Cascina Fontana

Monforte d'Alba, PIEMONTE

Italien

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Cascina Fontana håller till i den lilla byn Perno i Monforte d’Alba, mitt i hjärtat av Barolo. Familjen har arbetat som vinbönder i över sex generationer och Mario Fontana grundade egendomen tillsammans med sin fru Luisa år 1995.

Deras 4 hektar vinmark är spridd över några av regionens bästa vingårdslägen i Castiglione Falletto, La Morra och Sinio. De varierande växtplatserna ger sin speciella karaktär till druvorna och på klassiskt manér producerar Mario enbart en Barolo genom att blanda de olika lägena. År 2013 blev dock undantaget som bekräftar regeln då förutsättningarna var helt perfekta för Mario att uppfylla sin dröm och göra en Barolo enbart på frukt från Castiglione Falletto.

Cascina Fontana’s vinfilosofi bygger på gamla traditioner men i modern tappning vilket ger viner som smakar väldigt klassisk Piemonte fast i en mer drickvänlig stil. Vinerna är ursprungstypiska energiknippen som lyckas kombinera tillgänglighet med lagringsduglighet.

Viner

Barbera d'Alba

100 % Barbera

Druvor kommer från gamla vinstockar planterade i de två vingårdarna Vigna del Pozzo (Castiglione Falletto) och Vigna del Castello (Sinio).

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet i 12 månader på gamla 225 liter stora fat.

Langhe Nebbiolo

100 % Nebbiolo

Det sägs att man ska döma Bourgogne-producenter utifrån deras generiska viner och samma princip kan utan tvekan tillämpas i Piemonte när det kommer till Langhe Nebbiolo. Cascina Fontanas Langhe visar direkt potentialen i Marios Nebbiolo-viner och är den perfekta ingångsvägen för att förstå hela hans filosofi.

Druvorna till vinet kommer från gamla vinstockar planterade i de två vingårdarna Vigna del Pozzo i Castiglione Falletto och Vigna del Castello i Sinio. Det rör sig om ekologiskt odlad, Barolo-klassificerad frukt som ger en Langhe som levererar på riktigt hög nivå.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter 12 månader på gamla stora fat och buteljeras ofiltrerat.

Barolo

100 % Nebbiolo

Druvorna till Cascina Fontanas Barolo kommer från gamla vinstockar i Cru Villero och Cru Valletti i Castiglione Falletto och från Cru Gallinotto i La Morra. De olika växtplatserna ger sin speciella karaktär till vinet och på klassiskt vis blandar alltså Mario dessa ursprung i sin Barolo, istället för att buteljera dom separat.

Vinifikation: Druvor jäser med naturlig jäst och lagras på ståltank i 8 månader. Därefter lagras vinet 2 år på gamla stora fat. Efter lagring på fat blandas alla viner på betong där den slutgiltiga cuvéen får lagras i ytterligare 12 månader. Vinet får sedan vila 12 månader på flaska.

Barolo "Castiglione Falletto"

100 % Nebbiolo

Marios Castiglione Falletto är en hyllning till byn där hans familj har sina rötter och vinet produceras endast vid exceptionellt bra årgångar. Druvorna kommer från gamla vinstockar planterade i Cru Villero och Cru Valletti i Castiglione Falletto och utgör ett riktigt Nebbiolo-mästerverk som imponerar i både koncentration och elegans.

Vinifikation: Druvor jäser med naturlig jäst och lagras på ståltank i 8 månader. Därefter lagras vinet 2 år på gamla stora fat. Efter lagring på fat blandas alla viner på betong där den slutgiltiga cuvéen får lagras i ytterligare 12 månader. Vinet får sedan vila 12 månader på flaska.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Clos Marie

Pic Saint Loup

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maxei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

DOURO
MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal