Château Thivin

Brouilly, BEAUJOLAIS

Frankrike

BEAUJOLAIS

Slarvigt beskrivs ofta vinerna från Beaujolais som lätta, bäriga och skapade för att drickas unga. Det kanske stämmer när det kommer till fenomenet Beaujolais Nouveau men de vinerna som vi kommit att älska sitter på betydligt mer djup, komplexitet och lagringsduglighet.

Beaujolais tillhör södra Bourgogne rent geografiskt men det är mycket som särskiljer distriktet från regionen i övrigt. Vi ser området lite som en fusion mellan Bourgogne och norra Rhône där druvan Gamay i kombination med något varmare klimat och jordar rika på granit ger några av vinvärldens mest omtyckta viner.

Huvuddelen av vinbönderna i Beaujolais använder sig även av en speciell typ av jäsning vid namn máceration carbonique eller kolsyrejäsning. Med denna metod får hela klasar jäsa i tankar fyllda med koldioxid. Jäsning påbörjas då inne i själva druvan vilket accentuerar frukt och minimerar tannin.

Gamay är en tunnskalig druvsort som likt Pinot Noir ger slanka och eleganta viner men i mer lekfull, flörtig och kryddig stil. De näringsfattiga granitjordarna tvingar vinstockarnas rötter långt ner i marken vilket ger vinerna en extra skjuts mineralitet och en lagom dos koncentration.

Dölj

Läs mer

Château Thivin tillhör det absoluta toppskiktet i Beaujolais och är den främsta producenten i appellationen Côte de Brouilly. Egendomen har anor tillbaka till 1300-talet och är den äldsta i Mont Brouilly.

Zaccharie Geoffray införskaffade egendomen tillsammans med två hektar vinmark vid en auktion år 1877. Hans son Claude fortsatte utvecklingen genom att utöka vingårdarna och därefter tog hans son, som också hette Claude, över rodret på 1930-talet. Tillsammans med sin fru Yvonne arbetade de outtröttligt för att höja kvaliteten och anseendet hos Côte de Brouilly och Beaujolais som helhet. De spelade en nyckelroll i skapandet av appellationen Côte de Brouilly och grundade dessutom ”Maison des Beaujolais” år 1953.

I dag håller Claude Geoffray tillsammans med sin son Claude-Edouard vinmakartraditionen vid liv och sköter arbetet på Château Thivin. Vinmarkerna omfattar 19 hektar och deras parceller är sydligt exponerade och planterade med 50-åriga vinstockar. Alla vingårdslägen skördas för hand och buteljeras separat för att lyfta fram dess unika karaktär. Hela operationen genomsyras av ett naturligt tänk och år 2008 inleddes arbetet att bli biodynamiskt certifierade där man beräknas vara helt konverterade år 2020.

Arbetet i källaren sker på traditionell manér med en förkärlek till helklasjäsning och lagring på gamla, stora ekliggare. Musten handskas mycket varsamt och vineriet är byggt i olika nivåer vilket gör att vinet kan förflyttas med hjälp av gravitationen.

Château Thivin gör terroirdriven, lagringsduglig Côte de Brouilly som smakar som Beaujolais gjorde förr i tiden. Glöm skumbananer och tutti frutti, de här vinerna påminner mer om släktingarna i norra Bourgogne.

Viner

Gamay Noir "Vignes d'Ecussol"

100 % Gamay

Gamay Noir ”Vignes d’Ecussol” är familjen Thivins senaste tillskott. Här har de valt att göra ett mer tillgängligt vin på frukt från planteringar i byn Quincié som ligger precis utanför Brouilly. Druvor från 50 år gamla vinstockar i kombination med kolsyrejäsning ger en lekfullt rödfruktig cocktail à la Beaujolais där pigg och läskande Gamayfrukt ger världens bästa vardagsvin.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser i hela klasar där maceration sker med med semi kolsyrejäsning. Vinet lagras därefter 7 månader på stora ekliggare innan buteljering.

Brouilly "Reverdon"

100 % Gamay

Reverdon är en östligt exponerad vingård i Brouilly. Vinstockarna är 50 år gamla och i de näringsfattiga jordarna av rosa granit trivs Gamay som bekant likt fisken i vattnet. Det här är ett vin som alltid levererar Beaujolais i vår smak! Vi älskar den klassiska röda, läskande frukten och hur den blandas upp med florala inslag och mineralsälta. Perfektion.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand från 50-åriga vinmarker och jäser därefter i hela klasar. I vineriet sköts all hantering av druvmusten med hjälp av gravitation och efter pressning vilar vinet 7 månader på cement för att bevara fräschör.

Côte de Brouilly "Les Sept Vignes"

100 % Gamay

Les Sept Vignes är familjen Thivins signaturvin och baseras på en blandning av sju olika vingårdslägen på östra, södra och västra delen av Mont Brouilly. Vingårdarna som ingår är Clos Bertrand, La Chapelle, Les Griottes, Godefroy, L’Héronde, Henri och Les Fournelles. Vinstockarna har en snittålder på 50 år och det slutgiltiga vinet bjuder på en gudomlig, rödfruktig cocktail av Mont Brouilly i tidlös stil.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser därefter i hela klasar. I vineriet sköts all hantering av druvmusten med hjälp av gravitation och efter pressning vilar vinet på gamla stora ekliggare i 10 månader.

 

Côte de Brouilly "La Chapelle"

100 % Gamay

Frukten kommer från 60 år gamla vinstockar i den sydligt exponerade vingården La Chapelle.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäser därefter i hela klasar. I vineriet sköts all hantering av druvmusten med hjälp av gravitation och efter pressning vilar vinet på gamla stora ekliggare i 10 månader.

Côte de Brouilly "Clos Betrand"

100 % Gamay

Clos Bertrand är en historisk vingård från 1400-talet belägen vid foten av Mont Brouilly och familjens viner härifrån visar alltid upp en fantastisk kombination av djup och elegant.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand från 50-åriga vinmarker och jäser därefter i hela klasar. I vineriet sköts all hantering av druvmusten med hjälp av gravitation och efter pressning vilar vinet på gamla stora ekliggare i 10 månader.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Clos Marie

Pic Saint Loup

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maxei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

DOURO
MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal