4 Monos

Sierra de Gredos, MADRID

Spanien

4 Monos är vårt senaste tillskott från Iberiska halvön och ett av de mest lysande exemplen på det nya Spanien. Namnet betyder fyra apor och syftar på vännerna Javier Garcia (tidigare chefsvinmakare på Jiménez-Landi), Laura Robles, David Moreno och David Velasco som grundade egendomen. Det var under vandringar i bergskedjan Sierra de Gredos de beslöt sig för att börja göra vin tillsammans och idag brukas 10 hektar ekologiskt skött vinmark högt uppe i bergen, väster om Madrid och man har ett litet vineri i byn Cadalso de los Vidrios. Första årgången släpptes år 2010 och resten är, som man brukar säga, historia.

Vingårdarna, som ligger i appellationen Vinos de Madrid, tillhör kategorin höghöjdsodlingar och i de näringsfattiga jordarna av sand, granit och skiffer växer knotiga rankor med imponerande ålder. En del vinstockar är upp emot 100 år gamla och i vingårdarna odlas bland annat druvorna Albillo, Viura, Morenillo, Garnacha, Cariñena och Syrah. Kombinationen av gamla stockar och hög höjd ger 4 Monos helt unika förutsättningar. De äldre rankorna skänker vinet en rejäl dos koncentration och som tack vare höjdens temperaturskillnader balanseras fint av naturligt höga syranivåer. Med tidig skörd accentueras fräschören ytterligare och resultatet är minst sagt magnifikt.

I källaren råder ett minimalistiskt tankesätt där naturliga jäststammar, varsam extraktion, helklasjäsning och lagring på gamla neutrala fat är melodin. Resultatet ger transparanta (och intressanta) viner som uttrycker sitt ursprung med en närmast elektrisk nerv. Vi fullkomligt älskar stilen och känner oss nyförälskade i vinlandet Spanien.

Viner

Uvas de la Sierra

100 % Garnacha

Uvas de la Sierra är ett specialbuteljerat vin för POMPETTE på druvan Garnacha från 70 – 90 år gamla vinstockar som växer i jordar rika på sand och granit. De gamla rankorna skänker koncentration och mineralitet till vinet, medan vingårdarnas höjd på 800 meter över havet ger druvor med naturligt höga syranivåer.

Vi har alltid haft en rätt ansträngd relation till Garnacha, men det har egentligen aldrig varit druvans fel. Snarare har det berott på ursprunget eller vinmakaren att det rört sig om obalanserade alkoholbomber till vin med sötsliskig frukt. Uvas de la Sierra har tack och lov ingenting med den vintypen att göra utan speglar istället sitt ursprung med hjälp av druvans nakna och slanka språk. Det fullkomligt kittlar i munnen av stenig mineralitet och en krispig kompott på vildhallon, tranbär och bigarråer omsluts av läskande syror och färska örtknippen.

Vinifikation: Druvorna skördades för hand och vinifieringen skedde med naturliga jäststammar och hela druvklasar i öppna ekliggare och betongkar. Vinet fick därefter vila 8 månader på gamla stora ekfat och hela processen genomsyrades av hantverksmässig och varsam hantering.

Albillo Real

100 % Albillo

Albillo är en tidigt mognande druvsort som kanske främst är berömd för att den tidvis får tillföra aromatik till de legendariska rödvinspjäserna från Ribera del Duero. 4 Monos frukt kommer från 3 olika vingårdar i Cadalso de los Vidrios där vinstockarna har en snittålder på 95 (!) år. Vinmarkerna ligger på 800 meters höjd och jordarna är rika på granit vilket skänker både fräschör och fin mineralitet till vinet som smakar lite som att ett ungt vitt från norra Rhônedalen skaffat barn med en mogen 1er Cru Chablis.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och kallmacererar i hela klasar. Helklasjäsning sker med naturliga jäststammar i 45 dagar och vinet lagras i 9 månader på gamla fat av varierande storlek.

GR-10

Grenache, Cariñena, Syrah

GR-10 har tagit sitt namn från en känd vandringsled och är en blandning av gammal Garnacha (88 %) och yngre planteringar av Cariñena (10 %) och Syrah (2 %). Druvorna kommer från olika parceller i Cadalso de los Vidrios, San Martín de Valdeiglesias och Cenicientos och vinet är en perfekt introduktion till appellationen Vinos de Madrid. Det här är 4 Monos instegsvin, men med frukt från upp till 86 år gamla stockar i vingårdar på 800 meters höjd bjuds vi på en fullkomligt briljant uppvisning av ett höghöjdspang i josig och slank, men samtidigt strukturerad stil.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och kallmacererar i hela klasar. Helklasjäsning sker med naturliga jäststammar runt 20 dagar och vinet lagras 7 månader på gamla fat av varierande storlek och 2 månader på cement.

Car

100 % Cariñena

Cien Lanzas "Cenicientos"

Garnacha, Cariñena, Garnacha Blanca

Cien Lanzas Cenicientos är som namnet antyder ett vin baserat på frukt från vingårdsplottar i byn Cenicientos. Druvorna kommer från 60-100 år gamla stockar på 900 meters höjd och blandningen består av 95 % Garnacha med resterande del Cariñena och Garnacha Blanca. Jordarna är rika på vit granit, men innehåller även större delar av rosa och grå granit. Resultatet ger ett rödfruktigt, floralt och parfymerat uttryck som visar exat var nya skolans Garnacha-skåp ska stå.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och kallmacererar i hela klasar. Helklasjäsning sker med naturliga jäststammar i 40 dagar och vinet lagras 14 månader på gamla fat av varierande storlek från Frankrike och Österrike.

Tierra de Luna "San Martín de Valdeiglesias"

100 % Garnacha

Tierra de Luna är en ren Garnacha som kommer från diverse vingårdar runt om i San Martin de Valdeiglesias. Vinstockarna är mellan 50-75 år gamla och jordarna är rika på sand, gneiss och skiffer. Med risk för att tjata hål i huvudet, vill vi ändå poängtera att kombinationen av hög höjd, gamla vinstockar, tidig skörd och helklasjäsning är receptet bakom, vad vi anser vara, den perfekta Garnachan. Det här vinet är ett törstsläckande bevis på det.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och kallmacererar i hela klasar. Helklasjäsning sker med naturliga jäststammar i 40 dagar och vinet lagras 15 månader på gamla fat av varierande storlek.

Cadalso "Aguja del Fraile"

Garnacha, Cariñena

Aguja del Fraile tar sitt namn från berstopparna runt byn Cadalso de Los Vidrios och baseras på 60-80 år gamla stockar Garnacha tillsammans med 5 % Cariñena. Druvorna kommer från ett flertal vingårdslägen på hög höjd i byn och deras nordöstliga exponering ger ett svalare klimat med längre växtsäsong som resultat. I de näringsfattiga jordarna av granit stormtrivs verkligen Garnacha och ger ett komplext vin med markerande mineralitet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och kallmacererar i hela klasar. Helklasjäsning sker med naturliga jäststammar i 40 dagar och vinet lagras 14 månader på gamla fat av varierande storlek från Frankrike och Österrike.

La Danza del Viento "Molino Quemado"

100 % Garnacha

La Danza del Viento ”Molino Quemado” är ett verkligt mästerverk till vin som kommer från en en enskild parcell i vingården “El Canto de las Brujas”. Gården ligger i byn San Martín de Valdeiglesias och här sträcker sig rötterna från knotiga 75 år gamla stockar med Garnacha långt ner i jordarna av rosa granit och gnejs. Just jordarna har stor betydelse för det här vinet då det skänker det dess struktur och mineraldriv vilket är ryggraden i denna lagringsdugliga pjäs.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar på gamla fat i 45 dagar. Vinet lagras därefter på gamla franska fat i 14 månader.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal