontakt på 3 till 6 dagar och därefter lagrades vinet på en blandning av ståltankar, stora neutrala ekfat och gamla franska fat.

Grüner Veltliner 1 liter

100 % Grüner Veltliner

Grüner Veltliner är Österrikes nationaldruva och ger viner i en rad olika stilar. Druvan kan i vissa fall ge strama, örtiga viner med nästintill överdriven mineralitet och i andra fall viner i rikare, mer klumpig stil där inslag av botrytis inte tillhör ovanligheten. Men om vi ska generalisera tillhör oftast vinerna den ganska intetsägande kategorin torrt, friskt och fruktigt.

Arndorfers Grüner Veltliner platsar inte i något av ovanstående fack utan har enligt oss ett helt unikt uttryck. Genom att blanda flera årgångar och låta den malolaktiska jäsningen polera den hårda syran skapas ett vin som bjuder upp till en kavalkad av citrusfrukter där mineralitet och fräschör leder till nästa klunk. Någon beskrev att vinet smakade som att en knastertorr 7up filtrerats genom stenar i en alpsjö och vi skriver under på den beskrivningen.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras därefter 8 månader på sin fällning i en blandning av ståltankar och stora neutrala fat. Huvudsaklig årgång i vinet är 2020, men även -19, -18 och -17 ingår.

Orange 1 liter

Grüner Veltliner, Neuburger

Orangevin görs på gröna druvor som med en längre skalkontakt á la rödvinstillverkning ger vinerna sin färg. De sägs härstamma från Georgien och har varit på modet ett ganska bra tag nu, men vi har ärligt talat aldrig riktigt fallit pladask för stilen. Vi upplever ofta vinerna som obalanserade där oxidation och volatila syranivåer leder en raka vägen till butikshyllan med Samarin. Självklart har vi druckit litervis av fantastiska flaskor också, men nu generaliserar vi.

Arndorfer Orange baseras på druvorna Grüner Veltliner samt Neuburger och är en idiotsäker törstsläckare i puristisk stil som bygger på mineraldriv, blommighet, fräschör och en lagom dos funk.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst och skalkontakt i 10 dagar. Vinet lagras på stora gamla fat och buteljeras utan klarning eller filtrering.

Rosé 1 liter

100 % Zweigelt

Rosé är en kategori som innefattar allt från spanskt Hubba-bubba-doftande vin till menlöst, grisrosa tjut från Provence. I många fall ses avsaknaden av karaktär som en positiv egenskap när det kommer till rosé, vilket egentligen är rätt märkligt. Varför inte i så fall beställa ett vitt vin istället?

Vi älskar rosa vin som lyckas med bedriften att kombinera sin drickvänlighet med personlighet. Arndorfers rosé smakar som en himmelsk cocktail på vildhallon, smultron, daggstänkta rosor och smältvatten från Alperna. Helt i vår smak alltså.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. 70 % av vinet kommer från direktpress och resterande del från skalkontakt. Vinet lagras på en blandning av ståltank och gamla fat. Huvudsaklig årgång är 2020, men även 2019 ingår. Vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.

Zweigelt 1 liter

100 % Zweigelt

Zweigelt är Österrikes mest odlade druva och en korsning av druvsorterna St. Laurent och Blaufränkisch. Korsningen genomfördes år 1922 av en man vid namn Fritz Zweigelt, vilken druvan fått sitt namn ifrån. Zweigelt är en mångsidig druva som kan ge rejäla skördar, vilket gör att den används flitigt vid tillverkning av billig volymsaft. Likväl kan den i händerna på en ambitiös vinbonde ge strukturerade viner av exceptionell kvalitet.

Arndorfers Zweigelt bjuder på ett uppdaterat uttryck i läskande kostym där saftig, pizzavänlig körsbärsfrukt blandas med en uppfriskande dos kryddighet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras därefter i stora neutrala fat. Huvudsaklig årgång i vinet är 2019, men även -17, -18 och -20 ingår.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal