Domaine Chapel

Régnié-Durette, BEAUJOLAIS

Frankrike

BEAUJOLAIS

Slarvigt beskrivs ofta vinerna från Beaujolais som lätta, bäriga och skapade för att drickas unga. Det kanske stämmer när det kommer till fenomenet Beaujolais Nouveau men de vinerna som vi kommit att älska sitter på betydligt mer djup, komplexitet och lagringsduglighet.

Beaujolais tillhör södra Bourgogne rent geografiskt men det är mycket som särskiljer distriktet från regionen i övrigt. Vi ser området lite som en fusion mellan Bourgogne och norra Rhône där druvan Gamay i kombination med något varmare klimat och jordar rika på granit ger några av vinvärldens mest omtyckta viner.

Huvuddelen av vinbönderna i Beaujolais använder sig även av en speciell typ av jäsning vid namn máceration carbonique eller kolsyrejäsning. Med denna metod får hela klasar jäsa i tankar fyllda med koldioxid. Jäsning påbörjas då inne i själva druvan vilket accentuerar frukt och minimerar tannin.

Gamay är en tunnskalig druvsort som likt Pinot Noir ger slanka och eleganta viner men i mer lekfull, flörtig och kryddig stil. De näringsfattiga granitjordarna tvingar vinstockarnas rötter långt ner i marken vilket ger vinerna en extra skjuts mineralitet och en lagom dos koncentration.

Dölj

Läs mer

Domaine Chapel håller till i Régnié-Durette och grundades av David Chapel och Michele Smith-Chapel. Paret träffades första gången år 2013 när David jobbade hos Domaine Lapierre. På den tiden arbetade Michele som chefssommelier på Brooklyn Fare och kärlek uppstod när hon under en vinresa besökte egendomen. Efter en gemensam flytt till New York beslöt sig paret år 2015 att lämna storstan och styra kosan mot Beaujolais för att göra vin tillsammans. Deras första årgång producerades år 2016 gemensamt med Mathieu och Camille Lapierre men från 2017 står paret Chapel på egna ben med eget vineri.

Idag brukar Michele och David ekologiska och biodynamiska vinmarker över hela Beaujolais med väldigt gamla vinrankor som är djupt förankrade i de berömda granitjordarna. Resultatet ger en linje av otroligt levande och vassa viner som sträcker sig från läskande Beaujolais-Villages till de mer djupa och intensiva ursprungen Fleurie, Juliénas och Chiroubles.

Vinmakningen speglar arbetet i vingårdarna med minimal inverkan och stor respekt för råmaterialet. Vinerna genomgår semi kolsyrejäsning på stora fat, lagring på foudres och buteljeras utan filtrering.

Domaine Chapel förkroppsligar den typen av Beaujolais som vi älskar. Det är viner som lämpar sig lika bra i platsglas på furustugans farstukvist som i Bourgognekupor på stjärnkrogen. Oavsett sammanhang är Michele och David’s viner naturligt laddade vinpaket med en oemotståndlig kraft som man bara vill fortsätta njuta av.

Viner

Bourgogne Aligoté (Smith-Chapel)

100 % Aligoté

Smith-Chapel är namnet som används för Domaine Chapels negociantviner. Alltså de viner som paret gör på inköpt frukt från vinmarker de själva inte brukar. Deras Aligoté är en mästerlig tolkning av druvan och frukten kommer från kalkrik och ekologiskt skött vinmark i Fixin, Côte de Nuits.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras sedan i samma typ av tankar och buteljeras ofiltrerat.

Beaujolais-Villages

100 % Gamay

Domaine Chapels Beaujolais-Villages baseras på frukt från 3 parceller på totalt 1,4 hektar i byn Lantignié, vid gränsen till Réginé. Vinmarkerna ligger på 380 meters höjd vilket ger vinerna högre syra och mer energi. Stockarna är 50 år gamla och rötterna tränger sig djupt ner i de näringsfattiga jordarna av grosa granit.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar med semi-kolsyrejäsning. Vinet lagras därefter 6 månader på gamla fat innan buteljering.

Juliénas "Côte de Bessay"

100 % Gamay

Juliénas tillhör inte Beaujolais mest berömda Cru, men här kommer en juvel som sätter ursprunget i rätt perspektiv. Frukten kommer från Côte de Bessay som är en lieu-dit på knappt 3 hektar som ligger nära gränsen mot byn Saint-Amour. Jordmån här är rik på granit och pierres bleues vilket skänker vinet en vertikal kropp i rödfruktig stil med en rejäl dos kryddighet.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar med semi-kolsyrejäsning. Vinet lagras därefter 9 månader på gamla fat innan buteljering sker utan filtrering.

Fleurie "Charbonnières"

100 % Gamay

Charbonnières är en historisk bit mark. Vingården är formad som en amfiteater och ligger högst uppe på en sluttning som är naturligt skyddad tack vare inramning av gammal skog. Vinmarken upptar 1,2 hektar och de granitrika jordarna har inte sett en enda droppe icke-ekologiska preparat på över 20 år. Stockarna är av äldre snitt och planterades mellan år 1955 och år 1985. Här har Michele och David verkligen fångat magin i den här jordplätten och skapat en modern Beaujolais med klassiska inslag.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar med semi-kolsyrejäsning. Vinet lagras därefter 9 månader på gamla fat innan buteljering.

Moulin-à-Vent "Chassignol"

100 % Gamay

Chiroubles

100 % Gamay

Michele och Davids Chiroubles kommer från 2 hektar i vinmark det högst belägna ursprunget i Beaujolais. Här brukar de två branta vingårdslägen, 400 meter över havet; Saint-Roch och Poullet. Rankorna är väldigt gamla (i snitt 55 år) och djupt förankrade i den rosa graniten som kännetecknar området. Ursprunget Chiroubles är känt för att ge en aning lättare viner på grund av den höga altituden och i Chapels händer sammanförs den svalare kroppen med en fantastisk intensitet och djup. Det är lättsamt och allvarligt på samma gång.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäser i hela klasar med semi-kolsyrejäsning. Vinet lagras därefter 8 månader på gamla fat innan buteljering sker utan filtrering.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal