Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne, CHAMPAGNE

Frankrike

Champagne

CHAMPAGNE

Champagne är ett område med stark tradition som tveklöst räknas till ett av vinvärldens starkaste varumärken. Regionen ligger dryga 14 mil nordost om Paris och i klimatet som råder här gränsar vinodling till det omöjliga. Det är regnigt och blåsigt med en årsmedeltemperatur strax över 10 grader, vilket är den temperatur som krävs för att druvor ska mogna. Jordarna är en perfekt matchning till det något svajiga vädret då de är rika på krita och kalk vilket gör att de både ger bra dränering men även kan lagra vatten vid torrare perioder. Kombinationen av väder och jordmån ger riktigt syrliga viner som fungerar exemplariskt som bas för mousserande vin.

Produktionsmetoden man använder sig av i Champagne kallas för den traditionella metoden och är det absolut flottaste sättet att göra mousserande vin på. Kortfattat beskrivet så utgår man från stilla, torrt, vitt vin som som får jäsa en andra gång på flaska genom att man tillsätter lite jäst och socker. Flaskan försluts och under jäsningen stiger alkoholhalten och koldioxid bildas som stannar kvar i buteljen och blir till kolsyra. När den andra jäsningen är avslutad får flaskorna ligga kvar horisontellt och vinet får mogna på jästfällningen. Under denna mognad bryts döda jästceller ner vilket ger karaktäristiska smaker så som rostat bröd, kex och nötter till vinet. Lagringstid på jästen varierar men måste vara minst 15 månader vid produktion av Non Vintage-Champagne som är den vanligaste typen av Champagne där flera årgångar blandas. För att få bort jästfällningen ur flaskorna använder man sig av en metod som heter remuage. Flaskorna skakas försiktigt och flyttas succesivt till ett horisontellt läge så fällningen samlas i flaskhalsen. Jästpluggen fryses sedan ner och flyger ut när flaskan öppnas. Det vin som försvinner ur flaskan ersätter man sedan med en mix av vin och socker och därefter försluts flaskorna med kork och stålgrimma. Vid produktion av Brut Nature som Tarlant förespråkar innehåller vinet man fyller upp flaskorna med inget tillsatt socker.

Vid produktion av Champagne använder man sig av de tre druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Pinot Noir bidrar med kraft och struktur, Pinot Meunier fruktighet och blommighet och Chardonnay ger finess, krämighet och fräschör till vinet.

Dölj

Läs mer

Fabien Cazé är en blivande stjärna i Champagne. Hans odlarskumpa finns listad på välkända vattenhål i hela Paris och från sin vinmark på blygsamma 2,66 hektar skapar han en precis och gastronomisk Champagne som passar lika bra innan, under, som efter maten.

Fabiens familj har odlat druvor här i 10 generationer, men det var först år 2013 som han började göra vin under egen etikett i sin väldigt lilla och väldigt kalla underjordiska källare. Han brukar 6 små ekologiskt skötta parceller i Chântillon-sur-Marne och Vandières (Vallée de la Marne) och allt arbete sker för hand på ett hållbart vis utan några som helst kemiska bekämpningsmedel. Varje parcell skördas separat, druvorna plockas alltid vid optimal mognad och i hans extremt svala källare får vinerna lång tid på sig att jäsa. Tillsatts av dosage eller ej bestäms efter ett rigoröst blindprovande.

Vinerna är eleganta med en vansinnigt energisk kraft till ryggrad och Fabiens ödmjukhet skiner alltid igenom i dessa otroliga skapelser.

Viner

N.V. Naturellement

100 % Pinot Meunier

Druvor skördas för hand och pressas varsamt. Därefter förs juicen vidare med gravitation och jäser vidare på ståltank och gamla fat med storlekar på 228, 330 och 350 liter. Jäsningen tar över en månad och vinet genomgår ingen malolaktisk jäsning. Därefter vilar vinet 2 år på jästfällningen innan degorgering.

N.V. Vignes de Reuil

100 % Pinot Meunier

2016 Les Leriens

Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier

2016 Les Fourches

100 % Chardonnay

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Clos Marie

Pic Saint Loup

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maxei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal