Luis Seabra

Douro, DOURO

Portugal

DOURO

Vinregionen Douro ligger i norra Portugal och är belägen kring floden Douros dalgång. Området är framförallt känt för sin portvinsproduktion men här produceras lika mycket ”vanligt” vin som starkvin. Vinmarkerna är branta, ofta terrasserade och jordarna består av skiffer och granit. Många planteringar är så kallade ”field blends” där flera olika druvor växer ”huller om buller” i samma vingård.

Man arbetar med ett stort antal svåruttalade lokala druvsorter som ger vinerna från Douro ett unikt och spännande uttryck. Historiskt har man dock enligt oss sneglat lite för mycket på Bordeaux och därmed förlorat en stor del av regionens säregna uttryck i vinerna. En ny generation med Luis i spetsen håller tack och lov på att förändra den trenden. Douro och Portugal i helhet har aldrig varit så spännande som nu.

Dölj

Läs mer

Under våra år på restauranggolvet har vi ständigt fått höra mantrat ”snart kommer de torra vinerna från Portugal”. Så där 15 år senare sprang vi på Luis Seabra och kunde äntligen konstatera att tiden var kommen för vinerna vi så länge väntat på.

Luis Seabra går i täten för den nya portugisiska vågen och innan han startade sin egen etikett arbetade han för Dirk Niepoort som ansvarig vinmakare mellan år 2004 till 2012. Efter att under så många år gjort det han älskade mest av allt för andra, tyckte han det var dags att börja arbeta för sig själv.

Luis recept bygger på samarbeten med odlare runt om i norra Portugal (främst Douro) som har väldigt gamla vinmarker planterade med lokala druvsorter på hög höjd. Många rankor är över 80 år gamla och i de olika vinmarkerna samsas gröna druvorna som Rabigato, Códega och Gouveio med de blå Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Amarela och Rufete. För att nämna några. Den gemensamma nämnaren i vingårdarna är jordmånen skiffer som ständigt gör sig påmind i glaset när man dricker vinerna. Luis arbetar tight med vinodlarna och marker som arrenderas ställs alltid om till ekologiskt jordbruk.

När vi träffar vinbönder brukar vi fråga vilken typ av vin de föredrar att dricka privat. Alltså vilket vin (som inte är deras) korkar de upp när det är fest. Oftast går deras personliga smak att läsa av i deras buteljeringar och vi har kommit fram till att det finns två olika typer som alltid gör gott vin. De som enbart dricker vin från byn de bor i och de som är extremt intresserade av vin från hela världen. Luis tillhör den andra kategorin och det är enkelt att förstå hans kärlek till Frankrike som vinland när man dricker hans viner. Det rör sig om mineralpackat och elegant vin som inte slarvar bort sitt ursprung. Inverkan i processen är minimal vilket ger en väldigt terroirdriven och unik vinstil som inte går att hitta någon annanstans i världen. Enligt oss är Luis det absolut bästa Portugal har att erbjuda.

Viner

Xisto Ilimitado Branco

Rabigato, Síria, Gouveio, Viosinho

Xisto Ilimitado är för Luis Seabra vad en Bourgogne Blanc är för en producent i Bourgogne. Ett vin som tydligt och rätt fram speglar egendomens filosofi. Namnet betyder ”gränslös skiffer” och syftar på den jordmån som Luis anser är central för hans viners uttryck. Druvorna plockas från vinmarker runt byn Meda i östra Douro och vinstockarna är 35-60 år gamla.

Det här är ett oerhört ambitiöst vin som är tydligt influerat av Bourgogne i sin stil. Vi har hällt det här vinet blint på flera sommelier och alla går bet på ursprunget då den friska syran och fräschören gör vinet svårt att placera i det varma Douro.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Lagras 12 månader på jästfällningen i gamla franska ekfat.

Douro Branco "Xisto Cru"

Rabigato, Codega, Gouveio, Viosinho

Druvor från vinmarker planterade mellan år 1920 – 1930 på skifferrika jordar. Druvorna växer i field-blends på 650 – 700 meters höjd i södra delen av Douro.

Vinifikation: Jäsningen sker naturliga jäststammar på gamla fat av typen tonneaux. Därefter lagras vinet i 12 månader på stora gamla ekfat utan bâtonnage och utan att genomgå malolaktisk jäsning.

Vinho Verde "Granito Cru"

100 % Alvarinho

Druvor från tre olika vingårdslägen i byn Paderne i norra delen av Vinho Verde. Granitrika vinmarker med vinstockar från år 1989.

Vinifikation: Jäsningen sker med naturliga jäststammar på stora gamla fat och därefter lagras vinet i 12 månader utan bâtonnage.

Xisto Ilimitado Tinto

Touriga Franca, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Rufete, Tinta Barroca, m.fl.

Om Xisto Ilimitado Branco kan liknas vid en Bourgogne Blanc är Xisto Ilimitado Tinto en något kaxigare och mer spännande Bourgogne Rouge. Druvorna till vinet kommer från Cima Corgo i centrala Douro och den här platsen har några av det största temperaturskillnaderna mellan dag och natt i hela Portugal. Värmeväxlingen håller syranivåerna höga och ger druvorna en lång mognadssäsong. Vinstockarna är 30-60 år gamla och växer på 550 meters höjd. Xisto Ilimitado Tinto är verkligen essensen av det nya Douro!

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser i hela klasar. 30 procent fottrampas i öppna stenkar och resterande del jäser på ståltank. Vinet lagras därefter på gamla franska ekfat i 12 månader och sedan ytterligare 5 månader på ståltank.

Douro Tinto "Xisto Cru"

Rufete, Touriga Franca, Tinta Carvalha, Alicante Bouchet, m.fl.

Xisto Cru betyder ”rå skiffer” och är ett av Luis flottaste viner. Druvorna till den här pjäsen kommer från två vinodlingar i Cima Corgo, en utanför Covas do Douro och en utanför Ervedosa do Douro. Vinstockarna här är över 80 år gamla och jordarna består av blå skiffer. Vinodlingarna ligger på 570 meters höjd och ger druvor av fenomenal kvalitet.

Xisto Cru är Luis Seabra’s Grand Cru och vinet produceras i en mycket begränsad upplaga. Här ger de bästa lägena och äldsta vinstockarna en storartad vinupplevelse som sätter Portugal i finrummet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar. De två vingårdarna vinifieras var för sig med jäsning i 3500 liters öppna portvinsfat. Covas lagras på gamla 350-liters fat och Ervedosa på 228-liters fat. Malolaktiska jäsningen sker när vinerna ligger på fat och den totala lagringstiden blir 22 månader.

Douro Tinto "Xisto Indie"

Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Amarela, Rufete, Tinta Barroca, m.fl.

Xisto Indie gör Luis Seabra från ett västligt exponerat vingårdsläge utanför Alijó i Cima Corgo. Jordarna består av blå skiffer, vinstockarna är över 70 år gamla och vinodlingen ligger på nästan 600 meters höjd. Precis som övriga viner rör det sig om ekologiskt skött vinmark där druvorna växer i field blends.

Indie produceras  i extremt limiterat antal och är kanske Luis mest spännande vin då det är en tolkning av en enda vingård. Vinet är som en fusion av Bourgogne och Douro och behöver ett par år i källaren för att ge tändning på alla cylindrar.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser i hela klasar. Fottrampas i öppna stenkar där det får macerera i 10 dagar. Lagras 22 månader på 225-liters gamla franska ekfat.

Dão Tinto "Mono A"

100 % Alfrocheiro

Douro Tinto "Mono C"

100 % Castelão

Mono C är Luis Seabras tolkning av Morgon (Beaujolais) och 2017 är hans andra årgång av detta vin. Vinet görs på den tunnskaliga druvan Castelão och kommer från ett litet vingårdsläge på 475 meters höjd i Baixo Corgo. Vanligtvis odlas Castelão längre söderut i Portugal, men den extrema temperaturskillnaden här i norr hjälper druvans fräschör och elegans ordentligt på traven.

Mono C produceras i extremt limiterad upplaga och vinet är en verklig uppvisning av Luis Seabras hantverk och kreativitet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar. Efter 25 dagars kallmaceration lagras vinet på sin fällning i gamla 500 liters fat i 18 månader.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal