De Fermo

Loreto Aprutino, ABRUZZO

Italien

Stefano Papetti Ceroni och Eloisa De Fermo träffades och blev ett par när de jobbade tillsammans i Bologna. Stefano hade haft ett stort intresse för vin redan från barnsben och när han besökte Eloisas familjeägor i Loreto Aprutino, mitt i mellan Adriatiska havet och Europas sydligaste glaciär, föddes tanken om att låta livet ta en ny riktning. De Fermo hade gjort vin i området sedan 1700-talet, men vinproduktionen hade länge legat i dvala. Stefano förstod dock vilken fantastisk terroir och historia som fanns i familjens marker och tack vare honom tog vinmakartraditionen fart igen. Ambitionsnivån sattes på högsta nivå redan från start och med den legendariska vinbonden Francesco Valentini som granne och mentor fick De Fermos viner snabbt erkännande över hela Italien.​

Vinmarkerna av kalkrik lera har det högsta läget i hela Loreto Aprutino och omfattar 17 hektar. Vingårdarna består av de för området typiska druvsorterna Montepulciano och Pecorino, men här återfinns även en av Italiens äldsta planteringar av Chardonnay från 1930-talet.​

De Fermo har en oerhörd respekt för naturen och allt arbete sköts efter biodynamiska principer. Egendomen är certifierad, men Stefano väljer att inte sätta någon stämpel på flaskorna då han anser att ett biodynamiskt certifikat kan vara missvisande. Han ser sig i första hand som en bonde där hans fokus ligger på arbetet i vinmarkerna, snarare än i vineriet. En producent kan köpa in biodynamiskt certifierade druvor och på så sätt göra ett biodynamiskt vin. Stefano vill inte förknippas med den typen av producenter och arbetar på att ta fram en egen certifiering som går under arbetsnamnet ”farmers wine” för viner där vinbonden odlar sina druvor själv. Ett certifikat för bönder helt enkelt. Dessutom slutar ju faktiskt druvor att vara biodynamiska när de jäser till alkohol. I alla fall om man ska följa Rudolf Steiner till punkt och pricka.

I vineriet tar man ett steg tillbaka och arbetar ytterst avskalat. Maceration kan variera från ett par dagar till flera veckor och vinerna får uppfostran på stora gamla ekfat eller cement. Jäsning sker med naturlig jäst utan någon som helst temperaturkontroll och alla viner buteljeras utan klarning eller filtrering. I en region som till stor del består av karaktärslösa kooperativ sticker utan tvekan De Fermos viner ut med sin personliga, finessrika och livfulla stil. Så här smakar äkta Abruzzo!

Viner

Concrete Bianco

Chardonnay, Pecorino, Trebbiano

Concrete Bianco är ett nytt vin från årgång 2019 som huvudsakligen görs på druvorna Pecorino och Chardonnay med en liten skvätt Trebbiano. Frukten till vinet kommer från olika ”field blends” vilket är vingårdar där druvor växer ”huller om buller” tillsammans.

Pecorino är en tidigt mognande lokal druvsort som trots sitt namn inte har något med ost att göra. Man tror däremot att namnet härstammar från det italienska ordet för får (pecora) då druvorna växer på kullar med klassiska betesmarker för får. Precis som Chardonnay påverkas druvan enormt av sin växtplats egenskaper, vilket här är hög höjd i kombination med kalk. Resultatet ger med andra ord ett vin med bra tryck i syran och kalkig spänst.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och pressas varsamt med en vertikalpress. Musten jäser vidare på cement utan skalkontakt och lagras i samma kärl på fällningen ett par månader. Buteljering sker på våren utan klarning eller filtrering.

Abruzzo Superiore "Don Carlino"

100 % Pecorino

Vinifikation: Druvor plockas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras därefter på gamla, stora fat av typen tonneaux där det får vila på jästfällningen i 15 månader. Buteljeras ofiltrerat.

Cerasuolo d'Abruzzo "Le Cince"

100 % Montepulciano

Vinet Le Cince tar sitt namn från en typ av fågel vid namn Cinciallegra som är en symbol för lycka. När Stefanos dotter föddes fick hon smeknamnet ”Cincia” och det här vinet är tillägnat alla kvinnor i familjen De Fermo. Le Cince tillhör klassificeringen Cerasuolo d’Abruzzo vilken omfattar viner från Abruzzo där en kortare skalmaceration ger upphov till viner med ljus röd färg och betydligt mindre tannin. Cerasuolo betyder körsbär på italienska och syftar på den körsbärslika färgen vinerna får.

Vi har sagt det förr och vi säger det igen, rosa vin från Italien är bland det godaste som finns! Le Cince är det bästa vinet vi någonsin druckit i denna läskande klass och är faktiskt det vin som öppnade upp våra ögon för denna vinstil.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäsningen påbörjas med naturlig jäst i hela klassar. Efter några timmar får vinet jäsa vidare utan skal på gamla ekfat och lagras därefter på fällningen i 8 månader. Buteljering sker utan klarning eller filtrering.

Concrete Rosso

100 % Montepulciano

Concrete Rosso görs på den ursprungstypiska druvan Montepulciano och har fått sitt namn från att vinet jäser och lagras på cement. Montepulciano ger höga skördeuttag och är den näst mest planterade druvan i hela Italien. Generellt sätt ger den upphov till okomplicerade, billiga röda viner skapta för att drickas utan någon som helst eftertanke. Dock finns det undantag och en majoritet av dessa hittar man i Abruzzo. Concrete Rosso tillhör utan tvekan undantagen av viner på Montepulciano som både ger och kräver mer av sin vindrickare.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på cement med 6 dagars skalmaceration. Vinet lagras därefter 12 månader på samma typ av cement och buteljeras på våren utan klarning eller filtrering.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Clos Marie

Pic Saint Loup

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maxei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal